Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Karol99 10:31, 18 maj 2016

iwka napisał(a)
a mi wykiełkowały dwa i padły, zapomniałam podlać

Szkoda u mnie w nadmiarze
ewusia81 12:50, 18 maj 2016

Karol99 napisał(a)
Nie męczysz mnie, coś Ty Lubię rozmawiać na takie tematy.

Mam klony jesionlistne, mi sie akurat podobają. Mam Odessanum i w słońcu ich nie przypala. Kellys Gold nie znam, ale Auratum jak najbardziej godny polecenia. Poza tym klony możesz dowolnie ciąć więc w duże drzewa nie wyrosną.

O klonie polnym Postelense nie słyszałem, jednak polne są bardzo ładne. Jeżeli znajdziesz o nim pozytywne opinie to też smiało możesz sadzić. Jego również możesz przycinać i nadawać taki kształt jaki Ci się podoba.

Jeżeli będziesz korygowała ich wzrost to nie zagłuszą Twojej działki, nic się nie bój. Zobacz na mojego. Niby zwykły klon, który rośnie blisko domu ale dzięki cięciu udało zrobić się z niego kulkę, już taki zostanie. Teraz może rozrastać się tyko na boki.

Tu akurat przed cięciem

Dziękuję Karolu za cenne rady :*
Zdecydowałam się na klona Odessanum i Crimsona Sentry. Myślę o dodaniu do tego zestawienia Globosuma (ale nie jest to mus), jeśli posadzę je w 3m odstępach to powinny się zmieścić i im nie zaszkodzę (mam nadzieję), bo w miare możliwości nie chciałabym ich ciąć. Będę miała wtedy Trójcę Klonów, a i 10m wys. jakoś przeżyję
Karol99 08:15, 19 maj 2016

Nie ma sprawy.

Myślę, że z tych klonów będziesz zadowolona. 3 metry raczej powinny wystarczyć, aby uzyskać ładny efekt. Najwyżej troszkę będziesz cięła boki.

Globosum jest śliczny ale on nie wiele wyżej urośnie, raczej pójdzie w szerokość. Czy nie będzie dziwnie wyglądać pośród wysokich? Może gdzieś indziej go dać?
ewusia81 08:42, 19 maj 2016

Myślałam żeby dać od tyłu patrząc: Odessanum (szeroki i wysoki), Crimson Sentry (wysoki i wąski) i Globosum (niski i szeroki), na niego patrzylibyśmy jako pierwszego ale absolutnie nie będę się przy tej wizji upierać parka też wystarczy
A teraz już zmykam z moimi "problemami" do siebie co by Twojego wątku nie zaśmiecać. Baaaardzo dziękuję i będę oczywiście zaglądać i podziwiać dalej
Karol99 08:52, 19 maj 2016

Tak może być, to dobry pomysł.

Wątku nie zaśmiecasz, każde pytanie jest cenne.
donia76 10:32, 19 maj 2016

Karol witam się u Ciebie.
Całego wątku nie przeczytałam, ale nadrobię w późniejszym terminie
Boski masz ogród i ogromną wiedzę jak na takiego młodego człowieka ja dużo starsza a nie znam się w ogóle

Fotki po deszczu wymiatają ślicznie cudnie
Oby tak dalej
Pozdrawiam
Kindzia 10:34, 19 maj 2016

Nooo...powiem Ci, że dawno takiego eleganckiego sadu nie widziałam...jaki porządeczek!!! I te równiutkie kółeczka w darni wycięte! Piękny widok!!!
Karol99 11:29, 19 maj 2016

donia76 napisał(a)
Karol witam się u Ciebie.
Całego wątku nie przeczytałam, ale nadrobię w późniejszym terminie
Boski masz ogród i ogromną wiedzę jak na takiego młodego człowieka ja dużo starsza a nie znam się w ogóle

Fotki po deszczu wymiatają ślicznie cudnie
Oby tak dalej
Pozdrawiam

Witaj.

Stron nie nadrabiaj, nie ma sensu
Za pochwały bardzo dziękuję i zapraszam do mnie jak najczęściej.
Karol99 11:35, 19 maj 2016

Kindzia napisał(a)
Nooo...powiem Ci, że dawno takiego eleganckiego sadu nie widziałam...jaki porządeczek!!! I te równiutkie kółeczka w darni wycięte! Piękny widok!!!

Bardzo dziekuje, lubię taki porządek.
Mirka 23:21, 19 maj 2016

Karol zajrzyj do wątku o berberysach albo do mnie .Wstawiłam.foto do rozpoznania