Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Margo 21:03, 01 kwi 2015

Marzenko, piszesz często o nadmiarze wody u siebie.
Jak wysoko masz wody gruntowe, że tyle roslin cierpi z tego powodu ?
Madzenka 21:05, 01 kwi 2015

Dziekuje za troskę wszystko jest w porządku ale nadal wieje

Zabiegana jestem, ale w piątek wreszcie urlop. Zatem jakos ten ostatni dzien bieganiny wytrzymam

Jeżowek nie obejrzała bo wróciłam w ciemnościach do domu, dopiero na nie w piątek zerknę. Ale w ten weekned żadnych oznak życia nie widziałam. Irenka to ma jednka inna strefę klimatyczną!

Na razie nie widzę strat w ogrodzie poza powykrzywianymi pniami młodych grabow oraz stłuczoną szyba z ławy mebli ogrodowych. Ale nie zamierzam tego szkła z rabat na razie wybierać, zostawiam to sobie na piatek. Chyba pierwszy raz orzygotowania do świat w sobite bede czynić, gdy juz rodziceprzyjada, bo w piatek jeszcze czeka mnie mycie okien...sprzątanie domu...

Melduję, że w centrum Wrocławia zaczynaja kwitnac masowo wisnie ozdobne, zatem jest szansa ze i u mnie w święta pissardi sie zarumienią?
Madzenka 21:13, 01 kwi 2015

jalos napisał(a)
Marzenko, czy mogłabyś napisać 3 słowa o magnoliach - właściwie to nawet jedno - jaka odmianę polecasz?
Mam zaprojektowane 2 sztuki Gienie, ale cena 210,00-235 zł za roślinę ok. 160-170 cm lekko rozkrzewioną póki co powstrzymało mnie przezd zakupem. Widziałam też prosty patyk z początkującymi odrostami za 95 zł.
Nie wiem czy ta Gienie jest warta tych pieniędzy. Masz jakieś doświadczenia z tą odmianą albo ktoś inny czytający?
Stojące obok magnolie (np. Susan) były znacznie bardziej okazałe a i cena była przyjaźniejsza.

Nie ma jeszcze Genie chociaż drugi rok o niej marze. Jesli, ktoraś z moich magnoli mi padnie to na nią wymienię.

Jeden patyk mozesz kupic pod warunkiem, ze na końcach gałazek na pąki kwiatowe. W przeciwnym razie mozesz kilka lat czekac na kwitnienie.
Polecam magnole Susan, Nigra, Betty oraz soulanginea. Stellata tez mam. Ale jest mniej spektakularna niz te wspomniane wczesniej. Mam tez yellow river ale zdecydowanie najkrócej kwitnie i jest bardziej wrażliwa na wiosnene mrozy i wiatry.

Magnolie generalnie nie należą do najtańszych i lepiej kupic juz podrośnięte drzewko i szybciej cieszyć sie kwitnieniem niż tańszego baryłka, ktory moze nigdy nie zakwitnac... Kiedyś po 5 latach znudziło mi sie czekanie na kwitnienie Alba i wyciepałam...

I zawsze polecam trzykrotne nawozenie magnoli specjalnym nawozem : w marcu, maju i lipcu.
Madzenka 21:17, 01 kwi 2015

Margo napisał(a)
Marzenko, piszesz często o nadmiarze wody u siebie.
Jak wysoko masz wody gruntowe, że tyle roslin cierpi z tego powodu ?

W czasie suszy na poziomie 80 cm... Ubiegłej wiosny chyba do konca maja miałam studzienki odpływowe pełne do poziomu gruntu. Mieszkam na dole spadku terenu wiec nie tylko wysoki poziom wód ale spływanie wód z pól i sąsiednich działek nie pomaga. Drenaż wkoło płotu tez nie wystarcza. Z czasem po ukorzenieniu roslin i odkryciu, ktorym nadmiar wody nie szkodzi już sobie dajemy rade. Najgorzej było przez pierwsze dwa sezony. Teraz juz rosliny wypijają ten nadmiar wody i nawet nawadninie ogrodu nie jest potrzebne tak często w upalne lata.
nicol21 22:00, 01 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

Nie ma jeszcze Genie chociaż drugi rok o niej marze. Jesli, ktoraś z moich magnoli mi padnie to na nią wymienię.

