Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 20:51, 11 sie 2015

Kasya 21:23, 11 sie 2015

07_Rene 22:20, 11 sie 2015

kosolka napisał(a)
Vanilki

Ale niektóre wyglądają też tak:

I nie wiem od czego to zależy...

Moim zdaniem to choroba grzybowa kwiatostanów. Nie widzisz nic podejrzanego na liściach? U mnie też tak jest
Jest o tym w wątku o chorobach hortensji.

Piękne ujęcia

Ciekawe czemu trawnik pod rynną ładniejszy, jak deszczu mało
Viola 23:03, 11 sie 2015

kosolka napisał(a)

I ogrodowe

Te ogrodowe mnie kuszą, ale boję się, że przemarzną u mnie bo one chyba bardziej delikatne niż bukietowe. Ale cudniaste są, ten niebieski kolor aż w oczy kłuje Tak pozytywnie A żuczek uschły fajny bo się nie rusza
babka 23:14, 11 sie 2015

kosolka napisał(a)
Vanilki

Ola powiedz ile lat je masz ? One u Ciebie bez podpór żadnych tak stoją ??
Ja mam podpory i podwiązuję je dodatkowo, bo się pokładają. Takie wiotkie gałązki ze szok. Masz receptę by to zmienić? Podobno z czasem robią się silniejsze ale na ile?
kosolka 23:26, 11 sie 2015

Reniu, zaskoczyłas mnie! Nie przyszloby mi do głowy że to może być choroba! Poczytam. Liście są raczej ok...

Violu- spróbuj jedną, co Ci szkodzi

Olenko - ja mam je dopiero od zeszłego sezonu! Wtedy leżały (tak jak teraz leżą dwie nowo kupione), tak były wiotkie. Chyba dobrze się przeszkoliłam z cięcia! Doczytałam w watku Hortensjada (chyba), że można już teraz przyciąć te które są słabe i leżą, to zaczną puszczać nowe rozgałęzienia. I tak zrobię.
babka 23:40, 11 sie 2015

O jak przytnę teraz to nie będę miała kwiatków Moje też mam od wiosny ub roku. Cięłam wg skazówek ale one przyszły do mnie jakoś dziwnie wyprowadzone. Rosną na nóżce ! Tegoroczne gałązki były o niebo lepsze niż rok temu ale pod ciężarem kwiatostanów kładą się jak niemądre. Myślisz, ze z każdym rokiem będą silniejsze ?
07_Rene 23:46, 11 sie 2015

kosolka napisał(a)
Reniu, zaskoczyłas mnie! Nie przyszloby mi do głowy że to może być choroba! Poczytam. Liście są raczej ok...

Może niepotrzebnie kraczę... może to tylko słońce przypaliło??? Ale u mnie podobne i to grzyb, bo listki też mają ślady.

wklejam Ci żebyś nie szukała

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1149-choroby-i-szkodniki-hortensji?page=13
kosolka 23:47, 11 sie 2015

Olu- muszą Ja przytne tylko te które kupiłam teraz, to miałam na myśli. Są i tak nieciekawe. Wysokie, ale tylko dwa, trzy rachityczne patyczki, liści malutko. Nie mam czego żałować. Ty podpieraj, a wiosna ładnie, krótko przytnij
kosolka 23:50, 11 sie 2015

07_Rene napisał(a)

Może niepotrzebnie kraczę... może to tylko słońce przypaliło??? Ale u mnie podobne i to grzyb, bo listki też mają ślady.

Czytałam właśnie. Podobne objawy ma szara pleśń.. Jutro dokładnie obejrzę liście. Psikne w razie czego i tak. Dziwne, ze kilka jest ich koło siebie, i tylko na dwóch krzaczkach przypalenie by było ...