Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

MAD 14:15, 14 maj 2016

Całe szczęście. Szkoda by było Twoich pięknych okazów.
Macham!
Madzenka 14:18, 14 maj 2016

ren133 napisał(a)

Marzenka
Ale liście tulipanom zostawiłaś jeszcze czy wszystko ciachnęłaś?
A pokazalabyś zdjęcia swoich AM? Bo nie wiem czy moje się kwalifikują na dalsze życie Moje rozplenice spisalam już na straty Szukam Hameln albo Little Boy ... ale u mnie znaleźć coś takiego graniczy z cudem ... to samo z zieloną hakone ... nigdzie nie mają
A jaką odmianę lawendy kupiłaś?

Dzisiaj juz odtrąbiłam dzien bez tulipanow i narcyzów, wszystkie wycielam. Ale wiesz ze za rok mi z tego powodu nie zakwitna?
AM i FC jeśli ruszyły to maja niebieskawe listki w tym sianie. Z moich wieloletnich FC została 1 szt i siewki na innej rabacie, ktore w to miejsce posadziłam. Amazon mist 50 % siano, 50% zielenieją. Dzisiaj AM przyciełam przy ziemi albo rusza albo ida na kompost...hammeln wydaje sie nie zyc...ale poczekam jescze tydzien , a własciwie poczekam az sie tarwy pojawia i bede mogła nowe kupic. Musisz pojeżdzic po marketach bo zwykle maja trawy z Holandii, ale ceny masakra..
Takiej zimy to ja jeszcze dla traw nie pamietam, ostanio pomór miałam 2011/2012

Zielona hakone kupiłam u Finki, nie ma już?

Lawende hidcote kupiłam , mam ja juz i tylko dosadziłam. Blue Scent u mnie padła....jeszce moge w kolejnym sezonie Mustead wypróbować
Madzenka 14:22, 14 maj 2016

Margo napisał(a)
Na zdobniczkę też ciekawa jestem co zastosowałaś? U mnie jeden buk zawsze ma lokatorów, teraz też już się pojawiły .
Z traw u mnie nie odbiły 2 z 5 miskantów Variegata i niestety wszystkie carexy Bronz Form są martwe, wyciągam bez problemu źdźbła . No i FC bez znaków życia, I jeden evergold też wygnił...
Szkoda ...

U mnie na szczescie brązowe trawy wszystkie żyja. Evergold u mnie tak samo, na szczęscie mam tyle ze moge podzielic i uzupełnic dziurę. U mnie po 6 latach nie odbił jeden miskant silberfeder.....

Na zdobniczke sprawdza sie kohinor, confidor. Czyli srodki systemiczne , ktore powoduja ze substancje trujące krążą w sokach rosliny. Juz mi dwa lata temu buka uratowały, na kótrego nic nie działało. Ale toe srodki chyba sa juz tylkod odstępne dla profesjonalistów, ja mam swoje zrodło
Trzeba zatem czytac czy srodek działa kontaktowo czy systemicznie
Madzenka 14:23, 14 maj 2016

leon60 napisał(a)
tfu tfu na razie zdobniczki nie mam

Na razie..... Mam w nogach bukszpanow mszyce...widocznie niedokładnie prysnełam treolem...
Madzenka 14:26, 14 maj 2016

Anda napisał(a)

Te fotki nie dawały mi spokoju i znalazłam w książce Woessnera co to jest. Po niemiecku to Rosenwickler, jego larwa w tym przypadku. Wszystko co posklejane trzeba powycinać i zniszczyć, i pryskać chemia niestety. Nie znalazłam tłumaczenia tak na szybko.

U mnie też jest trochę posklejanych liści. Łatwo o epidemię więc muszę sie tym zająć.

Anada czyli chyba zwojka różanecznika w dokładnym tłumaczeniu Na szczescie posklejanych juz nie mam, srodek zadziałał i bedzi krązyć jeszcze 3 tygonie w roslinie, czyli na poczatku czerwca znow musze prysnąć.
Rok temu juz były, ale mało, usuwalam recznie, w tym roku wygladało jak plaga egipska. Na kazdej rozy po 5 takich pozwijanych lisci a mam ponad 100 róz.... W kazdym zwoju po 2-3 gąsienicami. Niestey pogryzły całe graby .... Na szczescie graby za dwa tygodnie bede ciac
Madzenka 14:30, 14 maj 2016

malkul napisał(a)
tez ciekawam bo zdobniczka bukowa co rok daje mi w kość

Czytam ze Mospilan tez działa systemicznei wiec może tym. Nie ważne jaki środek, byleby działał nie tylko kontaktowe ale rownież systemicznie. radzę nie pryskać w upały, bo jak zaczyna krążyć w sokach rośliny to można drzewo uszkodzić. Teraz sie zbliza ochłodzenie i pochmurne dni to mozna zastosowac
Madzenka 14:32, 14 maj 2016

Wybaczcie, reszta odpowiedzi wieczorem, bo lecimy z M ciac pissardi
Jagodaa 16:05, 14 maj 2016

Nie wiedziałam, że masz kalinę . U mnie strasznie ją atakowały mszyce, ale kule były zawsze piękne. Bardzo ją lubię .
nawigatorka 17:51, 14 maj 2016

Robale jak sie dowiedzialy do kogo trafily to od razu zdezerterowaly
Asisko_2005 17:55, 14 maj 2016

To samo mi wczoraj w ogrodniczym powiedzieli, że zima tragiczna, mrozów niby nie było ale ogromne straty mają oni sami. Kupiłam jakieś tam trawy na Allegro wczoraj, na fotkach niby z zielonymi przyrostami. Zobaczymy co przyjedzie.