Jeden patyk mozesz kupic pod warunkiem, ze na końcach gałazek na pąki kwiatowe. W przeciwnym razie mozesz kilka lat czekac na kwitnienie.
Polecam magnole Susan, Nigra, Betty oraz soulanginea. Stellata tez mam. Ale jest mniej spektakularna niz te wspomniane wczesniej. Mam tez yellow river ale zdecydowanie najkrócej kwitnie i jest bardziej wrażliwa na wiosnene mrozy i wiatry.

Magnolie generalnie nie należą do najtańszych i lepiej kupic juz podrośnięte drzewko i szybciej cieszyć sie kwitnieniem niż tańszego baryłka, ktory moze nigdy nie zakwitnac... Kiedyś po 5 latach znudziło mi sie czekanie na kwitnienie Alba i wyciepałam...

I zawsze polecam trzykrotne nawozenie magnoli specjalnym nawozem : w marcu, maju i lipcu.

To rzeczywiście droga ta Genie u Was. Ja kupiłam chyba ładnie rozkrzaczoną wysokości ok 1.2m za 148pln. Ma parę pąków.
Ale Marzenka dobrze radzi - lepiej zapłacić więcej i cieszyć się szybciej urokami niż czekać latami na kwitnienie.

Dobrze wiedzieć o nawozie - zakupię i każę nawozić
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
nicol21 22:08, 01 kwi 2015

Wichury nie zazdroszczę, biegania za meblami też nie. Oby przestało wiać i zaczeło dogrzewać abyś mogła nam pokazać piękne widoki świateczne
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
anetta 22:36, 01 kwi 2015

Madzenka napisał(a)

W czasie suszy na poziomie 80 cm... Ubiegłej wiosny chyba do konca maja miałam studzienki odpływowe pełne do poziomu gruntu. Mieszkam na dole spadku terenu wiec nie tylko wysoki poziom wód ale spływanie wód z pól i sąsiednich działek nie pomaga. Drenaż wkoło płotu tez nie wystarcza. Z czasem po ukorzenieniu roslin i odkryciu, ktorym nadmiar wody nie szkodzi już sobie dajemy rade. Najgorzej było przez pierwsze dwa sezony. Teraz juz rosliny wypijają ten nadmiar wody i nawet nawadninie ogrodu nie jest potrzebne tak często w upalne lata.

Madzenko ja też mam problem z wodą w ogrodzie, zwłaszcza jesienią i wiosną, napisz jakie rosliny u Ciebie dobrze z tym sobie radzą w wolnej chwili?
bleebla 22:43, 01 kwi 2015

Śnieg za oknem mam ! To nie prima aprilis.
Madzenka 23:44, 01 kwi 2015

Aga no to mamy snieg! I ja też nie mam prima aprilis, zwątpiłam gdy zobaczyłam...

Coż to, w dzieciństwie zdarzało mi sie z koszykiem wielkanocnym brnąc przez snieg lub w krótkim rękawku ...kwiecień plecień przecież...
Madzenka 23:49, 01 kwi 2015

anetta napisał(a)

Madzenko ja też mam problem z wodą w ogrodzie, zwłaszcza jesienią i wiosną, napisz jakie rosliny u Ciebie dobrze z tym sobie radzą w wolnej chwili?

Najlepiej sobie radzą trawy: wszelakie od carexów po miskanty. Mam duzo wody i słońca co trawy szczegolnie lubią, dobrze w takich warunkach radzą sobie graby i wisnie pissardi. Zdecydowanei gorzej ale wytrzymują: wisnie umbraculifera, kiku-shidare oraz buki. Nie przezywają takich warunków: rododendrony i klony palmowe ale azalie sobie radzą. Zdechły amanogawy ale kiku-shidare walczą. Lawenda marnie walczy ale roźe , bukszpany, laurowisnie, kiscienie i hortensje radzą sobie bardzo dobrze. Testuję szalwie, przetaczniki i jeźowki o wynikach poinformuje. Test przechodzą też ambrowce.
Żurawki tez sobie dobrze radziły dopóki nie wyżarły ich opuchlaki....