Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Iwk4 23:02, 12 sie 2015

Hana75 napisał(a)

Z ostatniej takiej "wycieczki" przywiozłam sobie róże i astry, niestety nie zdążyłam ich posadzić, bo nadciągnęła fala upałów. Boję się, że rośliny mi się ugotują.

Lepiej im by było w ziemi. Dobrym sposobem na wsadzenie ich do gruntu jest najpierw zamoczenie roślinki z doniczką we wiadrze z wodą, wykopanie dołka, wsypanie na dno kompostu, wsadzenie roślinki, zasypanie ziemią wymieszaną z kompostem - kompost dłużej trzyma wilgoć i obwite podlanie. Roślinki w tej ziemi mniej się będą gotować, niż w doniczkach. Tylko świeżo posadzone roślinki trzeba codziennie podlewać. Po jakimś czasie wypuszczą korzonki włosowe, którymi będą chłonąć wodę większą powierzchnią. Warto też dać mikoryzę do dołka w korzonki. Czytałam o tym na forum, choć sama nie stosowałam jeszcze
Roślinki będą wdzięczne
Viola 23:04, 12 sie 2015

Cudne to okienko z lustrem
Katkak 23:12, 12 sie 2015

Ewcia cudne te miejsca w Gosiaczkowych stronach, nie? Miło było popatrzeć i powspominać .
Ewa777 23:12, 12 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Lepiej im by było w ziemi. Dobrym sposobem na wsadzenie ich do gruntu jest najpierw zamoczenie roślinki z doniczką we wiadrze z wodą, wykopanie dołka, wsypanie na dno kompostu, wsadzenie roślinki, zasypanie ziemią wymieszaną z kompostem - kompost dłużej trzyma wilgoć i obwite podlanie. Roślinki w tej ziemi mniej się będą gotować, niż w doniczkach. Tylko świeżo posadzone roślinki trzeba codziennie podlewać. Po jakimś czasie wypuszczą korzonki włosowe, którymi będą chłonąć wodę większą powierzchnią. Warto też dać mikoryzę do dołka w korzonki. Czytałam o tym na forum, choć sama nie stosowałam jeszcze
Roślinki będą wdzięczne

Część roślin, które jeszcze nie wsadziłam do ziemi zakopałam z doniczkami w tymczasowym miejscu.
Ewa777 23:14, 12 sie 2015

Katkak napisał(a)
Ewcia cudne te miejsca w Gosiaczkowych stronach, nie? Miło było popatrzeć i powspominać .

Kasiu, właśnie myślałam o Tobie patrząc na te dekoracje
Katkak 23:15, 12 sie 2015

Ewa777 13:58, 13 sie 2015

Dzisiaj trochę zdjęć z mojego ogrodu. Nie chcę nikogo drażnić, ale u mnie czuć wyraźnie ochłodzenie. W cieniu mam 22'C
Zaczynam od hortensji.
Ta młodziutka bez nazwy, ale kwitnie na potęgę. Bardzo ładnie się przebarwia.

Tardiva jest olbrzymim krzaczorem i niestety żółknie w tych upałach.

Malgosik 14:05, 13 sie 2015

u mnie 28 stopni
na poddaszu 32
malgorzata_s... 14:05, 13 sie 2015

Ewciu u mnie masaaakra. Wywalone okna i gruz i kurz i 37 stopni Jadę do Ciebie
Ewa777 14:14, 13 sie 2015

Moje dwie największe ogrodówki. Bardzo lubię ten ciemny róż Przesadzona była wiosną, więc liczę, że w przyszłym roku pokaże więcej kwiatów.

Wielkość kwiatu widać porównując dłoń I te kolorki na jednym kwiecie

Hortensja Le Vesterival Great Star Label