Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

rozark 12:28, 02 maj 2016

to hortensja pnąca
kosolka 19:31, 02 maj 2016

Rododendrony

kosolka 19:35, 02 maj 2016

kosolka 19:36, 02 maj 2016

Kasiu, Reniu - dzięki za identyfikację! To dlatego tak mi się spodobała. Bo to hortensja Ale nie przypuszczalabym że to może być ona.
Toszka 19:44, 02 maj 2016

kosolka napisał(a)
Wszędzie były jakieś straty. Trudno powiedzieć co tak naprawdę zimą/wiosną zaszkodziło roślinom.. Ale prawie na każdym wątku ktoś coś stracił..

Już problemem było upalne lato i wszechobecna susza - rośliny wstrzymały wegetację. We wrześniu, było chłodniej i popadało trochę deszczu, a rośliny ożyły i nabrały oddechu. Potem dowalił tygodniowy październikowy mocny przymrozek. A potem popadało i było ciepło. A tak na prawdę zaszkodził roślinom bardzo ciepły grudzień - sporo roślin zaczęło ponowną wegetację... u mnie rodki miały spore nowe przyrosty, lawenda ponownie zaczęła kwitnąć. A potem w styczniu dowaliło poniżej 15. Szok dla roślin. Potem się zbierały, bo było ciepło, puściły soki i ponowne przymrozki dla wielu roślin były już jak wyrok...
To wszystko razem było dla roślin gorsze niż normalna, długa zima
kosolka 19:47, 02 maj 2016

makkasia napisał(a)
szkoda przede wszystkim hortek ogrodowych bo reszta sie odbuduje

No właśnie Zanim znów urosna takie duże i mocne jak były to trochę czasu trzeba.. Ale co zrobić..
kosolka 19:50, 02 maj 2016

babka napisał(a)
Dlaczego obcinałaś ogrodowe ?
One teraz ponownie powinny wypuścić listki, nie martw się.
A tych tulipanów to Ty całe mnóstwo posadziłaś, ładnie to wyglląda Będziesz cebule wykopywać czy zostawiasz na rabatach ?
Edit. Zapomniałam o zawilcach jesiennych wspomnieć. Twoje już tak rozwinięte a u mnie nic sie nie dzieje. Czyżby zmarzły ?? Przecież przykryłam je zimą, co prawda nie od razu bo pierwszą falę mrozów dostały ale potem do późnej wiosny pod stroiszem były.

Olu, przemarzły całkiem wszystkie.. Wypuszczają, ale były tak duże, piękne, tego mi szkoda.

Tulipany wykopie, posadzę w jeszcze innej konfiguracji. I chcę dokupić ciemne- biskupie

Zawilce moje też małe jeszcze są. Kilka nie wyszło w ogóle.
kosolka 19:52, 02 maj 2016

Filemon24 napisał(a)
Sporo strat masz z tego co czytam, u mnie chociaż były mocne przymrozki raczej obyło się bez strat
piękne masz rodki i te łany tulipanów

Ja i tak nie mam jeszcze jakiś naprawdę strasznych strat.. No ale każda jakoś smuci.
Tulipki przekwitaja, rodki zaczynają.. Fajnie jest
kosolka 19:57, 02 maj 2016

Toszko, dzięki. Przeanalizowalam..i faktycznie. Tak jak piszesz.
lindsay80 22:39, 02 maj 2016

piękne zdjęcia Olu.
Ja też mam straty po ostatnich przymrozkach, marikeny i grujecznik potwornie wyglądają, mimo, że okrywałam.