Ewa, dzięki za podpowiedź. Czytam i oglądam fotki wlasnie na temat przędziorka (szkodników cały czas się uczę...). W sumie by pasowało.. I w takim razie na Pashminie i knirps też to samo by było.
Kasiu i Reniu- przepis. Kasia. Skopiuj sobie od razu gdzieś
Cukinia w curry
-4 większe cukinia
-Cebula
-Liście selera
-Gorczyca
-3 Szklanki cukru
-1,5 lub 2 szklanki octu
-7 szklanek wody
Zagotować zalewem. Cukinie wydrazyc i pokroić w kostkę,. W słoiku ułożyć plastry cebuli, nałożyć Cukinie, przykryć liśćmi selera, zalać zalewa i pasteryzowac ok. 10 min.
Wybierałam resztki kompostu z jednej komory, sadziłam piwonie. Głeboko, prawie przy samej ziemi było mnóstwo młodych i kilka starych grubasów. Wybierałam każdą palcami i przerzucałam do świeżego kompostu, mam nadzieję, że ich nie zabiłam,... znowu. Dałam papu i pić
Ola, u mnie Red Leonardo przy południowej ścianie, mają takie same liście, a wiosną tak ładnie rosły, chwaliłam, chwaliłam i przechwaliłam Muszę przemyśleć tę rabatę, dać tu inne róże.Lariski ledwo zipią, kwiat ledwo sie rozwinie i już opada, Louis Odier tracił kwiaty w jeden dzień. To wina tego słońca i upałów na 100%.
Viola- jestem ciekawa jak się moje kompostowce mają.. Myślę że jesienia będę już go używała do sciolkowania i kopczykowania, to się okaże.
Co do róż - mówisz że tak samo? Byłam właśnie oglądać moje, faktycznie wygląda jak przędziorek. Muszę pryskac.
Ale marzy mi się zmiana rabaty tej właśnie, z różami, przy domu. Chciałabym dać tu trawy, może hort, może jakieś róże by zostały. Mam tu zywoplocik z buksow, Mogłabym z nich porobić jakieś kulki czy cus i dac na bylinowo-rozana.. Ale niestety funduszy brak na razie..