Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

Makao 17:10, 06 wrz 2025

Ewcia nie jesteś sama. Rozumiem Twój ból i rozczarowanie. Mam te same plagi prócz grzyba azali bo nie mam azali. Najbardziej opuchlaki mnie dobiły. Prawie wszystkie rośliny obżarte. Muszę wypowiedzieć im wojnę czym się da. Opuchlaki włażą mi do domu.
Wafel 17:22, 06 wrz 2025

Przykre te plagi Ewo

Też znalazłam dwa opuchlaki w salonie w tym sezonie, pchają się wieczorami przez otwarte drzwi tarasowe, nawet wlazł mi ślimak golec... Opuchlaków mam mniej od kiedy walczę z larwami w glebie.

Rozlazły mi się przed wejściem do domu, zjedzony cyprysik, begonia zwisająca ta żółta, żurawki. Już szykuję kolejną partię grzybków, żeby powlewać do donic.

Wczoraj zauważyłam dziurki w pąku róży jak się przyjrzałam to znalazłam mikroskopijną żółtawą gąsieniczkę i oczywiście kolejny nalot mszycy...
Miskantowo 17:50, 06 wrz 2025

Z tego co wymieniłyście to nie mam ćmy bukszpanowej (bo i bukszpanów niet)
Choć z tego co czytam, ćma bukszpanowa żeruje juz równiez na innych roślinach.

Mrowki zabily mi kilka roślin (w tym jedno piękne, trzyletnie hebe)
Ślimaki zeruja w najlepsze (zeżarły mi juz prawie wszystkie surfinie i petunie)
Grzyb na wszystkim.
Klony w maczniaku.
Orzech wloski z antraknozą.
Jablonki kolumnowe z parchem.
Jezowki żółkna.
Jeden jedyny rododendron dogorywa.
Zólte liscie gubia tez dwa duze oleandry.
Trociniarki nie wiem czy nie mam. Jutro rzucę okiem na brzozę.
Wczoraj chyba widzialam turkucia. Uciekł….
Roze juz gole albo z chorymi lisćmi (czarna plamistosć)
Opuchlaczki nadgryzają nocami co im w szczęki wpadnie.
Więcej grzechów tak na szybko to nie pamiętam

Pozdrawiam.
Joku 18:25, 06 wrz 2025

Czytam o plagach trapiących pomorskie ogrody. Mój tez padł ich ofiarą. Wywaliłam kilka odrośniętych krzewów, bukszpanowy żywopłocik. Kule bukszpanowe dopadła ćma, zastanawiam się czy już je wywalać czy poczekać na kolejny atak. O chorobach grzybowych boję się pisnąć czytaj napisać cokolwiek żeby nie wywołać wilka z lasu. Czarna plamistość na różach to prawie nic. Jest niemal co roku.
Magara 21:59, 06 wrz 2025

Ewa, ja też zostawiam zrozumienie.
Ten sezon był i jest koszmarkiem U mnie też same porażki, już się pogodziłam, staram się nie patrzeć na starty i nie myśleć, bo wpływu na pogodę nie mam.
Byle do wiosny