Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rabaty, rośliny przed ogrodzeniem

Rabaty, rośliny przed ogrodzeniem

isia33 14:44, 27 mar 2011

Jestem ciekawa, jak to wygląda u Was. Macie coś posadzone przed ogrodzeniem?? A jeżeli macie, nie ma problemów z "życzliwością" innych?

isia33 14:48, 27 mar 2011

U mnie jest jeszcze nieciekawie, same badyle. Planuję posadzić płożące jałowce, słup chcę trochę zasłonić pęcherznicą Diabolo i pięciornikami Goldfinger. Nie wiem czy dać coś jeszcze koło bramki, czy zostawić tylko jałowiec.

Sebek 14:57, 27 mar 2011

Już mamy taki wątek na forum
https://www.ogrodowisko.pl/watek/273-przedogrodek
Gardenarium 15:22, 27 mar 2011

Możemy to potraktować odrębnie. Tam jest także przedogródek, czyli to co na froncie domu, a w tym będziemy wklejać tylko to co rośnie poza ogrodem, na ulicy za płotem.
Czyli, jak zagospodarować uliczne tereny, aby nam się piekniej mieszkało.

Ja także mam taki teren. Na szczęście mimo posadzenia cennych roslin, w tym róż angielskich, nie mam problemu z kradzieżami. Narazie...

Mój teren od ulicy to około 1,5 - do 1 m pas, jest tam trawnik i rabata przy murze. Rytmicznie posadziłam kuliste wiśnie, pod nimi kostki z bukszpanu i różne byliny i cebulowe.
Kwiaty w kolorze biały, żółtym, kremowym i niebieskim. Róże niektóre są różowe, pozostałe białe i żółte.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:25, 27 mar 2011

Iwonko, u Ciebie najpierw można odchwaścić teren (herbicydem) potem zaplanować rośliny.
Mogą to być Rosa rugosa, irgi o dużych przyrostach (Utrsynów, Coral Beauty, pęcherznice, berberysy. Możesz też posadzić nieduże drzewa.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 16:53, 27 mar 2011

U mnie niestety działka tak dziwnie ułożona, że przedogródka nie mam, ale Wasze pooglądam z przyjemnością
Joanka 17:20, 27 mar 2011

Iwonko, będę z dużym zainteresowaniem śledziła ten wątek
W przyszłości też czeka mnie zagospodarowanie kawałka ziemi za płotem
isia33 17:24, 27 mar 2011

Mur jest długi na 14m, więc jest trochę miejsca na rośliny. Ostatnio myślałam o tym i miotam się pomiędzy 3 możliwościami.
1. 3 wiśnie Umbraculliflera lub catalpa Nana bliżej słupa, koło bramki jeszcze jedna, reszta to irga Urysnów

2. irga, słup otoczony pęcherznicą Luteus

3. pięciornik Goldfinger na całej długości, tylko wokół słupa pęcherznica Diabolo

Joanka 17:33, 27 mar 2011

Mnie najbardziej podoba się wersja z wiśniami. Tylko rozłożyłabym je symetrycznie.

Myślałam również o wiśniach u mnie.
Moja działka ma 33 metry szerokości, cały czas szukam inspiracji
Matka 18:12, 27 mar 2011

Ja też szukami znależć nie mogę