Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

gobasia 17:34, 24 paź 2016

Karol99 napisał(a)

Ja zawsze zbieram w połowie listopada, obieram z miąższu i tego samego lub następnego dnia sieje do doniczek. Zostawiam na cala zimę i na wiosnę pojawiają się kiełki.
zerknęłam na swoje berberysy,i czerwone kuleczki ma tylko Kobolt ,bagatella nic nie ma

Jesienny ogród Karolu masz piękny mimo deszczu...

jak to jest z tą winoroślą bo ja zawsze tnę na wiosne zastanawiam się czy nie płacze przy cięciu i czy gorzej nie przemarza

Gruszka_na_w... 19:45, 24 paź 2016

Karolu, czy Twoja katalpa jest naturalna, tzn. nieszczepiona? Jeśli tak, to czy z lekka korygujesz jej wzrost cięciem, czy rośnie samopas?
Na przedłużenie brzozowej wybraliście ciekawe rośliny. Będzie atrakcyjna o każdej porze roku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anabell 20:44, 24 paź 2016

Chciałam zapytać o okrąg Miskantów, a tu jak na zamówienie. Jaką masz średnicę koła?
Będzie tajemnicze biesiadowanie.
Jesień jest cudna u ciebie.
Karol99 22:01, 24 paź 2016

gobasia napisał(a)
zerknęłam na swoje berberysy,i czerwone kuleczki ma tylko Kobolt ,bagatella nic nie ma

Jesienny ogród Karolu masz piękny mimo deszczu...

jak to jest z tą winoroślą bo ja zawsze tnę na wiosne zastanawiam się czy nie płacze przy cięciu i czy gorzej nie przemarza

Bagatela z tego co mi wiadomo nie owocuje, wiec rozmnażanie wchodzi w grę tylko przez odkład lub ukorzenianie. Ogólnie z nasiona rozmnaża się berberys Thunberga, jako gatunek, bez odmian. Mi to bez różnicy bo potrzebuje ładnych bordowy krzewów, które i tak przycinam według potrzeby.

Odnośnie deszczu..u mnie znowu pada i jutro też się zapowiada. Zimozielone będą podlane jak nigdy.

Winorośli nigdy nie tnę na wiosnę, nie chce ich osłabiać poprzez wyciek soków. A teraz po opadnieciu liści nic nie wycieka. Nie zauważyłem negatywnego wpływu z jesiennego cięcia. Mój dziadek robi tak już od 25 lat
Karol99 22:04, 24 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Karolu, czy Twoja katalpa jest naturalna, tzn. nieszczepiona? Jeśli tak, to czy z lekka korygujesz jej wzrost cięciem, czy rośnie samopas?
Na przedłużenie brzozowej wybraliście ciekawe rośliny. Będzie atrakcyjna o każdej porze roku.

Tak, ona jest nieszczepiona i rośnie normalnie jako drzewko. Planuje ją podkrzesac jak trochę jeszcze urośnie. Wzrostu nie koryguje, chyba nie będę jej przycinał, chociaż wiem ze można i bardzo korzystnie to wpływa na zagęszczenie. Mój sąsiad tak robi regularnie co roku.
Karol99 22:05, 24 paź 2016

Anabell napisał(a)

Chciałam zapytać o okrąg Miskantów, a tu jak na zamówienie. Jaką masz średnicę koła?
Będzie tajemnicze biesiadowanie.
Jesień jest cudna u ciebie.

Ta połówka jakoś słabiej urosła, nie wiem dlaczego.
Szczerze to nie mogę sobie wyobrazić efektu.. jak one urosną ale czekam na to z niecierpliwością.

Średnicy nie pamiętam.. ale coś koło 10 metrów.
alis 22:13, 24 paź 2016

Karolu, możesz zerknąć do mnie w sprawie winorośli?
Karol99 22:17, 24 paź 2016

Okej, zaraz będę.
iwonaal 15:01, 25 paź 2016

Doczekałam się
mirkaka 15:27, 25 paź 2016

Karol99 napisał(a)

Co ja bym dał żeby się sama wysiala

U mnie pęcherznica też sama się wysiała. Może trzeba trochę rzadziej pielić?
Jesienna rabata jak zwykle przepiękna.