Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Agatek 19:02, 21 lis 2015

kachat napisał(a)
Mnie się podoba kształt rabaty wyznaczony przez teścia
Jaka może być maksymalna szerokość rabaty? Ciężko coś doradzić, jak nie wiadomo ile tam miejsca jest

Kasia gdzieś Ty była
miałaś dać zdjęcia jakieś i cooo?

nie wiem dokładnie jaką ma mieć szerokość, może mniej niż metr ...
chciałabym tam w rządku coś posadzić no i prawie tak jak ten kabelek z prawej strony poszerzyć
Warmia 19:19, 21 lis 2015

Troszkę wąska ta rabata. Musisz pamietać, że tuje się rozrosną. Nie można jej trochę poszerzyć?
kachat 19:23, 21 lis 2015

No właśnie dziś chciałam fotki zrobić - słońce wyszło, pobiegłam po aparat, buty założyłam, kurtkę, wypadłam do ogródka, a tam... już po słońcu było A tak się kurka wodna spieszyłam no, mogłam kurtki nie zakładać to bym zdążyła z jedną fotkę cyknąć

Bardzo wąska ta twoja rabata... Ja bym tam nie dawała nic samego bardzo niskiego (jak lawenda), aby nie było efektu zielonego, jednolitego tujowego smętnego muru pod którym gdzieś tam w dole coś małego rośnie. Ładnie by wyglądały co jakiś czas kępki złotolistnej tawuły jakiejś wyższej, pomiędzy którymi rosłyby fale lawendy albo szałwii (po np. 8 sztuk). Do tego może róże jasnoróżowe i 2-3 miskanty aby było coś pośredniego pomiędzy niskimi krzewami a wysokimi tujami? Coś takiego fajnie wygląda.
Agatek 19:35, 21 lis 2015

Warmia napisał(a)
Troszkę wąska ta rabata. Musisz pamietać, że tuje się rozrosną. Nie można jej trochę poszerzyć?

Martuś metr ale od tujek, dlatego może mniej się uda
wiem, że one się rozrosną i coś im pod nogi chcę wsadzić, ale tak żeby rosło
Agatek 19:40, 21 lis 2015

kachat napisał(a)
No właśnie dziś chciałam fotki zrobić - słońce wyszło, pobiegłam po aparat, buty założyłam, kurtkę, wypadłam do ogródka, a tam... już po słońcu było A tak się kurka wodna spieszyłam no, mogłam kurtki nie zakładać to bym zdążyła z jedną fotkę cyknąć

Bardzo wąska ta twoja rabata... Ja bym tam nie dawała nic samego bardzo niskiego (jak lawenda), aby nie było efektu zielonego, jednolitego tujowego smętnego muru pod którym gdzieś tam w dole coś małego rośnie. Ładnie by wyglądały co jakiś czas kępki złotolistnej tawuły jakiejś wyższej, pomiędzy którymi rosłyby fale lawendy albo szałwii (po np. 8 sztuk). Do tego może róże jasnoróżowe i 2-3 miskanty aby było coś pośredniego pomiędzy niskimi krzewami a wysokimi tujami? Coś takiego fajnie wygląda.

Ooo to Ty na działeczce siedzisz fajnie masz ja w czwartek jadę za Białystok
Noo coś w tym stylu myślałam
może właśnie tawuły nawet jedną mam, jakaś szałwia, albo lawenda, później znowu tawuła, tak też myślałam, żeby pomiędzy tuje morning lighta, bo gracek chyba za duży
Agatek 19:43, 21 lis 2015

albo zamiast tawuły berberysa golden carpet, albo żurawki, brunera, ech za dużo tego
Warmia 19:51, 21 lis 2015

kachat napisał(a)
Coś takiego fajnie wygląda.

Bardzo fajnie to wygląda. Jak dla mnie bomba Kurcze, że ja tak nie umiem wymyśleć
Agatek 19:55, 21 lis 2015

ja niestety też nie umiem tak wybierać
iwka 20:38, 21 lis 2015

ja też ale uszy do góry coś tam posadzimy, potem sobie przesadzimy i tak w kółko będziemy miały zajęcie
kachat 21:27, 21 lis 2015

Agatek napisał(a)
albo zamiast tawuły berberysa golden carpet, albo żurawki, brunera, ech za dużo tego
Ten berberys jest chyba jednak za niski, tawuła według mnie będzie znacznie lepsza i ładniejsza. Mam u siebie, całkowicie bezproblemowe, pięknie rosną i szybko, ale do konkretnej wysokości, nie rozrastają się wiecznie.

Żurawek nie polecam, 2-3 lata są ładne a potem błee, odmładzać je trzeba. Lawenda jest fajna, ale ja jednak wolę od niej szałwię - dłużej kwitnie, ma wyraźniejszy kolor. Ale najlepiej chyba by je było połączyć, bo kwitną w nieco innym terminie. Dla urozmaicenia może w większych odstępach z 2-3 sztuki róży The Fairy dodać.

Może coś w tym stylu: 3xlawenda-róża-3xszałwia-2xlawenda-tawuła-2xszałwia-róża-miskant-3xlawenda-2xszałwia-tawuła-2xlawenda-3xszałwia-miskant-róża-2xlawenda-tawuła-3xszałwia-2xlawenda ?