Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 12:22, 25 sie 2015

lindsay80 napisał(a)

Tak też myślałam, dlatego spytałam

Karol99 12:23, 25 sie 2015

jona napisał(a)

Pyszności . U mnie też rośnie jeżyna . Jest nawadniana co kilka dni dwoma wiaderkami wody. W poprzednich latach dawała sobie radę bez nawadniania.
U mnie pędy, które owocowały są wycinane, a zostawiane tylko te na których będą owoce.

Ja też tak robie, z tym, że czekam kiedy same uschną, wtedy dopiero je usuwam.
L00zak 12:29, 25 sie 2015

Ale super mieć swoje rośliny, krzewy, drzewka a potem zajadać się własnymi zbiorami, rewelacja
jona 12:32, 25 sie 2015

Wycinam pędy wczesną wiosną. Do tych pozostawionych na owocowanie przywiązuję sznureczki. Wszystkie pędy świeżo wyrośnięte w poprzednim sezonie i jeszcze nie owocujące są bez sznurka, więc łatwo je rozpoznać
Karol99 12:40, 25 sie 2015

L00zak napisał(a)
Ale super mieć swoje rośliny, krzewy, drzewka a potem zajadać się własnymi zbiorami, rewelacja

Zgadzam się w 100%
Karol99 12:40, 25 sie 2015

jona napisał(a)
Wycinam pędy wczesną wiosną. Do tych pozostawionych na owocowanie przywiązuję sznureczki. Wszystkie pędy świeżo wyrośnięte w poprzednim sezonie i jeszcze nie owocujące są bez sznurka, więc łatwo je rozpoznać

Dobry pomysł.
Iwk4 14:01, 25 sie 2015

Karol, skoro macie sad, to może będziesz wiedział, gdzie szukać rozwiązania problemu. Moja śliwa dwa lata była atakowana przez deszcz mszycy. Zrobiły sobie na sliwe nalot. W tym roku pokrzywą zwalczyliśmy je, ale liście pożarte wyglądają, jak papirus, umęczone, wypite soki. Śliwa wygląda chora, ma mimo to masę śliwek. Nie wiem, gdzie szukać rady, jak się nią opiekować? Nie wiem, czy mszyce są jej jedynym problem ? Jak sobie radzicie z chorobami drzew owocowych?
Agatek 14:03, 25 sie 2015

Karol99 napisał(a)
Dzisiejsze zbiory

Mniamuśne
Karol99 14:09, 25 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Karol, skoro macie sad, to może będziesz wiedział, gdzie szukać rozwiązania problemu. Moja śliwa dwa lata była atakowana przez deszcz mszycy. Zrobiły sobie na sliwe nalot. W tym roku pokrzywą zwalczyliśmy je, ale liście pożarte wyglądają, jak papirus, umęczone, wypite soki. Śliwa wygląda chora, ma mimo to masę śliwek. Nie wiem, gdzie szukać rady, jak się nią opiekować? Nie wiem, czy mszyce są jej jedynym problem ? Jak sobie radzicie z chorobami drzew owocowych?

Jeżeli chodzi o oprysk to zajmuje się tym mój tata. On tam wszystko doglada i wie kiedy pryskać. U nas śliwki są bardzo rzadko atakowane przez jakieś szkodniki, oprysk na robaka trzeba zrobić bo śliwki się nie uchowaja ale tak to jest okej. Przydałoby się zdjęcie Twojej śliwy, spróbowałbym coś podpowiedzieć lub wskazać czy też miałem kiedyś podobne objawy. Skoro liście wyglądają nie za ciekawie to może przyczepil się przedziorek?
Karol99 14:10, 25 sie 2015

Agatek napisał(a)

Mniamuśne