Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

pasjonatkaam... 22:16, 03 sie 2014

to tak jak u mnie ten kłosowiec ma kilka odmian,kolorów i kwitnie przez 4 miesiące!!!
asiach 22:26, 03 sie 2014

kosolka napisał(a)
Asiuniu, ja to za pokrętnie i za dziko gadam chyba Pierwsza na rysunku już jest, poobsadzana nawet. To ta o którą się radziłam. Pamiętasz? Tawuły van Heutte, krzewuszki i vanikli plus derenie i - po wysłuchaniu uwag tutaj - zimozielone jakies. Zimozielone jeszcze nie wiem jakie i w którym jej miejscu. Druga i trzecie - oddarnione, wstępny kształt nadany. Jeszcze puste, kształt do zmiany ewentualnej.

Olu, nie wiem czy za pokrętnie ale może to ja za mało kumata jestem. Za dużo wątków chyba przeglądam i za dużo wkładam do swojej głowy. I to może stąd się bierze. Muszę jeszcze ograniczyć ilość wątków przeglądanych Plus ta temperatura, o której napisałam Mózg robi się miękki
A jak darń zebrana to już początek rabaty jest. Teraz myslę, że zapamiętam
asiach 22:28, 03 sie 2014

Aniulka napisał(a)
No to faktycznie się nalatał Ja to idę na łatwiznę..liczę na oko po przęsłach od ogrodzenia I do tej pory nie wiem ile jest dokładnie

To chyba ja jestem szur...ta bo znam wymiary swojej działki a to są dwa trapezy przesunięte
KasiaWB 22:54, 03 sie 2014

Olu odpowiadając na Twoje pytanie: ja mam głównie hortensje Limelight i Grandiflora oraz Anabelle i co do nich mogę się wypowiadać. Mam też Vanilkę i inne, ale są na tzw. okresie próbnym tzn. oglądam jak rosną, jaki mają pokrój itd... Polar Bear nie mam, kupowałam kiedyś na prezent, to ładna hortensja. Ja mam posadzone swoje hortensje co 1,5-2 m, bo pomiędzy są jeszcze miskanty, które potrzebują miejsca. W tej chwili już jest za ciasno, istny busz. Więc zostaw swoim więcej miejsca, bo może w tym roku szału nie ma, ale za 2-3 lata to już będzie ) oczywiście jak jest za gęsto to można ciąć, ale po co ) Najważniejsze to wiedzieć jak chcesz je prowadzić czu na krzak czy na drzewko, jak szeroko i wysoko, jaki efekt chce się uzyskać
Szpalery ma m.in. Ana_art - podpytaj jak sadziła

Olu, i przede wszystkim nie śpiesz się i nie kupuj wszystkiego co Ci wpadnie w oko pooglądaj i poczytaj dobrze, a potem zaplanuj. Nie mieszaj za dużo gatunków na rabacie, nasadzenia jednego gatunku w większej ilości wskazane, żeby nie powstał misz-masz.

Pozdrawiam
agatanowa 00:22, 04 sie 2014

kosolka napisał(a)
Agatka Liatra czy nie liatra?

Niewątpliwie liatra
asiach 01:42, 04 sie 2014

Olu mam - moja propozycja dla Twoje działki

zaznaczyłam układ rabat, trawnik, warzywniak + sad. Na trawniku linią szarą przerywaną pokazałam ewentualne "ścieżki" - drogi przejścia - drogi podziwiania rabat , odbywania spacerów w wolnym czasie
Gdyś miała jakieś pytania napisz
Miłego dnia
kosolka 07:16, 04 sie 2014

Asiu - Kłaniam się i czytaj na priv.

Kasiu, dziękuję za odpowiedź. U Any podpatrywałam, czytałam co pisze na ten temat. Badam różne źródła Pozdrawiam!
kosolka 07:19, 04 sie 2014

O 2 w nocy niespodzianka - obudziło nas walenie deszczu o dach. Lało mocno, choć niedługo. Podobno dookoła nas były ogromne ulewy, z gradem, sporo zniszczeń. Dobrze ze nas to ominęło. Padać ma u nas od dziś wieczora do czwartku, póżniej znów upały. Ja się zgadzam na taki układ
agatanowa 08:56, 04 sie 2014

Wolę układ: w dzień pogoda, w nocy - pada. Ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma
Niestety taka pogoda wzmaga namnazanie grzybów.
kosolka 09:03, 04 sie 2014

A to jeżeli chodzi o to co wolę - to tak jak Ty