Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Gosiek33 09:39, 18 lip 2016

Karol99 napisał(a)

Dokładnie tak. W swoim ogrodzie można je ograniczyć, ale nie całkowicie z nich zrezygnować. Nie wiem czy coś by się wtedy uchwało.

Dlatego u mnie robaczywe były Jeśli drzewko nie wysokie oprysk da się zrobić ale jak ma już ponad 2 m to nie dam rady
AgataP 08:55, 19 lip 2016

Karol99 napisał(a)

Jeżeli chodzi o grusze to my na rdzę pryskamy środkiem Bi58 Nowy. Polecony przez dobrego sadownika. Jest to środek na mszyce i inne robactwo, wiec żebyś się nie zdziwiła, ale jest tak silny ze eliminuje takze powstawanie rdzy gruszy. Bardzo mało osób wie o tym środku. Ja na dzień dzisiejszy nie znam lepszego. Dodatkowo powiem, że w porównaniu do innych jest w bardzo przystępnej cenie.

Jabłonie opryskiwalismy tylko raz na wiosnę. Mimo tego mają piękne liście i owoce tez są zdrowe. Bardzo możliwe, że masz odmiany podatne na choroby grzybowe. My przy kupnie bardzo zwróciliśmy na to uwagę. Pryskaj regularnie Score lub Miedzianem czy też Topsinem. Bardzo ważny jest oprysk wiosenny tzw. w czasie zielonego pąka. Potem to już tylko zapobiegawczo.

Tak wyglądają liście moich jabłoni, które jak wspomniałem były pryskane tylko raz na wiosnę. Jestem w szoku, że są tak zdrowe.

Mimo zdrowych liści co roku jesienią wrzucam stare liście poza teren działki. Dzięki temu choroby grzybowe nie przechodza na następny rok..

A ja doczytałam ze oprysk mocznikiem czyni wiele dobrego. Nie robiłam w tym względzie jeszcze nic więc to tylko teoria. Ale może wypróbuję na jesień. Najpierw muszę przyciąć korony drzewom bo za duże porosły
Ulenę mam w swoim ogrodzie, owoców bym nie zamieniła na nic. Jest ich tyle że starczy dla os i dla nas. Dzieciaki uwielbiają z niej dżemy.
Karol99 10:00, 19 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)

Dlatego u mnie robaczywe były Jeśli drzewko nie wysokie oprysk da się zrobić ale jak ma już ponad 2 m to nie dam rady

To prawda, dlatego ja swoje przycinam, żeby wygodnie było opryskiwac.
Karol99 10:02, 19 lip 2016

AgataP napisał(a)

A ja doczytałam ze oprysk mocznikiem czyni wiele dobrego. Nie robiłam w tym względzie jeszcze nic więc to tylko teoria. Ale może wypróbuję na jesień. Najpierw muszę przyciąć korony drzewom bo za duże porosły
Ulenę mam w swoim ogrodzie, owoców bym nie zamieniła na nic. Jest ich tyle że starczy dla os i dla nas. Dzieciaki uwielbiają z niej dżemy.

Stosowalismy kiedyś mocznik, chyba oprysk wykonuje się na jesieni. Ja w swoim ogrodzie mam 3 uleny, owoców mamy tyle, że nie damy rady tego przejesc, a są to drzewka dopiero 6-cio letnie. Uleny są przepyszne.
Gosiek33 10:14, 19 lip 2016

Namawiacie mnie? Szkoda, że tak szybko się kończy. W tym względzie węgierka ma przewagę... chyba
milka666 11:06, 19 lip 2016

Dzięki za miłe słowa.Jestem w szoku że tak młoda osoba ma taką pasję super.
Karol99 08:52, 21 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)
Namawiacie mnie? Szkoda, że tak szybko się kończy. W tym względzie węgierka ma przewagę... chyba

No trochę w tym prawdy, ale smak jest niezastąpiony
Karol99 08:52, 21 lip 2016

milka666 napisał(a)
Dzięki za miłe słowa.Jestem w szoku że tak młoda osoba ma taką pasję super.

Witam i dziękuję.
AnnaCh 09:14, 21 lip 2016

Karol wysadziłam wczoraj pierwsze 6 sztuk Hameln z nasionek od Ciebie
Mam nadzieję, że przeżyją
Pozdrawiam.
Karol99 09:32, 21 lip 2016

Świetnie. Niech dobrze rosną.