Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 21:55, 29 sty 2016

ren133 napisał(a)

Szefowa na pewno najlepiej podpowie
Ivory jest dwukolorowy jasny - rozświetli rabatę - ML jasny jednolity kolor ale jednak trochę inny niż dereń a pomiędzy nimi zawilce o ciemniejszych liściach i kwiatach białych i różowych+może jeszcze niższa roślina = może jednak to wszystko sie nie zleje a jedynie ożywi to miejsce?

Może racja, taka plama białego rozjaśniła by to miejsce. Tam są same iglaki zielone sadzone parę lat temu i wierzba Hakuro, więc koniecznie musi być coś kolorowego, co ładnie ożywi to miejsce
olga80 21:55, 29 sty 2016

oj zmiany,zmiany
kachat 21:57, 29 sty 2016

Do białoobrzeżonych miskantów według mnie w ogóle nie pasują żółte derenie - albo biała pstrokacizna, albo złoto, jedno z drugim według mnie się gryzie i wygląda kiepsko. W ogóle ja bym tam nie dawała dereni z białym brzegiem, bo wydaje mi się, że nie będą pasować, jeśli są tam już złote elementy jak drzewko (o ile coś mi się nie pokićkało..?). W ogródku Danusi miskanty ML i derenie Ivory nie rosną jedne za drugimi, tylko obok siebie, więc się nie zlewają, mają inne faktury liści, inne sylwetki. Jak chcesz w dwóch rzędach sadzić, to z tyłu może miskanty Gracillimus a z przodu cięte złote derenie (choć one naprawdę duże rosną, w sezonie z metr mogą wyrosnąć, a raczej w środku lata chyba nie najlepiej jest ciąć krzaki..?)?
Karol99 21:57, 29 sty 2016

olga80 napisał(a)
oj zmiany,zmiany

Muszą być, w końcu
Katkak 21:57, 29 sty 2016

Karol99 napisał(a)

Ostatnio właśnie przeglądałem tę realizacje. Tutaj widać, wygląda ładnie.
https://pl.pinterest.com/pin/570620215267030457/

Teraz nie wiem czy ładniej będzie z żółtym czy z białobrzeżonym.

Skoro planujesz złociste tawuły, to może derenie niech będą białoobrzeżone?
Karol99 22:00, 29 sty 2016

kachat napisał(a)
Do białoobrzeżonych miskantów według mnie w ogóle nie pasują żółte derenie - albo biała pstrokacizna, albo złoto, jedno z drugim według mnie się gryzie i wygląda kiepsko. W ogóle ja bym tam nie dawała dereni z białym brzegiem, bo wydaje mi się, że nie będą pasować, jeśli są tam już złote elementy jak drzewko (o ile coś mi się nie pokićkało..?). W ogródku Danusi miskanty ML i derenie Ivory nie rosną jedne za drugimi, tylko obok siebie, więc się nie zlewają, mają inne faktury liści, inne sylwetki. Jak chcesz w dwóch rzędach sadzić, to z tyłu może miskanty Gracillimus a z przodu cięte złote derenie (choć one naprawdę duże rosną, w sezonie z metr mogą wyrosnąć, a raczej w środku lata chyba nie najlepiej jest ciąć krzaki..?)?

Masz racje, takie połączenie może się okazać fatalne. Może Zebrinusa by tam posadzić? A derenie będę ciął. W lato też można, nie ma problemu. Pęcherznice przy tarasie utrzymuje jako niskie kule więc i tu dam radę.
Makao_J 22:02, 29 sty 2016

MirellaB napisał(a)
To masz trzy opcje:
* połączyć i przejście z obu stron
* połączyć wszystko aż do tujek
* zrobić kółka pod drzewami - moja opcja

Jeśli chodzi o tę rabatę to ja bym podpięła te drzewka pod tujki i podsadziła trawkami, różyczkami i może kolumnowymi berberysami aby dać kolor w tej części.

Idę czytać dalej
Karol99 22:07, 29 sty 2016

Katkak napisał(a)

Skoro planujesz złociste tawuły, to może derenie niech będą białoobrzeżone?

Właśnie, odnośnie tawuł. Jak myślicie, co dać tutaj na obwódkę?
Pod sosnami rosną tawuły japońskie golden princess.
Zastanawiam się czy pod wiązem(żółte liście) dać ciąg dalszy?

Czy jednak dać ju tutaj dla kontrastu berberysy.
Karol99 22:08, 29 sty 2016

Makao_J napisał(a)

Jeśli chodzi o tę rabatę to ja bym podpięła te drzewka pod tujki i podsadziła trawkami, różyczkami i może kolumnowymi berberysami aby dać kolor w tej części.

Idę czytać dalej

Nad kolumnowymi się zastanawiam, bardzo je lubię. Może dam jakieś pojedyńcze sztuki
Makao_J 22:13, 29 sty 2016

lindsay80 napisał(a)
Bardziej kompaktowa odmiana derenia to Ivory Halo.
Skoro to taka duża rabata się zrobi to może by rozjaśnić to miejsce i dać przed tujami miskany Variegatus.
Pomysł z seledowymi trawami typu Elata Aurea też mi się podoba.
Zobacz tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy?page=878

To właśnie miałam napisać. Polecam Ivory Halo.