Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :)

Urszulla 18:20, 06 mar 2016

To taka złośliwość losu na tych źródłach w bikini trzeba było zdjęcia robić
monteverde 20:49, 06 mar 2016

Rench napisał(a)
Dzięki Aniu za wyczerpujące informacje

Co znaczy pokłada się ? moja raczej ma w górę wzniesione pędy,dlatego ją przypięłam

schyla główki do dołu w encyklopedii pisze że ma pokrój wyprostowany i rozłożysty Reniu gdzie dostałaś nasiona Angel’s fishing ? pozdrówka
Rench 21:22, 06 mar 2016

Margo - Mam nadzieję,że niebawem to nastąpi

Urszulla - Mi zawsze tak złośliwie się dzieje

monteverde - to moje zachowują się encyklopedycznie
Nasionka możesz kupić tutaj:

http://www.exoticplants.pl/home/113-dierama-mix-gatunków-.html
Rench 09:24, 08 mar 2016

Dla Wszystkich Kobitek
Kasya 09:25, 08 mar 2016

Anda 09:30, 08 mar 2016

Dzięki i nawzajem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
iwonadm 10:26, 08 mar 2016

Margo 10:42, 08 mar 2016

Nawzajem Reniu
Rench 15:06, 08 mar 2016

Skopiowałam od Marzenki ściągę cięcia traw.

Madzenka napisał(a)

Krótka ściąga dla poczatkujacych trawiastów :
- stipy tniemy na wysokosc 10-15 cm
- hakone, red baron, molinie- nisko przy samej ziemi. Nie mam trzcinnikow (wymarzły w donicy tej zimy) ale cięłabym jak molinie lub seslerie
- rozplenice- na jeża krótko
- seslerie tne na jeża, króciutko. Seslerie tniemy własciwie pod koniec zimy bo juz w lutym ma u mnie młode przyrosty
- miskanty 10-15 cm - a wy jak tniecie? Powtorka latem jesli będzie brzydka i aby utrzymac ładny pokrój zimą, zwłaszcza skalne.
- carex comans (frosted curls, amazon mist, bronze form) nie tniemy, wyczesujemy, przycinamy tylko suche końce ,ale w moim przypadku tnę je na wysokosci przemarźnięcia czyli zwykle 15-20 cm
- kostrzewy - skubie i zostawiam krótkiego jeża, potem powtórka cięcia/skubania gdy zakwitna.
- carex buchanani - nie ciełam ,lub ciełam same suche końce. Zrobiła sie jednka brzydka i w tym roku utne nisko, ciekawe czy odrośnie.
- carex elata - na jeża bo mi wymarza i wycinam wszystkie brązowe liscie. Jesli kiedyś będzie zimozielona to będę je traktowac jak opisane ponizej carex
- carexy zimozielone (evergold, ice dance, ice cream, morowi variegata, ornithopoda, silver) - tu są rózne szkoły:
- jedna najliczniejsza mówi wyskubywać tylko najbrzydsze liscie , nie ciąc bo sie zabija wierzchołki wzrostu, ale jest to mozliwe jak sie ma kilka sztuk.
- druga szkoła Tomka Grochowskiego - twierdzi tniemy na wysokosc kilku centrymentów, młode przyrosty zasłonią stare brzydkie ucięte liscie, ktore juz nie odrosną-
- trzecia szkoła Madżenkowa - wiosna to co najbrzydsze przycinam same końcówki a gdy ruszaja młode przyrosty obcinam zgodnie z drugą szkołą. Ale tak traktuje tylko dojrzałe, dobrze ukorzenione carexy?

Czy o jakiejs trawie zapomniałam? A jakie sa wasze doswiadczenia?
Donia72 20:38, 08 mar 2016

Renatko, mam takie pytanko U mojej teściowej rosną róże (chyba rabatowe, nie było napisane jakie to są). Już jej się znudziły i chce mi je dać ( a ja z chęcią je przygarnę). W tamtym roku wysypała rabatę z różami kamykami i okazało się, że kamienie były wymieszane z wapniakami. Róże zrobiły się nieciekawe, trochę chorowały, listki takie jakby z jakimś parchem były, trochę plamiaste. Nie wiem czy coś jeszcze z nich będzie, co mam zrobić, jak je wykopię i kiedy mam to zrobić? Czy korzenie mocno podciąć i namoczyć?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc