Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lawendowy zawrót głowy

Lawendowy zawrót głowy

BusyBee 19:37, 23 mar 2015

lojalna_ napisał(a)

Juz wierze w ten nalot wszyscy zapierdziu w ogrodkach swoich ;

Chyba masz rację
....spokojnie możesz zapraszać wszyscy okna myją i porządkują po zimie ...i narzekają, że czasu mało

Agatek 20:27, 23 mar 2015

BusyBee napisał(a)

Chyba masz rację
....spokojnie możesz zapraszać wszyscy okna myją i porządkują po zimie ...i narzekają, że czasu mało

tak ja dzisiaj właśnie okna myłam, sprzątałam i narzekałam
siakowa 07:50, 24 mar 2015

macham jolcia..dawno zdjęc nie było tych ogródkowych
lojalna_ 08:55, 24 mar 2015

Toszka napisał(a)

Z praktyki kilkuletniej wyjaśnię co i jak i dlaczego.

Pierwsze ciecie, wiosenne uzależnić trzeba od pogody - czasami to koniec marca, czasami dopiero druga połowa kwietnia. Zależy od temperatury i od tego czy lawenda ruszyła. Ja swoje tnę dość drastycznie w półkule.
Termin i sposób drugiego ciecia zależy od tego co chcesz uzyskać. Jeśli chcesz mieć obfite drugie kwitnienie to tniesz w drugiej połowie lipca. Ale na zimę zostaną ci "wiechcie", które wiosna trzeba będzie drastycznie ciąć. W tej opcji trudno utrzymać ładny, zwarty kopulasty pokrój. Jeśli zostawisz kwiatostany to jest szansa, ze się wysieją wiosną (siewki widać w maju).
Opcja elegancka polega na tym, ze w połowie sierpnia drastycznie tniesz w półkulę. Przy ładnej pogodzie zdarza się ponowne, pojedyncze kwitnienie. W tym systemie łatwiej utrzymać zwarty pokrój.
Jeśli zależy mi na siewkach to tylko tnę wiosną i absolutnie nie grzebię w ziemi wokół aż do drugiej połowy maja. Lepiej przesadzić małe siewki. Lepiej sie przyjmują i szybko startują w spore krzaczki.
U mnie lawenda sieje sie jak chwast

Przeklejam dla zainteresowanych informacje o cieciu lawendy napisane przez Toszke
lojalna_ 08:57, 24 mar 2015

Toszka napisał(a)

O lawendzie dodam tylko, że dołek musi być przepuszczalny, pełen rozluźniającego piasku (zmieszanego z rodzimą glebą) plus koniecznie dolomit (nie wapno - bo można łatwo przeholować i spalić roślinę)
U mnie rośnie na wysokiej rabacie, bez podlewania, na patelni i ma sucho jak na pustyni.
Absolutnie nie nawozić niczym prócz dolomitu. Tu zasada jest taka sama jak z Perowskią.
Polecam prócz lawendy właśnie ją i mniejszą odmianę Little Spirit

I informacje o podłozu pozdrawiam Toszka
lojalna_ 08:59, 24 mar 2015

siakowa napisał(a)
macham jolcia..dawno zdjęc nie było tych ogródkowych

Duzo roboty takiej organizacyjnej mam pozno wracam .....moje kfiatuchy maja dosc przymrozków ...ciemierniki cierpia, stokrotki sie skarza a starzec padł niestety ....

Rysuje i dzwonie tym sie teraz zajmuje hihihi
lojalna_ 09:00, 24 mar 2015

BusyBee napisał(a)

Chyba masz rację

Ja juz jestem myslami po dziesiatym kwietnia nie moge sie doczekac
lojalna_ 09:00, 24 mar 2015

Agatek napisał(a)

tak ja dzisiaj właśnie okna myłam, sprzątałam i narzekałam

Masz juz to za soba super moje okna jeszcze brudne
BusyBee 09:15, 24 mar 2015

lojalna_ napisał(a)

Masz juz to za soba super moje okna jeszcze brudne

No i moje też brudne niestety...same jakoś nie chcą się wyczyścić

A tu pogoda zrobiła się słoneczna + 6 teraz i można by działać. Co z tego jak w pracy do 18ej
Miłego dnia
Iwk4 09:25, 24 mar 2015

Jola, witaj. Co ty tam dobrego rysujesz, ze czasu nie masz? Mebli się pewnie nie możesz doczekać, hi, hi U mnie tarasik pan wykańcza. Tylko nie w twoich kolorach
Terakotą od strony tarasu murki wykłada i wkoło drzwi obwódka będzie tak, jak z przodu