Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

agatanowa 08:52, 02 sie 2014

kosolka napisał(a)
..
Rabata o którą pytasz, wstępnie jest ukształtowana. Wymieniać tam będę róże - na białe (najprawdopodobniej Artemis) plus fairy. Z przodu na całej długości kocimiętka, no i za nią teraz sadziłam szałwię Marcus. Za różami mają być ostróżki. Od frontu (bo ta rabata cięgnie się od wejścia do domu aż na południową ścianę domu) za różami są bukzpany. Dziewczyny radzą, abym dodała do niej coś zimozielonego. jakieś kulki na pniu np. Myślę nad tym.
...

Olu, nie wiem, jaki masz gatunek kocimietki, ale ja mam jedną olbrzymiastą (ale ta jest akurat najładniejsza) rośnie jak potwór i u mnie zdominowała bonicę, więc co będzie z małą The Fairy? Czy ją w ogóle bedzie widać zza kocimietki.

Druga, na marginesie: dużo drozsza, jest nedzowata i kwitnie rzadko, ta na pewno nic nie zdominuje

Ostróżki za bukszpanem czy przed?
kosolka 08:57, 02 sie 2014

Moja kocimiętka nie rosła wysoka. Tak 20cm i całkiem ładnie kwitla. Nie mam pojęcia co to za odmiana. W naszym CO to była po prostu kocimiętką No cóż, zobaczymy w przyszłym roku... Bo ona w tym sadzona była, od wiosny. Najwyżej będą przeprowadzki.. Ostrózki przed, tak jak te jednoroczne teraz. a na drugiej stronie domu nie ma bukszpanu.
kosolka 08:59, 02 sie 2014

agatanowa napisał(a)

To tak jakoś bardziej na przetacznika z liścia wygląda...

oj! Czyżbym się pomylila?? Prawie pewna byłam ze to liatra- w biedr kupowałam w zeszłym roku..
kosolka 09:00, 02 sie 2014

Nie, no kuknelam właśnie w Googla- liatra to jest.. A po lewej stronie fotki to budlejka mała..
agatanowa 09:03, 02 sie 2014

kosolka napisał(a)
Moja kocimiętka nie rosła wysoka. Tak 20cm i całkiem ładnie kwitla. Nie mam pojęcia co to za odmiana. W naszym CO to była po prostu kocimiętką No cóż, zobaczymy w przyszłym roku... Bo ona w tym sadzona była, od wiosny. Najwyżej będą przeprowadzki.. Ostrózki przed, tak jak te jednoroczne teraz. a na drugiej stronie domu nie ma bukszpanu.

Olu, jaeśli w tym roku kocimietka nie wybujała, to pewnei już taki gatunek. Moja była sadzona "w zaniku" w listopadzie ubiegłego roku (kupiona za grosze na wyprzedaży w LM, wzięłam wszystkie, co im zostały) i nie wiedziałam, CO sadzę, bo naprawdę sterczały tylko brazowe patyczki 3 cm. Więc u mnie też w zasadzie pierwszy sezon, ale to jest POTWÓR Zresztą jest cudowna, przyciaga masę owadową, tyle ze nie przewidziałam, że ona się aż tak rozrasta Po zajrzeniu do Małej Mi, dochodze do wniosku, że mamy te same potwory Ona jest taka bardziej srebrzysta niż zielona z liscia.
kosolka 09:05, 02 sie 2014

Twoja to jest ta co zasłania dynię?
agatanowa 09:05, 02 sie 2014

kosolka napisał(a)
Nie, no kuknelam właśnie w Googla- liatra to jest.. A po lewej stronie fotki to budlejka mała..

budleję rozpoznałam od razu, ale ta liatra taka jakaś nie do końca
niby troche takich kłaczków ma, ale te liście...
kosolka 09:05, 02 sie 2014

Muszę jeszcze raz u Ciebie polazic od początku.
agatanowa 09:18, 02 sie 2014

kosolka napisał(a)
Twoja to jest ta co zasłania dynię?

nie, nie, to co zasłania dynię to jest bylica Artemisia ludoviciana `Silver Queen`

a kocimietka bycza to ta po prawej stronie na zdjęciu, widac jak mi wlazła na bonice:

po lewej też jest i tam rośnie własnie z the Fairy.... której nie widać prawie (coś tam jasno różowego wisi na dole ścieżki), bo ją całą zasłania, mus przesadzac, dlatego chciałam Ci zwrócić uwagę na to połączenie, bo wiem z autopsji, że może być niedobre
agatanowa 09:19, 02 sie 2014

usunę, daj znać