Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

jazzy 11:20, 01 lut 2015

waldek727 napisał(a)
Ostatnio projektanci coraz częściej podkreślają w swoich pracach zwrot ku naturze. Ciekawymi projektami są dzieła Tommaso del Buono i Paula Gazerwitza. W nowoczesnym ogrodzie elegancja podkreślona jest oczywiście liniami prostymi i roślinami formowanymi. Natomiast nowością jest to, że powiew spokojnego romantyzmu wytyczają już zwiewne trawy i byliny przypisane do tej pory w projektach do ogrodów raczej naturalnych. Mnie osobiście takie połączenie elegancji i spokoju bardzo się podoba. Jak Ty Jazzy, oraz Twoi goście w wątku odbieracie wizualnie takie ogrody?

Nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez traw i bylin
waldek727 12:03, 01 lut 2015

waldek727 napisał:
Ostatnio projektanci coraz częściej podkreślają w swoich pracach zwrot ku naturze. Ciekawymi projektami są dzieła Tommaso del Buono i Paula Gazerwitza. W nowoczesnym ogrodzie elegancja podkreślona jest oczywiście liniami prostymi i roślinami formowanymi. Natomiast nowością jest to, że powiew spokojnego romantyzmu wytyczają już zwiewne trawy i byliny przypisane do tej pory w projektach do ogrodów raczej naturalnych. Mnie osobiście takie połączenie elegancji i spokoju bardzo się podoba. Jak Ty Jazzy, oraz Twoi goście w wątku odbieracie wizualnie takie ogrody?

jazzy napisała:
Nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez traw i bylin.

Uwielbiam kobiety które mało mówią.
lojalna_ 14:42, 01 lut 2015

Oj

Jazzy jak tam wypoczywasz juz w marzeniach na tarasie ....bo ja dzis z eMem chciałam wytargac lezaki na taras takie piekne słonce ......ale jeszcze zaczekamy

Warunku dzis u mnie jak na Gubałowce ....widoki sniezne i prazy słoneczko hihihihi
jazzy 17:07, 01 lut 2015

lojalna_ napisał(a)
Oj

Jazzy jak tam wypoczywasz juz w marzeniach na tarasie ....bo ja dzis z eMem chciałam wytargac lezaki na taras takie piekne słonce ......ale jeszcze zaczekamy

Warunku dzis u mnie jak na Gubałowce ....widoki sniezne i prazy słoneczko hihihihi

A i u nas piękne słońce było. Ale śniegu ni hu hu Opalalam się w parku Bo ja leżaka jeszcze nie mam
Buziaki
ps. Idę do Ciebie na kawę doświadczyć śniegu
Madzenka 21:44, 01 lut 2015

Jazzy oliwki wąskolistne??? Lecę wygooglać
Waldek doklanie taki ogrod jak del Buona i Gazerwitza to moje marzenie. Tylko kulki bukszpanowe musze trochę spłaszczyć wiosną
Magda70 21:47, 01 lut 2015

katiaxx napisał(a)
kurde.. człowiek by pogadał to wszyscy poszli

Tobie się gadulec włącza jak inni idą spać
Ewkakonewka 22:30, 01 lut 2015

Opalasz się w parku? I podajesz to na forum uhuhuhuhu będzie się działo
jazzy 22:37, 01 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Waldek doklanie taki ogrod jak del Buona i Gazerwitza to moje marzenie. Tylko kulki bukszpanowe musze trochę spłaszczyć wiosną

Oliwnik
del Buono Gazerwitz - fajne czapy buksowe Ogrody ich piękne są, to fakt
jazzy 22:39, 01 lut 2015

Ewkakonewka napisał(a)
Opalasz się w parku? I podajesz to na forum uhuhuhuhu będzie się działo

No tak, pcham wózek jednocześnie wystawiając gębe do słońca
waldek727 06:50, 02 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Marzenko.
Śledzę Twój i Jazzy wątek już od dawna. Zimą pozwoliłem sobie na trochę luźniejsze pogaduchy z Wami, ale pora wracać już merytorycznie do ogrodów. Wiem, że obie nie lubicie wytartych już czasami schematów. Lubię jak ktoś ma własną wizję ogrodu, bo wtedy łatwiej jest mi rozmawiać na zasadzie ,,co o tym sądzisz?" zamiast ,,zrób tak i tak, będzie dobrze". Jesteście ze swoimi ogrodami na dwóch różnych biegunach i myślę, że dzięki Twoim radom Jazzy będzie mogła uniknąć przynajmniej niektórych podstawowych błędów. Wrzuciłem Marcie zrealizowane pomysły del Buona i Gazerwitza tylko dlatego iż wiem, że chce wpleść w swój ogród także powiew śródziemnomorski. W naszym klimacie jest to niezwykle trudne zadanie, co nie znaczy, że nie niemożliwe. Wiem coś o tym, bo przesiedziałem swego czasu trochę w Neapolu, a ponadto interesuję się historią i sztuką przynależną do regionu Andaluzji. Otwarte rynki sprawiły, że mogliśmy już sprawdzić w naszych ogrodach rośliny nawet z odległych rejonów Europy. Dodając do tego rodzimą florę można pokusić się o stworzenie ciekawego i zaprojektowanego przez nas ogrodu.
Co do bukszpanów, to w trakcie realizacji ogrodu uformowane one zostały w/g sztuki japońskiej, a tam jak wiadomo nie ma form symetrycznych. Ogrody kraju kwitnącej wiśni oddają w pełni pokłon naturze.