Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Kasya 21:33, 04 kwi 2016

Madzenka napisał(a)

Jeszcze nie ma, zaczynały dopiero pekać , zdązyłam w ostatniej chwili

a u mnie wiekszosc juz ma poza klonami i tulipanowcem...
moze czasc jutro popryskam
Madzenka 21:37, 04 kwi 2016

_Martini_ napisał(a)
Marzenko, swój pierwszy post odważę się napisać u Ciebie, ponieważ mam pytanie odnośnie seslerii, które pokazałaś na ostatnich zdjęciach. Długo wahałam się przed zakupem i w końcu zdecydowałam się na jesienną. A teraz widzę, że heuflera jest u Ciebie o tej porze taka piękna. I znów jestem w kropce. U mnie mialaby być przed lawendą na brzegu rabaty, więc zależy mi, aby szybko startowała i była ładna cały sezon. Jak myślisz, która odmiana będzie lepsza? Będę wdzięczna za radę.

Bardoz mi miło, że Twój debiut u mnie nastąpił. Witaj w rodzinie ogrodowiskowej!

Nie martw sie jesienna za chwilę będzie piekna, ale do lawendy heufleriana ma wg mnie to lepszy wybór. Heufleriana ewentualnie skalna ma bardziej niebieskawy odcień. Jesienna na suchym gruncie ( a domniemam, ze lawenda u ciebie w takich warunkach rosnie ) będzi maila ładny liminkowy kolor. u mnie jest od nadmiaru wody lekko żółtawa. Jesienna jest jednak wyzsza i moze Ci zaslonic lawende. Dlatego pomysł o heuflerianie lub malutkiej skalnej
Jaka masz lawendę? Osławioną żywopłotową vivę, czy zwykła np Hidcote?
Madzenka 21:39, 04 kwi 2016

Iwk4 napisał(a)
Ja też jeszcze siedząc pozdrawiam przechodniów, a oni mi smacznego mówią do śniadamia
Ja czekam, aż tuje urosną. Czemu ich nie wymieniłam wcześniej na te rosnące do góry ?

Ja tez sie juz przyzwycziłam, a przechodnie miło reagują na mnie dzieki temu sporo osob z mojego osiedla znam ,zwłaszcza właścicieli psów
Madzenka 21:44, 04 kwi 2016

Kasya napisał(a)

A właściwie to czemu ty masz ogródek przed domem a nie za ? Z powodu stron swiata ?

Jak chcesz slajdy to daj maila pw
r

Kasiu
Tak z powodu stron świata, przeszklenia musiały być od strony południowej a dzialka tak wlasnie jest usytuowana. I gdybym sie nie poddala decyzji M to gabiony by miały 2 M a nie 1,5 i czubków głów bym na ulicy nie ogladła Najgorsi są rowerzyści, bo Ci wszytsko widzą
Madzenka 21:47, 04 kwi 2016

Kindzia napisał(a)
Ja się już przyzwyczaiłam do podglądającego sąsiada, szczególnie jak jesteśmy w basenie, nawet się nie czai już za firanką kuchennego okna

E to pewnie sobie poduszeczkę na parapet wkrótce położy, coby wygodniej było sie podpierać przy obserwacji
Z dzieciństwa mam takie wspomnienie sąsiadek siedzących wiecznie w oknach i obserwujących życie uliczne
Nie ukrywam, ze tez lubie widziec co sie dzieje na zewnatrz, dlatego mi moje przeszklenia od strony ulicy nie przeszkadzaja
Kasya 21:48, 04 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
r

Kasiu
Tak z powodu stron świata, przeszklenia musiały być od strony południowej a dzialka tak wlasnie jest usytuowana. I gdybym sie nie poddala decyzji M to gabiony by miały 2 M a nie 1,5 i czubków głów bym na ulicy nie ogladła Najgorsi są rowerzyści, bo Ci wszytsko widzą

hmmm...gabiony mozna dosztukowac
i wydaje mi sie ze tam powinnas miec szpaler wyzszych drzewek na pniu i byloby po sprawie...
Tess 21:52, 04 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Na pytania potrzebującym odpowiem pózniej bo lece pryskac promanalem. Ostatni gwizdek.. Juz 10 l wylałam a jszcze pół ogrodu nie opryskałam...

10 litrów promanalu???? Niemożliwe.
Idę doczytać
edit: doczytałam - 6x5 litrów, czyli sześć baniaków cieczy uźytkowej.
Późno rzeczywiście promanoliłaś. Ja ciut wcześniej, bo w piątek.
Madzenka 21:52, 04 kwi 2016

MirellaB napisał(a)
Madżenko piękne zdjęcia pięknego ogrodu
Chcesz trawy zimozielone na Hakone wymienić?
Sesleria bardzo mi się podoba i chyba ją zamówię. Mam nadzieję, że przez cały sezon jest godna uwagi.
Fajnie, że nie na takiego koloru jak kostrzewa, bo ten by mi nie pasował.

Zazdroszczę Wam wspólnych zakupów.
Szkoda, że nie mieszkam bliżej, bo żadnego wyjazdu bym nie odpuściła
Póki co moim zakupowym kompanem jest mój synek - uwielbia kupować jak ja
Teraz jadę po trawę na nowy trawnik.

Miłego dnia

Mirella hakone bedzie w pustym miejscu pod magnolia. W ubiegłym roku wykopałam stamtąd róze i posadziłam kulki bukszpanowe, cos mi nadal ta rabata nie pasuje...

A co do wspólnych zakupów, czasami ktoś musi zebrać ekipe, nie mozna czekac na innych, trzeba byc samemu prowodyrem Więc zainicjuj spotkania Grupy wielkopolskiej Takie wspolne zakupy, spotkania są nieocenione. Nawet zima musimy sie na pogaduchy w centrum ogrodniczym spotkac, bo inaczej bysmy umarły U Was Jucca ma duzy potencjał na takie spotkania
Madzenka 21:55, 04 kwi 2016

Tess napisał(a)

10 litrów promanalu???? Niemożliwe.
Idę doczytać

Nie 30 l roztworu czyli niecałe pół litra Treolu
_Martini_ 21:56, 04 kwi 2016

Pięknie dziękuję za mega szybką odpowiedź. Zatem jutro z rana składam zamówienie.

Madzenka napisał(a)

Jaka masz lawendę? Osławioną żywopłotową vivę, czy zwykła np Hidcote?

Raczej NN z marketu, ale wnerwia mnie bo mam ją trzeci sezon, a wygląda makabrycznie. Jak w tym roku nie zmężnieje, to wymienię.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!