Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Zuzula 12:10, 30 lip 2014

Lista listą, a ile "nieprzewidzianych" wydatków ogordowych.
Nawet jak akurat zakupów nie planuję, a przejeżdżam obok ulubionej szkółki, nie mogę się powstrzymać i zawsze coś tam zostawię. Wczoraj np trafiły mi się anabelki w promocji. No i jak miałam nie nabyć???
kosolka 12:17, 30 lip 2014

No też własnie o to chodzi! Normalnie doła złapię Listy robię, wcześniej nie robiłam, dlatego że wiem, że nie dam rady wszystkiego od razu kupić, a nie chcę zapomniec. A koncepcje już są, więc wiem co chcę, przynajmniej bardziej niż wcześniej . Ale takie historie typu "Jade po ziemię a przywożę oprócz niej 10roślin" - to norma i tak chyba zawsze będzie póki coś tam w portfelu
Iwk4 12:20, 30 lip 2014

asiach napisał(a)
Olu może ktoś wie, może ktoś się zna ale kiedyś w programie Maja w ogrodzie słyszałam, że róż się nie ściółkuje korą. Ja przy swoich okrywowych dałam szyszki - niby nie to samo. Może poczytaj gdzieś w necie

Oglądałam w programach Gardens World (na youtube są nawet po polsku) i dowiedziałam się, że przy różach dobrze jest wyściółokować ściętą trawą. Jak już skończę moją rabatkę, to tak zrobię.
kosolka 13:12, 30 lip 2014

Tylko że ja nie widzę za bardzo ściółkowania trawą.. Z punktu widzenia estetycznego.. CHyba że trawa pod ściółkę podstawową.
Donia72 13:15, 30 lip 2014

kosolka napisał(a)
Tylko że ja nie widzę za bardzo ściółkowania trawą.. Z punktu widzenia estetycznego.. CHyba że trawa pod ściółkę podstawową.

Masz racje, nieciekawie to wyglada U mnie na wsi, jedna sasiadka tak robi i jakos kojarzy mi sie to z balaganem
kosolka 13:27, 30 lip 2014

Napiszę Wam jakie mam pozycje na moich listach. Póki co to tylko chciejstwa Proszę o ewentualne uwagi.

Byliny:
1. Jeżówka Cranberry Cupcake
2. Jeżówka Secret Romance
3. Jeżówka Magnus
4. Przetacznik kłosowy Fairy tale
5. Lawenda wąskolistna Hidcote blue strain/ Hidcote Compact
6. Lobelia lśniąca Fan salmon
7. Floks Blue Boy
8. Floks Blue Paradise
9. Floks Graf zeppelin albo kirmeslander albo Younique Bicolor
10. Ostróżka Pure white
11. Ostróżka Summer Sky
12. Pysznogłowka Hybrida Lilac
13. Aster Barrs Blue
14. Aster Rudolf Goethe
15. Dzwonek Campanula Alba
16. Przylaszczka
17. Irys Cambridge
18. Firletka Smółka
19. Odętka różowa
20. Odętka biała

Róze (lista jeszcze bez weryfikacji - po prostu podobaja mi się):
1. Artemis
2. Pomponella
3. Quinn of Sweden
4. Glamis Castle
5. Brother Cadafael
6. Geoff Hamilton
7. Chantal Thomas
8. Hans Gonewein
Róze są białe, kremowe, blady róz, tylko pomponella ciemniejsza.
Kasial 13:45, 30 lip 2014

Lista na bogato
Ja mam na razie w zeszycie chciejstwa, ale staram się ograniczać.
Za jeżówkami i lawendą nie przepadałam do momentu naoglądania się ich na O. teraz są u mnie na początku listy, a lawendy chcę duuużo
16:40, 30 lip 2014
Pokaźna lista Kosolku
Ta róża śliczna i jakoś tak od razu wpadła mi w oko u Kondzia i jak tylko spytałaś się o nią to od razu mi się przypomniało,że Kondzio ją ma.Tę różę zapamiętałam
kosolka 21:02, 30 lip 2014

Przyjechały szałwie Dojechały w bardzo dobrym stanie, niepogniecione, niepołamane, każda doniczka w woreczku - ziemia ładnie wilgotna. Sadzonki nieduże, lecz proporcjonalne do ceny Posadzone. Oczywiście nie bez obaw, czy nie za rzadko, czy w dobrym odstępie od kocimiętki...

Jutro poobcinam kwiatostany. Bo przekwitłe.
kosolka 21:07, 30 lip 2014

Idzie burza. Wieje i błyska. I ciemno.. Liczę że nas nie ominie, podleje tak ładnie jak wczoraj.. Bo nic nie podlewałam. Tylko doniczki. Po nocnej ulewie ziemia była wilgotna jeszcze. Ale chyba się od podlewania uzależniłam, bo parę razy kręciłam się wokół węża z chęcią, by za niego chwycić...