Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

Rench 11:07, 15 mar 2015

Edyta10 -zapraszam

Madziarzeszow -krokuski dopiero dadzą czadu kiedy się całkowicie ociepli,jeszcze chwilka
elzbieta_g 11:17, 15 mar 2015

Rench napisał(a)
Wczoraj kupiłam kalendarz ogrodniczy
Białe kwadraty - lepiej nie pracować,tylko podziwiać rośliny
Niebieskie kwadraty-sprzyjające warunki do siewów ,sadzeniu roślin,robieniu sadzonek,zbiorom plonów i ich przetwarzaniu,ścinaniu ziół do suszenia,nawożeniu roślin i przygotowaniu gnojówek oraz innych naturalnych preparatów do zasilania i ochrony warzyw, drzew i kwiatów.
Brązowy kwadrat- skupiamy się na pracach pielegnacyjnych,przycinaniu roślin,siewu i sadzeniu gatunków korzeniowych,uprawie gleby i wszystko co służy do zwalczania chorób i szkodników.

Jednym słowem do 19 marca możemy przycinać i czynić różnego rodzaju ogrodowe rewolucje ,jak przekopywanie grządek ,nawożenie kompostem

fajny taki kalendarz i nawet 3 dni odpoczynku nam się w miesiącu należy
Ewa777 11:39, 15 mar 2015

Reniu, u mnie ten tydzień jest w miarę jeszcze ciepły, ale w przyszłą sobotę i niedzielę zapowiadają w nocy 0'C, a 23 marca w poniedziałek -5'C, we wtorek -6'C w nocy. Czy mam posadzić róże we wtorek najbliższy (tak planowałam),czy się wstrzymać aż przejdą mrozy? Może przesunąć przesyłkę? Róże mają przyjść z odkrytym korzeniem.
Rench 12:00, 15 mar 2015

elzbieta_g napisał(a)

fajny taki kalendarz i nawet 3 dni odpoczynku nam się w miesiącu należy

Ela- 3 przymusowe,resztę możesz sama zrobić

Ewka- sadzimy Nie ma na co już czekać.
Prognozy długoterminowe zmieniają się jak w kalejdoskopie. Takie przymrozki nawet do maja mogą bywać.
Przecież one nie będą pączkować w momencie sadzenia,tylko jakiś czas zejdzie
Dorotka 15:17, 15 mar 2015

Renatko poprosze o porade, w swoim ogrodzie przy ogrodzeniu betonowym sąsiada posiadam różę pnącą o "sztywną" - o sztywnych pędach. Zakupiłam ją w maju tamtego roku i posadziłam. Kwitła dwa razy. Na jesieni dostała plamistość czarną ale poradzono mi na Ogrodowisku aby przed zimą niczym tego nie psikać. W czasie zimy straciłą liście, nie ścinałam jej bo tak te z tutaj mi poradzono. Aktualnie róża jest jeszcze zakopczykowana korą ale wygląda nie ciekawie, to znaczy ma takie długie badyle na dwa metry wysokie, brązowo-ciemnozielone. Proszę o poradę czy ściąć ją a jeśli tak to do jakiej wysokości?? Czy nawizić i kiedy no i czy mam ją czyms leczyć na tą plamistość?
Urszulla 17:24, 15 mar 2015

Rench napisał(a)

Tylko przygnę i przyszpilę do ziemi, szkoda mi każdego kawałka,skąd może kwiatek wyrosnąć
Chyba że jest gałązka uszkodzona,albo chora,to niestety trzeba ciachnąć.

Reniu nie mam róż u siebie...na razie
Przycinałam róże nie u siebie i wyrosły w zeszłym roku jak szalone
dlatego pomyślałam że może by można było przygiąć lecz wpierw chętnie u Ciebie obejrzę relację koniecznie zrób zdjęcia i pokaż "narzędzia"
Rench 20:53, 15 mar 2015

Dorotka -Zasadniczo,w naszym klimacie róże zawsze tracą liście w czasie zimy.
One zimą śpią
Najpierw wyzbieraj wszystkie opadłe liście,jeśli jakieś zostały na pędach zerwij,trzeba zrobić miejsce nowym.
Z pnących róż w pierwszych latach po posadzeniu, wycina się tylko uszkodzone pędy.
Te długie pędy rozepnij na murze w kształcie wachlarza,spowoduje to obfitość kwitnienia.
Obejrzyj te filmiki jak to ma wyglądać.

https://www.youtube.com/watch?v=Dpr1VFkOSPg&list=FL_75nhne8HRgLJMWapdWGww

https://www.youtube.com/watch?v=n7zliuD1mpk

https://www.youtube.com/watch?v=0_lGbdM6WdM

Następnie opryskaj miedzianem.

Ja ostatnio kupiłam oprysk substrala 2 w 1 na

na grzyba i robale.
Opryskam po miedzianie jakieś 2 tygodnie później, jak już się ociepli całkowicie.
Dorotka 20:57, 15 mar 2015

Serdecznie dziękuję. Myślałam że ta róża umarła bo taka łysa. Teraz wiem że śpi sobie a ja chciałąm ją wywalić.
Dziękuję!!!!
Rench 20:59, 15 mar 2015

Urszulla napisał(a)

Reniu nie mam róż u siebie...na razie
Przycinałam róże nie u siebie i wyrosły w zeszłym roku jak szalone
dlatego pomyślałam że może by można było przygiąć lecz wpierw chętnie u Ciebie obejrzę relację koniecznie zrób zdjęcia i pokaż "narzędzia"

Moje ostatnie zakupy

Od jutra zaczynam szaleć ogrodowo. Zrobię fotki
monteverde 21:02, 15 mar 2015

Kopczyki już rozgarnęłaś przy różach?