Madźenko ja mam pytanie do Ciebie jako do specjalistki od grabów

Przeczytałam cały wątek o grabach i nie znalazłam odpowiedzi. Może to mi powinno już zasugerować, że za bardzo kombinuję

Chcę utworzyć szpaler z grabów. Początkowo miały być 3 fastigiaty na odcinku 9,5m, bo akurat tyle znalazłam od ręki w jednej ze szkółek. Cena nie była niska, ale drzewka takie jak chciałam docelowo, tj korona zaczyna się na ok. 1,5m Nogi prostę ładne.
Oatatnio jednak wpadłam do szkółki za rogiem i tam są przywiezione graby fastigiaty też nie małe, ale już od dołu rozgałęzione i kupiłabym za samą kasę co 3 tamte 8 sztuk, więc idealnie na dwa powtórzone szpalery po 4 drzewka
ALE te graby tańsze rosną naturalnie i rozgałęziają się od samego dołu. Pytanie 1. Czy można tak wyprowadzić te drzewa, żeby zrobić z nich właśnie takie wrzeciona na dlugich nogach? 2. Czy ja jako laik dam radę to zrobić (no dobra to jest akurat wróżenie, bo mnie nie znasz

ale czy jak pójdę za wskazówkami, to powinno się udać) 3. Nawet jeśli to się da zrobić, to czy to ładnie będzie wyglądać?
Może podjechać do szkółki i obfocić, to może będzie łatwiej odpowiedzieć? Patrzę o której otwierają i jadę

Edit: są od 8mej. Zaraz pyknę im fotki!!

Edit2: żeby nie zaśiecać Ci pięknego wątku, wrzuciłam u
siebie fotkę. Jak będziesz miała sekundkę, to zerknij. Będę bardzo wdzięczna!!