Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 21:44, 14 cze 2016

Zana napisał(a)
Ależ znowu miałam u Ciebie do nadrobienia! Ale to sama przyjemność. Dziękuję za poradę u mnie co do rabaty avatarkowej. Decyzję jeszcze odwlekam do jesieni, na razie inne porządki trzeba zrobić.
Twoje róże zachwycają. Błękitną mgiełkę kostrzewy już chwaliłam, ale nie zaszkodzi jeszcze raz, cudnie to zestawienie wygląda. Kolor Minervy boski, czekam na swoją. I królowa Szwecji mniam. Ciekawa jestem Twojej opinii o niej, bo też się na nią czaję.

Marzenka, w jakiej odległości sadzić carex montana, bo czytam że swoją będziesz rozsadzać?

Mój carex montana w 3 sezonie ma ok 40 cm szerokości. Kupiłam maluteńkie sadzonki i posadziłąm go co 20 cm. Teraz rozsadziłam go sobie. Rośnie relatwnie wolno, więc wszystko zalży czy chcesz mieć w tym roku juz ładną rabatę (sadz wtedy gesto czy za 2 -3 lata (co 40-50 cm). relatywnie łatwo się go przesadza - bo ma zwarta mała bryłę korzeniową.

Opinie nt Queen mma coraz lepszą ale definitywną wyraże pod koniec sezonu, po obserwacji jak czesto powtarza kwitnienie
Madzenka 21:47, 14 cze 2016

makkasia napisał(a)
Jestem ciekawa tych łubinów i ostróżek .
Czy pryskałaś róże czymś na grzyba ? Mają takie piękne liście. Oczywiście kwiaty i ich ilość oszałamiają sch u mnie bida ale cieszę sie , że na piaskach Makowa w ogóle kwitną
ściskam i spokojnej podróży życzę

Kasiu po piwerwsze w tym roku nie latam ze szlaufem i nie leję po liściach róż, bo mało wkoło nich dosadzałam nowych roślin. Jelsi podlewam interwencyjnie (nie linią kroplujaca) to po ziemi. Róze w tym roku zdecydowanie zdrowsze bo jest susza aczkolwiek chorowite egemplarze już maja plamistośc np. Burgundy... W tym roku doglebowo za pomoca lancy podawałam środek przeciwgrzybiczy, byc moze pomogło ale na efekty poczekam do końcówki lata
Madzenka 21:51, 14 cze 2016

Kindzia napisał(a)
Jak tniesz takie spłaszczone kule? Ciachasz bardziej te czubki...ale jest jakiś sposób żeby te spłaszczenia jednakowe były? Mam ochotę na takie klapniete kulaski...nie próbowałam...

Kasiu przede wszystkim mocno przycinam czubki kul bo najintensywniej rosna a chcę aby się bardziej równomiernie zagęściły, ponadto niektóre muszę wyrównac rozmiarami. Nie mam jakiejś specjalnej techniki, tne wg schematu , który pokazywała keidyś Danuais, ale raczej czysto intuicyjnie : najpierw po obowdzie boki, potem dół, potem skosy u góry a potem czubek. A ze tnę je mocno to zawsze krzywizny można poprawić. Przy tej ilosci ku to nawet na krzywizny nie patrzę. Nie ma opcji... i tak ciecie bedzie trwało dwa tygodnie.... Kiedys z kul bedą połkule...
A moich kwadrato- kul przy kuchni chyba z miesiąc nie pokażę
Madzenka 21:52, 14 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Najpierw był pełen zachwyt tym miejscem z powodu kostrzewowych obłoków. Teraz doszły kolory róż - bajecznie!

Jaki kolor łubinu kupiłaś?

Ewo mysłam, zę kupiłam białe z nutka żóltego... a kupiłam białe , bladorózowe i bladoniebieskie.... Będzie pastelowo. I tak za chwile zasłniete zostana te rośliny przez hortensje miskanty Adagio
nawigatorka 21:53, 14 cze 2016

Ja swoich kwadrato-kul od wiosny nie pokazalam
Madzenka 21:55, 14 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

OOOOOO!

Poprosze PW, gdzie go kupić.

Ewo najwczesniej w czwartek bo nie mma przy sobie swojego tabletu z notatnikiem. Ale to zakup sprzed trzech lat, groziłamu eksmisja bo jakaś słaba sadzonka była albo ten typ tak ma
A na Geofa patrze krytycznym wzrokiem i nie moge sie doczekać Brother Cadfael bo to piwoniasta róza a przez dwa sezony wydała moze dwa kwiaty... w tym roku kilka paków ma. Zapraszam w piatek na pokaz baldawców, bo własnie jasne austinki zacyznają tłoczyć
Madzenka 21:57, 14 cze 2016

siakowa napisał(a)
Jezu jaka sesleria mówisz dwa lata ?

Potwierdzam zdanie Oli wystarczy rok i będzie cudna Ale w tym roku ma bardziej soczysty kolor a w poprzednie lato szybko była słomkowa
Madzenka 22:04, 14 cze 2016

Małgosik, Ola, MIxtoorka, eee tam, Kasya, Irenko, Fileomon, Lindsay, Uziemniona, Mała MI, KasiaWb, Oli dziekuje ze jestescie i zagladacie. Czy Wy tez macie takie wrazenie, ze właczono czasoprzyspieszacz. W pracy dużo pracy, w ogrodzie orka, seozn imprezowy, na wątkach szaleństwo i nie nadązam nawet z rewizytami...
Oby do lipca, gdy sie zacznie sezon urlopowy zwolnimy
Czas trochę polezec i pokontemplowac ogród

Madzenka 22:06, 14 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
Ja swoich kwadrato-kul od wiosny nie pokazalam

Wiem gdy swoje pocięłam miałam dopytac jak CI wyszło

Ale efekt kwadratów bedzie fajny. Tylko z miesiac trzeba poczekac
bozga 22:39, 14 cze 2016

Czasoprzyśpieszacz- bardzo trafne
Ależ ty robisz piękne fotki