Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

jalos 00:35, 02 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

Nie ma jeszcze Genie chociaż drugi rok o niej marze. Jesli, ktoraś z moich magnoli mi padnie to na nią wymienię.

Jeden patyk mozesz kupic pod warunkiem, ze na końcach gałazek na pąki kwiatowe. W przeciwnym razie mozesz kilka lat czekac na kwitnienie.
Polecam magnole Susan, Nigra, Betty oraz soulanginea. Stellata tez mam. Ale jest mniej spektakularna niz te wspomniane wczesniej. Mam tez yellow river ale zdecydowanie najkrócej kwitnie i jest bardziej wrażliwa na wiosnene mrozy i wiatry.

Magnolie generalnie nie należą do najtańszych i lepiej kupic juz podrośnięte drzewko i szybciej cieszyć sie kwitnieniem niż tańszego baryłka, ktory moze nigdy nie zakwitnac... Kiedyś po 5 latach znudziło mi sie czekanie na kwitnienie Alba i wyciepałam...

I zawsze polecam trzykrotne nawozenie magnoli specjalnym nawozem : w marcu, maju i lipcu.

Dziękuję Madżen, a przy okazji napisz jeszcze, proszę, jakim nawozem je traktujesz.
Milka 06:35, 02 kwi 2015

Rano patrze, a u mnie ciut sniegu i o dziwo 2 plus.
polinka 06:54, 02 kwi 2015

Moja jedna wiśnia już liściasta, druga się szykuje Pokazałabym zdjęcia ale też wracam jak już ciemno...
ZielonaAnia75 07:02, 02 kwi 2015

Nadrobiłam zaległości... i współczuję latających mebli i aury mocno niespokojnej. U nas też było strasznie (choć u Ciebie zdecydowanie gorzej), w nocy nasłuchiwałam czy, aby nam dachu nie porwie ale strat nie ma - na szczęście.

Marzenko ja jeszcze dopytam o buk tricolor, czy on Ci chorował kiedyś na jakieś grzyby, bo mój od kilku lat tak.
bdan 07:33, 02 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

Nie ma jeszcze Genie chociaż drugi rok o niej marze. Jesli, ktoraś z moich magnoli mi padnie to na nią wymienię.

Jeden patyk mozesz kupic pod warunkiem, ze na końcach gałazek na pąki kwiatowe. W przeciwnym razie mozesz kilka lat czekac na kwitnienie.
Polecam magnole Susan, Nigra, Betty oraz soulanginea. Stellata tez mam. Ale jest mniej spektakularna niz te wspomniane wczesniej. Mam tez yellow river ale zdecydowanie najkrócej kwitnie i jest bardziej wrażliwa na wiosnene mrozy i wiatry.

Magnolie generalnie nie należą do najtańszych i lepiej kupic juz podrośnięte drzewko i szybciej cieszyć sie kwitnieniem niż tańszego baryłka, ktory moze nigdy nie zakwitnac... Kiedyś po 5 latach znudziło mi sie czekanie na kwitnienie Alba i wyciepałam...

I zawsze polecam trzykrotne nawozenie magnoli specjalnym nawozem : w marcu, maju i lipcu.

Marzena a czy któraś z tych magnolii ma kolumnowy pokrój. Czy one występują jako drzewko, czy zawsze forma krzaczsta?
Margo 10:06, 02 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

W czasie suszy na poziomie 80 cm... Ubiegłej wiosny chyba do konca maja miałam studzienki odpływowe pełne do poziomu gruntu. Mieszkam na dole spadku terenu wiec nie tylko wysoki poziom wód ale spływanie wód z pól i sąsiednich działek nie pomaga. Drenaż wkoło płotu tez nie wystarcza. Z czasem po ukorzenieniu roslin i odkryciu, ktorym nadmiar wody nie szkodzi już sobie dajemy rade. Najgorzej było przez pierwsze dwa sezony. Teraz juz rosliny wypijają ten nadmiar wody i nawet nawadninie ogrodu nie jest potrzebne tak często w upalne lata.

O to u mnie wtedy nie jest tak źle, mam poziom wody na ok 0,5 - 0,8 m w okresach mokrych, natomiast jak jest sucho to spada do ok 1m. Ale i tak to wysoko .
Będę sadzić brzozy Doorenbos i zastanawiam się jak dadzą radę. Choć brzozy to chyba "pijaczki" są...
oliwka 15:32, 02 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

Najlepiej sobie radzą trawy: wszelakie od carexów po miskanty. Mam duzo wody i słońca co trawy szczegolnie lubią, dobrze w takich warunkach radzą sobie graby i wisnie pissardi. Zdecydowanei gorzej ale wytrzymują: wisnie umbraculifera, kiku-shidare oraz buki. Nie przezywają takich warunków: rododendrony i klony palmowe ale azalie sobie radzą. Zdechły amanogawy ale kiku-shidare walczą. Lawenda marnie walczy ale roźe , bukszpany, laurowisnie, kiscienie i hortensje radzą sobie bardzo dobrze. Testuję szalwie, przetaczniki i jeźowki o wynikach poinformuje. Test przechodzą też ambrowce.
Żurawki tez sobie dobrze radziły dopóki nie wyżarły ich opuchlaki....

a ja mam pytanie jak sobie poradziłaś z opuchlakami, bo ja w ub roku straciłam 80 % roślin na balkonie Kupiłam w internecie preparat z nicieniami, ale zanim doszedł sama przebrałam ziemię z trzech wielkich donic i kilku małych i wybrałam całe robactwo ręcznie fuuuuu. Niestety w tym roku w donicach z funkiami znalazłam juz 3 dorosłe osobniki, które pewnie zdążyły przed zimą złożyć jaja w ziemi ..
wodzyn 16:05, 02 kwi 2015

Jak pogoda we Wrocławiu?
Na Śląski zrobiło się właśnie biało.
Bogdzia 21:27, 02 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

Najlepiej sobie radzą trawy: wszelakie od carexów po miskanty. Mam duzo wody i słońca co trawy szczegolnie lubią, dobrze w takich warunkach radzą sobie graby i wisnie pissardi. Zdecydowanei gorzej ale wytrzymują: wisnie umbraculifera, kiku-shidare oraz buki. Nie przezywają takich warunków: rododendrony i klony palmowe ale azalie sobie radzą. Zdechły amanogawy ale kiku-shidare walczą. Lawenda marnie walczy ale roźe , bukszpany, laurowisnie, kiscienie i hortensje radzą sobie bardzo dobrze. Testuję szalwie, przetaczniki i jeźowki o wynikach poinformuje. Test przechodzą też ambrowce.
Żurawki tez sobie dobrze radziły dopóki nie wyżarły ich opuchlaki....

U mnie wody zawsze za mało a u Ciebie za dużo , nie mogloby byc po rówmo??Miłych i zdrowych Świat.
malgorzata_s... 22:40, 02 kwi 2015

Madżenko szukam chętnych na darmową dostawę śniegu. Może ty reflektujesz ?