Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod górkę... » Edycja postu

Mój ogród pod górkę...

Juzia 11:14, 01 mar 2015

Też zbieram hortensje
Ale ja na razie nie mam się czym chwalić
Kacha123 11:18, 01 mar 2015

Juzia napisał(a)
Też zbieram hortensje
Ale ja na razie nie mam się czym chwalić

Ty to się już możesz chwalić ogrodem z roślinami, a nie samymi kamcorami jak ja!
Juzia 11:23, 01 mar 2015

Kacha123 napisał(a)

Ty to się już możesz chwalić ogrodem z roślinami, a nie samymi kamcorami jak ja!

Ale Ty tylko posadzisz rośliny i już będzie pięknie!

A ja jeszcze jakieś kopania mam w planach i rycia I krawężniki, ekobordy, żwirki!
Bleeee.
A chciałabym już sadzić!!!!
Kacha123 11:45, 01 mar 2015

Juzia napisał(a)

Ale Ty tylko posadzisz rośliny i już będzie pięknie!

A ja jeszcze jakieś kopania mam w planach i rycia I krawężniki, ekobordy, żwirki!
Bleeee.
A chciałabym już sadzić!!!!

Justynko, nigdy nie pokazuje się na zdjęciach tego, co brzydkie. Jak dobrze popatrzysz na zdjęcia z hortensjami, to zobaczysz stertę kamienia i gołą ziemię za szybą - tak wygląda u mnie przed domem! Tył był robiony do listopada, a i tak brakło czasu na ostatni trawnik, pochowanie kabli od lamp, itd. Przód jest cały do zrobienia - okana tarasowe wiszą 30 cm nad ziemią, więc albo mały tarasik, albo schodki, trzeba nawieźć ziemi, wyrównać teren, dokończyć nawodnienie, wytyczyć rabaty i obsadzić. Nie pokazuję tego fragmentu, bo to koszmar i się wstydzę, ale roboty jeszcze u mnie kupa większa niż tych kamieni!
Kacha123 12:42, 01 mar 2015

Czy ktoś podpowie kiedy mogę posadzić kupione hortensje?
szemusia 13:06, 01 mar 2015

Ja sadziłam swoje też w stadium bezlistnym wiosną, ale stały już jakiś czas w szkółce na dworze. Zapowiadają duże ochłodzenie, więc może chwilowo się wstrzymaj?
Gardenii zazdraszczam
A urodziny też mam wkrótce i też wszelkie prezenty są natury ogrodniczej
Co do pracy na rabatkach - ważne, że plany są, a ich wykonanie, to przecież sama przyjemność
Kacha123 13:11, 01 mar 2015

szemusia napisał(a)
Ja sadziłam swoje też w stadium bezlistnym wiosną, ale stały już jakiś czas w szkółce na dworze. Zapowiadają duże ochłodzenie, więc może chwilowo się wstrzymaj?
Gardenii zazdraszczam
A urodziny też mam wkrótce i też wszelkie prezenty są natury ogrodniczej
Co do pracy na rabatkach - ważne, że plany są, a ich wykonanie, to przecież sama przyjemność

Dzięki Beatko. Vanille już ruszyły, pozostałe jeszcze śpią i sama się zastanawiam, kiedy będzie bezpiecznie.
Przyjemności z pracy to mi raczej w tym roku nie zabraknie
Mala_Mi 13:27, 01 mar 2015

Odpowiadam u Ciebie. Cofnęłam stronki do foto hortek.
Kasiu, nie wiadomo gdzie były trzymane te hortki w szkółce. Zapowiadają ochłodzenie i temperatury na minus, wstrzymaj się z sadzeniem. Daj je do chłodnego pomieszczenia, byle tylko temperatura nie spadała na minus.

Jak nie masz takiego, a hortki są jeszcze w stanie uśpienia (popatrz na pąki), to posadź do gruntu. Możesz trochę je u podstawy nakryć stroiszem z jedliny. Ważne by za szybko nie ruszyła wegetacja, bo potem załatwi je każdy przymrozek.. a te nam grożą jeszcze przez jakiś czas.
Albo na dzień jak dodatnio wystawiaj je na pole, a na noc chowaj do pomieszczenia. Zahartujesz je. Tylko komu by się chciało bawić z taką ilością doniczek.
Juzia 15:20, 01 mar 2015

Kacha123 napisał(a)

Justynko, nigdy nie pokazuje się na zdjęciach tego, co brzydkie. Jak dobrze popatrzysz na zdjęcia z hortensjami, to zobaczysz stertę kamienia i gołą ziemię za szybą - tak wygląda u mnie przed domem! Tył był robiony do listopada, a i tak brakło czasu na ostatni trawnik, pochowanie kabli od lamp, itd. Przód jest cały do zrobienia - okana tarasowe wiszą 30 cm nad ziemią, więc albo mały tarasik, albo schodki, trzeba nawieźć ziemi, wyrównać teren, dokończyć nawodnienie, wytyczyć rabaty i obsadzić. Nie pokazuję tego fragmentu, bo to koszmar i się wstydzę, ale roboty jeszcze u mnie kupa większa niż tych kamieni!

A Ty cwaniaku!
A ja myślałam, że już na gotowo masz!
Tak to właśnie jest jak się bałaganu nie pokazuje

Ja nie rozumiem czego się wstydzić...remontu? Prac budowlanych?
Przecież to do zrobienia jest dopiero....

Guptas!
Gocha 16:42, 01 mar 2015

Kasiu ale wypasione te hortensje kupiłaś- cudne po prostu- przyczep lepiej do nich coś czerwonego. A prezenty urodzinkowe to pierwsza klasa- czy to znowu od kochajacej drugiej połówki jak te narzędzia?