Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Karol99 14:44, 28 kwi 2015

Według mnie też lilak.
AnnaCh 17:50, 28 kwi 2015

Na 100 procent to lilak
Agatek 19:05, 28 kwi 2015

Czyli lilak ale jakiś malutki ktoś mi go tam wsadził bez mojej wiedzy
Agatek 13:57, 29 kwi 2015

Mam pytanie. Mam kilka berberysów i zastanawiam się co z nimi zrobić, chciałam je wsadzić w grupach po 3 szt, na tej rabacie co powstaje teraz, ale zastanawiam się czy je można ostro ciąć? nie chciałabym z nich wielkich krzaków, tylko takie spore kolorystyczne plamy, akcenty. Berberysy lubią cięcie? czy to zależy od odmiany?
kachat 14:07, 29 kwi 2015

Berberysy można ciąć, ale ponoć jest to dość koszmarne zajęcie - bez rękawic spawalniczych lepiej nie próbować... Niektórzy pisali, że kolce jeszcze po paru miesiącach od cięcia z siebie wyciągali No chyba, że piłą spalinową przelecisz, ale potem i tak jeszcze trzeba będzie jakoś obcięte gałązki z krzaków powybierać. Są odmiany niskie, są odmiany wysokie a wąskie, więc może dopasujesz coś, aby obyło się bez cięcia..?
Agatek 14:25, 29 kwi 2015

kachat napisał(a)
Berberysy można ciąć, ale ponoć jest to dość koszmarne zajęcie - bez rękawic spawalniczych lepiej nie próbować... Niektórzy pisali, że kolce jeszcze po paru miesiącach od cięcia z siebie wyciągali No chyba, że piłą spalinową przelecisz, ale potem i tak jeszcze trzeba będzie jakoś obcięte gałązki z krzaków powybierać. Są odmiany niskie, są odmiany wysokie a wąskie, więc może dopasujesz coś, aby obyło się bez cięcia..?

Dzięki ja już mam z 9 sztuk, dostałam
Mam takie ładne ciemne i jasne zielone. Sąsiad zrobił sobie ogrodzenie z berberysów i tnie je od przypadku do przypadku i u niego te krzaki są strasznie brzydkie takie rzadkie i bez listków i boję się, że to efekt tego cięcia.
kachat 14:48, 29 kwi 2015

A nie wiesz, jakie to odmiany? Młode berberysy często podobnie wyglądają, a potem zaczynają się mocno różnić. Największa odmiana berberysu jest właśnie ciemna, bordowa... Może daj berberysy jako tło dla innych roślin, to nawet jak mocniej urosną nie zasłonią tych mniejszych
Agatek 14:57, 29 kwi 2015

Tak moje są bordowe i one właśnie chyba będą spore rosły, a nie będzie im przeszkadzać jak za nimi jako kolejne "tło" będą rosły tujki?
nazw teraz nie pamiętam, zapytam M może on pamięta a jak nie to sprawdzę w week
Kasiu jedziesz na weekend majowy na działkę?
kachat 15:07, 29 kwi 2015

Jadę Może uda mi się coś kwitnącego w końcu zobaczyć, gęsiówki już powinny być w pełnym rozkwicie, i barwinki...
Co do tuj za berberysami to nie wiem, nie wypowiadam się
Agatek 15:31, 29 kwi 2015

No ja całą działkę chcę obtujować i się ogrodzić żeby mi nikt nie zaglądał
fajnie, że jedziesz