Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 15:39, 17 mar 2016

gobasia napisał(a)
Karolu ,jeśli nie masz ich zbyt duzo to spróbuj popiolem drzewnym...ja tak robię u siebie ,jak tylko jakiegoś zauwazę to dostaje popiolu i spokój

Dzięki za poradę, spróbuję.

Nie mam ich jakoś wiele ale jednak czasami się pojawiają.
15:53, 17 mar 2016
Granulki na ślimaki to temat rzeka,sypać czy nie.Ja staram się jak najmniej ingerować chemią w moim ogrodzie czy to opryski czy inna forma walki z wszelakim paskudztwem.Boję się o psa a mamy też jeża bo sąsiad widział późną nocą na jesieni jak zasuwał po naszym podwórku z czego bardzo się cieszymy.Mieliśmy kiedyś już jeża u nas a właściwie panią jeżykową,niestety została rozjechana na naszej ulicy.Nie mogłam odżałować bo to była ciężarna samiczka.
Odnośnie ślimaków to napiszę o zeszłym roku.Ślimaki u nas to skorupowe,pomrowów nie było i oby nie doszyły tzn nie dopełzły do nas bo wiem jak dziewczyny z nimi walczą,załamka i współczucie.Ale czy takie czy takie to do host się dobierają,przy okazji pędzlują u mnie liście szałwii prawie do zera.Robiłam pułapki z piwem,wpadały.Urządzałam także noce polowania,co nieco wyłapałam,rano było widać gdzie sobie łaziły po kostce i w którym kierunku zmierzały.Tylko jedno mnie dziwi..dlaczego właziły na tuje szmaragdy,co niektóre wlazły po sam czubek (??),tuje około 2 metrów..
Mówi się trudno,coś za coś ale wiem,że pies a to już weteranka jest bezpieczna no i jeżyk też
16:04, 17 mar 2016
Ale nie panikuję bo dużo ich nie było..liście host ponagryzane i szałwia ogołocona była.Chyba,że szałwię młóciło coś innego bo tak też mogło być...
Karol99 16:10, 17 mar 2016

Z tymi tujami to dziwna sprawa, na moje jak na razie nie wchodzą. Bardziej lubuja się w nich takie wielkie pająki, fuuj
Do host się trochę dobierają ale szału na szczęście nie ma. Na razie nic nie będę robił zobaczę co będzie w tym roku. W wakacje rano czasami zbierałem i wrzucałem na pole
Ja też nie jestem za zostaniem chemii ale jednak czasami trzeba, szczególnie na drzewka owocowe, bez tego ani rusz a na ekologiczne opryski wydałbym pewnie więcej niż warte by były owoce.
W tym roku ograniczam do zera nawozy sztuczne, przez tyle lat dawalismy, teraz nie ma potrzeby. Zresztą nie można też za dużo bo tuje bardzo źle na to reagują. W tym roku sama woda i obfite podlewanie.
Karol99 16:11, 17 mar 2016

Aniaaa napisał(a)
Ale nie panikuję bo dużo ich nie było..liście host ponagryzane i szałwia ogołocona była.Chyba,że szałwię młóciło coś innego bo tak też mogło być...

Może do szałwii dobierały się też opuchlaki. Ja dostałem 5 od sąsiadki w zeszłym roku we wrześniu. 4 pokazują juz małe listki wychodzące z ziemii a jedna nie. Martwię się trochę, czy już nie wyjdzie?
miskka 18:21, 17 mar 2016

Ja dopiero wróciłam wiec już za ciemno by zdjęcia moich Golden Tuffet robić. Ale są podobne do Pauliny, akurat udało mi się bardziej ułożone wybrać. Więc jak widzicie spore są jak za tę cenę.

Teraz czekam tylko na przesyłkę z miskantami ale to pewnie w kwietniu dopiero

Będę Golden Tuffet sadzić na podwyższonej rabacie, w której ziemia to w tej chwili przerobiona darń z tamtego roku pozostała po zakładaniu nowego trawnika. W dołek będę dawać wymieszany kwaśny torf z przesianą ziemią z komory kompostownika.

Pewnie dopiero w niedzielę coś porobię w ogródku bo trochę mam obowiązków teraz.

Zazdroszczę Wam trawek...
Makao_J 18:34, 17 mar 2016

roma2 napisał(a)
Karolu, jeśli będziesz sypał niebieskie granulki na ślimaki, to uważaj z tym, bo inne stworzonka zjedzą (np. jeże) i umierają w męczarniach.

poczytaj tu i będzie ok.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/310-slimaki?page=14

Przy okazji i ja poczytałam
Karol99 19:05, 17 mar 2016

miskka napisał(a)
Ja dopiero wróciłam wiec już za ciemno by zdjęcia moich Golden Tuffet robić. Ale są podobne do Pauliny, akurat udało mi się bardziej ułożone wybrać. Więc jak widzicie spore są jak za tę cenę.

Teraz czekam tylko na przesyłkę z miskantami ale to pewnie w kwietniu dopiero

Będę Golden Tuffet sadzić na podwyższonej rabacie, w której ziemia to w tej chwili przerobiona darń z tamtego roku pozostała po zakładaniu nowego trawnika. W dołek będę dawać wymieszany kwaśny torf z przesianą ziemią z komory kompostownika.

Pewnie dopiero w niedzielę coś porobię w ogródku bo trochę mam obowiązków teraz.

Zazdroszczę Wam trawek...

Naprawdę te tuje są spore jak na taką cene. W tygodniu nie miałem czasu się tam wybrać ale może uda mi się jutro lub w sobotę. A jakie miskanty zamówiłaś? Masz namiary na jakiegoś dobrego sprzedawcę? Ja w ogrodzie też zacznę coś robić ale może dopiero jutro jak się uda.
Karol99 19:05, 17 mar 2016

Makao_J napisał(a)

Przy okazji i ja poczytałam

miskka 19:22, 17 mar 2016

Juz kupiłam - Gracillimus. Mam taki sklep internetowy z którego od dwóch lat kupuję. Z żadna rośliną od nich do tej pory nie miałam problemu. Teraz te trawy, kupione pod koniec lutego w zimowej promocji Ale wysyłka później- gdy będzie cieplej.