Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 19:29, 23 mar 2016

Mysza napisał(a)

Mysza mój buldog bardzo długo nie polował na koty, bo nikt go na ni nie szczuł... Az do pieknego lata gdy pojechaliśmy na urlop i był pod opieką teściów.... Wg mnie pies nie jest naturalnym wrogiem kotów, to wynik zachowań ludzkich wiec jeśli kupisz szczeniaczka i będa życ w symbiozie - dozgonna miłośc zwierzaków gwarantowana. Oglądałam wiele takich przypadków w domach przyjaciół. Na forum tez jest sporo domów z kotami i psami jednocześnie. Wiec chyba to co piszę odzwierciedla stan faktyczny
Madzenka 19:30, 23 mar 2016

Kindzia napisał(a)
Ja Comte de Chambord tnę jak wielkokwiatowe. Kwitnie obficie bez problemu. Alinka wszystkie ciacha nisko i też jej pięknie kwitną. Ciekawe...

Moja rok temu po radyklanym cięciu słabo kwitła, w tym roku przytnę ją literaturowo o 1/3
Madzenka 19:32, 23 mar 2016

MirellaB napisał(a)
A ja w tym roku zamówiłam sobie Pana fachowca do cięcia róż
Może przy okazji nauczę się czegoś nowego

Madżenko grad okropny padał i zniszczył moje krokusy Większość leży

U nas tez pada i obawiam sie ze lasek niwych krokusów wielkokwiatowych nie doczeka do Swiat. A wylazły niemla wszystkie Joannay i staryją Flower Redord. Oby przetrwały te opady

Zazdroszcze Pana do róz, bo ja wygladam zawsze jak po walce z kotami po cięciu roz. Mam wprawdzie świetne rekawice ze sklepu Szefowej ale mam poszarpane całe nogi...
Madzenka 19:35, 23 mar 2016

Napia napisał(a)
Teraz się zaczynam zastanawiać, jak ciąć swoje róże i dobrze, że mam na to trochę czasu bo za cięcie zabiorę się po świętach. Coraz ich więcej, znaczy się róż, a zasady szczegółowe. No nic, trzeba poczytać.

Ja za pomocą nicieni walczę z pędrakami i nie mam za innego pomysłu, jak je definitywnie wyprosić z ogródka. Chyba musiałabym cały wybetonować.

Napia pytanie gdzie masz pedraki? Na rabatach czy na trawniku. M od kilku lat stosuję areację tarwnika walcem z kolcami.... To taka naturalna metoda na larwy pędraków i komarnic w trawniku. Rabaty warto hakać ,... Walka mechaniczna jest bardzo skuteczna z tymi wielkimi larwami. Aczkolwiek gdy kiedyś zobaczyłam larwę guniaka czerwczyka mało nie umarłam... Pędraki to małe pikusie ..
Madzenka 19:37, 23 mar 2016

lorka napisał(a)
heh a ja się ze swoimi rózami pospieszyłam( okrywowe i nowa novalis) i pocielam ze wszystkim..( licząc ,że gdzies forsycje przeciez kwitnął haha) i teraz juz normalnie cale różowe od tych oczek są, zaraz eksplodują chyba:/
no nic czlowiek się uczy cale życie
nie lubie, tfuj nie lubiłam krokusów..dopoki nie zobaczyłam tych Twoich tutaj..aaaaa

Lorka kup jesienia krokusy wielkokwiatowe, pokochasz je

Okrywowe to terminatorki, nic im nie bedzie. Mam nadzieję, ze nie miałaś mrozów.
Madzenka 19:38, 23 mar 2016

malkul napisał(a)
slicznei te rzeczki krokusowe wyglądają u Ciebie

Pokazałas jakies nowinki u siebie? Zaraz polecę
Madzenka 19:40, 23 mar 2016

Milka napisał(a)

Zapisuję.
No u mnie jakoś bez chorób...coś tam w ziemi zawsze jest, coś podgryza, ale idzie wytrzymać.

Irenko mysle ze im bardziej dojrzaly ogród, tym mniej sie przejmujemy startą pojedynczych roślin. Jak to Danusia pisze w dekalogu - będzie miejsce na nowe roślinki
Madzenka 19:41, 23 mar 2016

Kuba napisał(a)
Uprzejmie proszę o usprawiedliwienie mojej nieobecności na pikniku z powodu pracy

Usprawiedliwienie wystawione, moze sie jszcze uda coś Ci zmienic? Jeszcze zostały trzy tygodnie?
Niestey ja ani 2 ani 16 nie mogę...
Madzenka 19:42, 23 mar 2016

ewa004 napisał(a)
Ja czekam na róże ,dostanę po swiętach
Będzie sadzenie i cięcie za jednym zamachem

Ja po wczorajszym wpisie Siaki chyba ńie będe sadzić w piątek...
siakowa 19:44, 23 mar 2016

Madzenka napisał(a)

Ja po wczorajszym wpisie Siaki chyba ńie będe sadzić w piątek...
ups