Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Mazury moja miłość - zakładamy ogród

kachat 21:37, 21 lis 2015

Agatek napisał(a)

Ooo to Ty na działeczce siedzisz fajnie masz ja w czwartek jadę za Białystok
Ano siedzę I marznę - jednak bez ciepłych rękawic ogrodowych do prac jesiennych to się wiele nie da zrobić, a ja akurat nigdzie takich dostać nie mogłam Brrr. Coraz zimniej tu, były rano dziś 3 stopnie a ma być od jutra coraz zimniej. Więc nie zazdroszczę ci wyprawy czwartkowej, szczególnie jeszcze jak chora jesteś Pij dużo ciepłych herbat z miodem i imbirem, jedz czosnek w hurtowych ilościach - to najlepsze lekarstwa na chorobę, na gardło super. A najlepiej stawia na nogi herbata jeszcze z dodatkiem amolu, odechciewa się chorować A na katar mi pomagał czosnek w nosie - wdychanie olejków z czosnku ma o wiele silniejsze działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe niż jego jedzenie
Agatek 10:02, 22 lis 2015

iwka napisał(a)
ja też ale uszy do góry coś tam posadzimy, potem sobie przesadzimy i tak w kółko będziemy miały zajęcie

pewnie tak będzie
ale z Wami na pewno powstanie coś pięknego
Agatek 10:05, 22 lis 2015

kachat napisał(a)
Ano siedzę I marznę - jednak bez ciepłych rękawic ogrodowych do prac jesiennych to się wiele nie da zrobić, a ja akurat nigdzie takich dostać nie mogłam Brrr. Coraz zimniej tu, były rano dziś 3 stopnie a ma być od jutra coraz zimniej. Więc nie zazdroszczę ci wyprawy czwartkowej, szczególnie jeszcze jak chora jesteś Pij dużo ciepłych herbat z miodem i imbirem, jedz czosnek w hurtowych ilościach - to najlepsze lekarstwa na chorobę, na gardło super. A najlepiej stawia na nogi herbata jeszcze z dodatkiem amolu, odechciewa się chorować A na katar mi pomagał czosnek w nosie - wdychanie olejków z czosnku ma o wiele silniejsze działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe niż jego jedzenie

Kochana ja tylko herbatka z miodem prawie z działki, czosnek uwielbiam, więc też hurtowo jem, to tego inhalacje i wszędzie zapach lasu, sosny albo kropelek do inhalowania i cholerka mnie nie puszcza było lepiej a teraz znowu ech ...
no zostało mi rozgniecenie czosnku i wdychanie

a Ty chyba już 2 tydzień siedzisz na działce? fajnie, że odpoczniesz, ale nie fajnie bo zimno
a zdjęcia zrób, nawet bez słońca
Gardener27 18:14, 22 lis 2015

kachat napisał(a)

... Żurawek nie polecam, 2-3 lata są ładne a potem błee, odmładzać je trzeba ...

Nie wiem o jakich żurawkach mowa ale ja ze swoich jestem zadowolony choć nie należą do moich ulubionych roślin Najstarsze mają u mnie po 10 lat i pięknie się prezentują bez zabiegów odmładzających
Gardener27 18:18, 22 lis 2015

Podoba mi się pomysł tej rabaty Tawuła na przemian z szałwią Ja bym tak dodał jeszcze jakieś carexy
Agatek 19:11, 22 lis 2015

W tym roku podzieliłam 2 żurawki, wyszły dość mizerne malutkie sadzonki
może się rozrosną i je przetestuję, zawsze mogę je przesadzić albo wywalić jak będą szpeciły rabatę
żurawki jednak chciałam w inne miejsce posadzić, ale nad tą rabatką później pomyślimy
Agatek 19:14, 22 lis 2015

Gardener27 napisał(a)

Nie wiem o jakich żurawkach mowa ale ja ze swoich jestem zadowolony choć nie należą do moich ulubionych roślin Najstarsze mają u mnie po 10 lat i pięknie się prezentują bez zabiegów odmładzających

Tak widziałam Twoje piękne żurawki
i dlatego tak dopytywałam o marmoladki bo sama je mam, jednak te ciemniejsze bardziej mi się podobają
Gardener27 napisał(a)
Podoba mi się pomysł tej rabaty Tawuła na przemian z szałwią Ja bym tak dodał jeszcze jakieś carexy

carexy też mam malutkie podzielone, oby ładnie i gęsto rosły
Agatek 19:26, 22 lis 2015

kachat napisał(a)
Ten berberys jest chyba jednak za niski, tawuła według mnie będzie znacznie lepsza i ładniejsza. Mam u siebie, całkowicie bezproblemowe, pięknie rosną i szybko, ale do konkretnej wysokości, nie rozrastają się wiecznie.

Żurawek nie polecam, 2-3 lata są ładne a potem błee, odmładzać je trzeba. Lawenda jest fajna, ale ja jednak wolę od niej szałwię - dłużej kwitnie, ma wyraźniejszy kolor. Ale najlepiej chyba by je było połączyć, bo kwitną w nieco innym terminie. Dla urozmaicenia może w większych odstępach z 2-3 sztuki róży The Fairy dodać.

Może coś w tym stylu: 3xlawenda-róża-3xszałwia-2xlawenda-tawuła-2xszałwia-róża-miskant-3xlawenda-2xszałwia-tawuła-2xlawenda-3xszałwia-miskant-róża-2xlawenda-tawuła-3xszałwia-2xlawenda ?

muszę to sobie rozrysować sporo tego kwiecia i nie wiem czy miejsca starczy hihi
tawuła byłą by fajna bo jest przy bramie czyli na początku tej rabaty i byłaby powtórzona i jest jak napisałaś bezproblemowa
róża powinna być mała, najlepiej różowa i długo kwitnąca
Warmia 19:52, 22 lis 2015

Agatek napisał(a)
W tym roku podzieliłam 2 żurawki, wyszły dość mizerne malutkie sadzonki
może się rozrosną i je przetestuję, zawsze mogę je przesadzić albo wywalić jak będą szpeciły rabatę
żurawki jednak chciałam w inne miejsce posadzić, ale nad tą rabatką później pomyślimy

Wielkością sadzonek się nie przejmuj. One dość szybko rosną.
Agatek 20:41, 22 lis 2015

Warmia napisał(a)

Wielkością sadzonek się nie przejmuj. One dość szybko rosną.

zobaczymy zobaczymy
moje są na prawdę mikrusie dosłownie po 4 listki miały po podziale