Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

lojalna_ 15:52, 11 paź 2015

nie chce mi sie szukac rekawiczek hahah jutro ma padac ale ja chciałam tujki dokarmic bo mimocno zzólkły w srodku ))))
Ensata 15:54, 11 paź 2015

Jak to chcesz tujki dokarmic????Teraz??? Przecież, to objaw fizjologiczny. Sama mam żółte w środku, brzydko to wygląda jak diabli, ale biore na przeczekanie
Flower1 15:55, 11 paź 2015

Ewciu kiedy zaczynasz okrywac i kopczykowac roslinki ? okrywasz cos na zime ?
Ewa777 16:06, 11 paź 2015

lojalna_ napisał(a)
nie chce mi sie szukac rekawiczek hahah jutro ma padac ale ja chciałam tujki dokarmic bo mimocno zzólkły w srodku ))))

Jak masz nawóz jesienny, to pewnie im pomoże przetrwać zimę. Zwłaszcza, gdy będzie sucho. Ja swoje w ubiegłym roku czyściłam z suchych igiełek w środku.
Ewa777 16:09, 11 paź 2015

Flower1 napisał(a)
Ewciu kiedy zaczynasz okrywac i kopczykowac roslinki ? okrywasz cos na zime ?

Okrywam i to sporo roślin - róże na pniu, klony palmowe,młode hortensje, hibiskusa. Kopczykuję róże. Ale czekam z tym aż kilka dni pod rząd będzie mróz (gdzieś tak w połowie listopada).
Ensata 16:17, 11 paź 2015

Ewa777 napisał(a)

Jak masz nawóz jesienny, to pewnie im pomoże przetrwać zimę. Zwłaszcza, gdy będzie sucho. Ja swoje w ubiegłym roku czyściłam z suchych igiełek w środku.
Szkółkarz ostatnio mi obrazowo opisał, co by zrobił tym, co grzebią w tujach i czyszczą je uwierzcie, podziałało, ja się nawet nei zbliżam. Opowiadal, że te żółte, suche gałązki są jak pierzynka, która chroni przed zimnem, a potem opada i w naturalny sposób nawozi rośliny
lojalna_ 16:19, 11 paź 2015

ja tylko jesiennym nazwozem chciałam podlec a nie odkurzac na jesien ..intuicja by mi nie pozwoliła na takie porzadki przed zima .....
Flower1 16:22, 11 paź 2015

Ewa777 napisał(a)

Okrywam i to sporo roślin - róże na pniu, klony palmowe,młode hortensje, hibiskusa. Kopczykuję róże. Ale czekam z tym aż kilka dni pod rząd będzie mróz (gdzieś tak w połowie listopada).

Ja tez musze troche pookrywac i tak sie zastanawiam kiedy zaczac..zrobie tak jak Ty..
Ensata 16:25, 11 paź 2015

lojalna_ napisał(a)
ja tylko jesiennym nazwozem chciałam podlec a nie odkurzac na jesien ..intuicja by mi nie pozwoliła na takie porzadki przed zima .....
Jola, ja mam żółte okropnie, brzydko jak noc to wyglada, ale...obstawiam u siebie bardziej brak wody. Dlatego podlewam teraz codziennie. Z jesiennym, nie mam doświadczeń, kompletnie. Szykuje się na wiosnę z Pinvitem
Ewa777 16:36, 11 paź 2015

Ensata napisał(a)
Szkółkarz ostatnio mi obrazowo opisał, co by zrobił tym, co grzebią w tujach i czyszczą je uwierzcie, podziałało, ja się nawet nei zbliżam. Opowiadal, że te żółte, suche gałązki są jak pierzynka, która chroni przed zimnem, a potem opada i w naturalny sposób nawozi rośliny

Pewnie masz rację, ale u mnie było tego tak dużo, bo nazbierało się przez kilka lat (nie opadały jakoś na wiosnę), dlatego poczyściłam, bo czytałam też, że w ten sposób dotrze do rośliny więcej powietrza. Pewnie wiosna jest na takie czyszczenie odpowiedniejsza