Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

ewsyg 21:20, 26 mar 2017

Kasiu, zrobiłam zdjęcie

Ja bym sadziła co 80 cm

jolanka 21:38, 26 mar 2017

Kasiu, pisałam Ci o podlewaniu takim czymś do ukorzeniania świerka. Nie mam juz tego opakowania ale w jakimś sklepie ogrodniczym zapytaj. To pobudza i regeneruje system korzeniowy roślin nowo sadzonych i przesadzanych Zapomniałam niestety nazwy (SKS niestety) Ale jest dobre rzeczywiście pomaga
Kindzia 09:10, 27 mar 2017

Monia81 napisał(a)
Kasiu poszerzona rabatka wyszła bardzo ładnie, więcej miejsca na chciejstwa, krokusiki ładniutkie, a iryski u mnie też jakieś takie wychudzone...

Więcej niż myślałam

Krokusy mi się porozrzucały po całej skarpie, muszę to okiełznać, nie miałam czasu teraz. Ciągle mi krokusy wędrują po skarpie - plewienie im w tym pomaga

Te iryski pewnie takie są, zupełnie nie pamiętam, że je tam sadziłam
Kindzia 09:12, 27 mar 2017

ewsyg napisał(a)
Kasiu, mam ją już chyba dwa lata. Dzisiaj jak pojadę na działkę to zrobię zdjęcie bo jeszcze nie cięłam róż i będziesz miała rozeznanie.

Wstrzymałam się z kupnem jak przeczytałam Twój wpis. I dobrze
Dziękuję
ren133 09:14, 27 mar 2017

KAsiu
eM bez problemu co jakiś czas dokupuje linię kroplującą po 10,15mb ... no bo ja ciągle coś zmieniam
Kindzia 09:15, 27 mar 2017

Sebek napisał(a)
Ze tez nikt na początku nie wpadł, by tego świerka przesadzić. Od razu fajniej

Ania była za tym żeby zostawić. I na początku też tak chciałam. Ale jak powstała ta rabata, to nie bardzo mi się tam widział. Zostało tylko przekonanie M. nie do przesadzenia, tylko do rozkopania i modyfikacji nawadniania...3 kółka mi się zlikwidowały : świerk, jarząb i azalia
mirkaka 09:16, 27 mar 2017

Azalia nie lubi gliny, musisz jej zrobić dobry szeroki dół wypełniony próchnicą i kwaśnym torfem, trochę pomieszanym z gliną, resztę gliny z dołu wywalić. Moje jak przesadzałam i nie chciało mi się zrobić im dobrego dołu to stały i nie rosły, musiałam je znów wysadzić i przygotować porządne doły i wtedy ruszyły. Azalie traktuje się tak samo jak Rh. Ziemia musi być kwaśna i przepuszczalna ale wilgotna.

A ja od razu wpadłam żeby świerka przesadzić
Kindzia 09:23, 27 mar 2017

pestka56 napisał(a)
A nie boisz się, że on za chwilę będzie miał za ciasno? Za 3-4 lata obwód mu się powiększy do 3 metrów co najmniej

Chude iryski to reticulaty. Są też żółte i bordowe. Najwcześniejsze

Będę go ciachać do momentu aż się zmieści, potem go podkrzesam.

Tak, wiem, że to żyłkowane irysy. Tyle, że te granatowe są bardziej "mięsiste"
Kindzia 09:24, 27 mar 2017

ewsyg napisał(a)
Kasiu, zrobiłam zdjęcie

Ja bym sadziła co 80 cm

Bardzo Ci dziękuję Ewcia, dzięki Twojej informacji właśnie kupiłam o dwie mniej niż zamierzałam
Kindzia 09:27, 27 mar 2017

jolanka napisał(a)
Kasiu, pisałam Ci o podlewaniu takim czymś do ukorzeniania świerka. Nie mam juz tego opakowania ale w jakimś sklepie ogrodniczym zapytaj. To pobudza i regeneruje system korzeniowy roślin nowo sadzonych i przesadzanych Zapomniałam niestety nazwy (SKS niestety) Ale jest dobre rzeczywiście pomaga

Ach...może Ty myślisz o Asahi SL???
Stosowałam na róże golasy sadzone wiosną kiedyś. Bardzo były paskudne sadzonki...niestety, nie przyjęły się, mimo starań...