Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 10:14, 03 kwi 2015

oliwka napisał(a)

a ja mam pytanie jak sobie poradziłaś z opuchlakami, bo ja w ub roku straciłam 80 % roślin na balkonie Kupiłam w internecie preparat z nicieniami, ale zanim doszedł sama przebrałam ziemię z trzech wielkich donic i kilku małych i wybrałam całe robactwo ręcznie fuuuuu. Niestety w tym roku w donicach z funkiami znalazłam juz 3 dorosłe osobniki, które pewnie zdążyły przed zimą złożyć jaja w ziemi ..

Nie poradziłam sobie, ciagle je mam chociaż troche je ograniczyłam:
- ręcznym zgniataniem
- dursbanem w 2013
- nicieniami, ema5 z wrotyczem, wrotyczem, nocnymi opryskami na dorosłe osobniki w 2014
- ograniczeniem ilości zurawek...

Pod koniec kwietnia lub w maju zamierzam powtorzyć nicienie ale tym razem nie tylko na zaatakowane miejsca ale na calosc ogrodu. Bo tam gdzie nie lałam nicieniami tam sobie nieżle radzą....

Walka z opuchlakami jest długa i żmudna...A lubia chyba wszystkie rośliny...
Madzenka 10:16, 03 kwi 2015

Margo napisał(a)

O to u mnie wtedy nie jest tak źle, mam poziom wody na ok 0,5 - 0,8 m w okresach mokrych, natomiast jak jest sucho to spada do ok 1m. Ale i tak to wysoko .
Będę sadzić brzozy Doorenbos i zastanawiam się jak dadzą radę. Choć brzozy to chyba "pijaczki" są...

U mnie też posadzone sa brzozy aby wypijały nadmiar wody, ale jednak co za dużo to niezdrowo i chorowały u mnie na rozne choroby grzybowe. Ale mysle, ze za kilka lat dzieki brzozom bedą zdecydowanie lepsze warunki dla roslin
Madzenka 10:21, 03 kwi 2015

bdan napisał(a)

Marzena a czy któraś z tych magnolii ma kolumnowy pokrój. Czy one występują jako drzewko, czy zawsze forma krzaczsta?

Kolumnowej żadnej nie kojarze. Drzewa jedno lub wielopniowegompo latach to alexandrina/soulangina, yellow river, lenei. W formie krzaczka i najabardziej zwarte to Nigra. Zdecydowanie najmniejsze z tych ktore znam to stellaty u mnie w 5 roku nie przekracza 1,3 M a duze egzemplarze maja zwykle do 3 M. W formie drzewka mam wyprowadzoną Susan i jej pokroj zachwyca mnie przez cały rok.
Madzenka 10:24, 03 kwi 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Nadrobiłam zaległości... i współczuję latających mebli i aury mocno niespokojnej. U nas też było strasznie (choć u Ciebie zdecydowanie gorzej), w nocy nasłuchiwałam czy, aby nam dachu nie porwie ale strat nie ma - na szczęście.

Marzenko ja jeszcze dopytam o buk tricolor, czy on Ci chorował kiedyś na jakieś grzyby, bo mój od kilku lat tak.

Mój Tricolor jest bardzo osłabiony przez mszycę- zdobniczke bukową (cóz za nazwa!) i dlatego od dwoch lat również łatwo atakują go choroby grzybowe. Licze ze udana walka z mszyca ( latem 2014 ) zahamuje pozostałe choroby. W tym roku wydaje sie ze ładnie wystartuje, ma piekne nabrzmiałe paki liściowe.
Madzenka 10:25, 03 kwi 2015

polinka napisał(a)
Moja jedna wiśnia już liściasta, druga się szykuje Pokazałabym zdjęcia ale też wracam jak już ciemno...

Moje listki tez juz pokazują ale kwiatki potrzebuja kilku dni ciepla
Madzenka 10:26, 03 kwi 2015

Milka napisał(a)
Rano patrze, a u mnie ciut sniegu i o dziwo 2 plus.

Snieg poprzedniej nocy to był szok ale dzisiaj w nocy to apogeum!
Madzenka 10:29, 03 kwi 2015

jalos napisał(a)

Dziękuję Madżen, a przy okazji napisz jeszcze, proszę, jakim nawozem je traktujesz.

Od kilku lat cały ogród za wyjatkiem kwaśnolubych sypie jednym nawozem. Tylko roze i magnolie oraz rh dostaja specjalistyczne. Rożom i magnoliom wychodzi to na dobre rh u mnie umierają (glina i nadmiar wody)
Od kilku lat stosuje Agrecol do Magnoli. Musze porównać jego skład z innymi tego typu preparatami, bo w przeciwieństwie do wieloskładnikowych środkow ma wiecej dodatkowych nietypowych pierwiastków, domyslam sie specjalnie dobranych do magnoli.
Poświęcę kiedys czas aby przeanalizować składy bo mnie to żywotnie ineteresuje.

Madzenka 10:31, 03 kwi 2015

Sebek napisał(a)
Mam nadzieje, że świętujesz i stąd Twoja nieobecność Macham w tym świątecznym szaleństwie

Na razie nie świętowałam inne czynności pozaświątecznym mnie absorbowały. Ale dzisiaj tradycyjnie juz cała nasza firma ma wolne. Wiec moge pomyslec o świętach
Madzenka 10:32, 03 kwi 2015

Karol99 napisał(a)
To faktycznie musi być pięknie z tymi sliwami. U mnie jeszcze jakiś tydzień.

Zawsze piszę wiśnie a to sliwy wiśniowe
lojalna_ 10:32, 03 kwi 2015

Moja glowa dzieki Tobie uratowana dzieki to był strzal w dzieciatke ,) spokojnych swiat i zdrowego wypoczynku