Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 22:32, 15 lip 2015

siakowa napisał(a)

eM: -co tak cały czas mozna czytać na tym forum, ciagle ktoś coś sadzi???.. a tak z innej beczki to mam ochote na taką trylogię...
ja : - Uwikłanie, Ziarno prawdy i Gniew?
eM: - a skąd wiesz?
ja:- własnie jest o tym dyskusja na ogorodowisku lepsze to chyba niż kanał informacyjny
eM: -a o ogrodach tez coś czasami jest?

edit: MArzen nie wiem jak Twój ogród może zbrzydnąć? może być mniej ukwiecony ale zbrzydnąc?

Ho hi
Ogrodowisko to kopalnia wiedzy wszelakiej , od książek przez stacje parowe i suszarki a skończywszy na trawkach
Zawsze tez wiem jaka pogoda jest w całej Polsce

Mój M sie zawsze pyta co słychać na O ? I jak mu to streścić ?

Ps. Ile M ma lat? Pierwsza częśc Miłoszewskiego to kryzys wieku średniego,.. Czyli o czym zaczyna mysleć M gdy skończy 40 lat, to tak w miedzyczasie miedzy sekcja zwłok a przesłuchaniem
Madzenka 22:33, 15 lip 2015

nawigatorka napisał(a)

U mnie stare liście (jrslinmoge się wtrącić) zbierają się u dołu każdej kostrzewy i idzie je wyrwać garsciami i to jeszcze łatwo.w języku samym nic nie ruszam.moja odmiana to jakiś niebieski lis cz jakos tak.

Wyrywam dolne kłosy tej szarawej kostrzewie... A tej srebrno-pniebieskiej ńie dało sie bo była za młoda... Moze za rok?
Madzenka 22:36, 15 lip 2015

Ensata napisał(a)
Ryknęłam na głos.

Mnie się kotrzewa Marzen podoba. Powiedz gdzie posadziłaś pic carlita?

Dopiero dzisiaj przyszla paczka. Maciupeńkie carlita......
Przyszła tez ta druga trawka.. Dokupiałm tez w centrum ogrodniczym 3 Amazon Mist i aż boje się przyznać........ Bo stipy prawie nie ma w bukszpanch tylko jest amazon mist..... Stipa przy przezrzedzaniu została niemal w calosci wyrwana...ciagnęlam ją za włosy.....
Dokupiałm sobie jeszcze jakieś carexy NN , ktore wygladaja jak moje montany.... Ciekawe gdzie ja to posadze? Bladego pojecia nie mam....
Madzenka 22:38, 15 lip 2015

eee_taam napisał(a)
latasz po wątkach i szukasz Minervy...ja kupiłam z m-c temu (niższa od żurawek na ten moment) ...w necie wypisują że kwiatki nie trwałe(nie wiem ) ..u mnie w upały się otworzyły i szybko przypaliły ...kolor nie jest w tonacji Munstead Wood czy Burgundy Ice...jest bardziej lawendowy cos jak Young Lycidas czy przekwitłe kwiatki Darcy.
3 pąki w drodze ...obsewuje...jest mikra w przyszłym sezonie może coś wiecej da z siebie.

Na razie i tak jest niedostępna. Własnie planuje ja posadzic z Lavender Ice, kolor idelanie sie skomponuje chyba tez z Heidi Klum? Young Lycidas tez juz tam rosnie
Madzenka 22:39, 15 lip 2015

Asisko_2005 napisał(a)
Marzena to niektóre szczotkuje, były fotki. Ja kostrzewy obcinam i wyciągam, zalezy jak u mnie z czasem.

Tak szczotkowalam
Ale ostanio wyrywam im włosy... Bo moje trawy sa tak wielkie, ze sekator nie daje im rady...chyba sobie zakupie jak Irenka sekator elektryczny
Madzenka 22:41, 15 lip 2015

Melduję, ze lawenda wykopana z przedpłocia, reanimowana na rózance przezyła. Dzisiaj pięciu sztukom , kwiatek po kwiatku obcinałam uschnięte kłosy..... Ale juz wypuszcza nowe pedy i licze, ze zakwitnie!!!!

I planuje gdzie mam kupic purpurowe, bardzo ciemne i niskie jezowki aby je posadzic w amazon mist i bukszpany?

Coś ostatnio mam na wszystko mało czasu, niby wakacje, niby więcej czasu a mi lato przecieka między palcami... Na szczęscie w weekend bedzie goraco, poleżęna kanapach

Mimo ze nawadnianie popsute, to ogród podlany na maksa, ale mi sie udało z przesadzaniem trawek

Czy ogród zbrzydł? Juz mi sie dzisiaj podobał Kobieta zmienną jest!
Konstancja30 23:07, 15 lip 2015

ktoś napomknął, że wchodzenie tu przed snem grozi bezsennością ... grozi ... poczytałam o czytaniu ... zapisałam w notesiku ... zakupy literatury bendom ...

dziś kupiła zupełnie nie wiem dlaczego "Zawsze szykowna" ... zupełnie przypadkowo wkroczyłam w świat une femme d'un certain age (kobiety w pewnym wieku) ... za to z radością obliczywszy, że parę lat mi zostało na przyswojenie tego i owego ... kilo czereśni poszło przy chłonięciu kartka po kartce sekretu ponadczasowego "tego czegoś " ...

kostrzewa ... ja jej też wybaczam ... wybaczam ... ścięłam za późno ... za krótko ... efekt irytujący ... będzie skubanie ...

ciesze się, ze polubiłyście się z Joaśką ... buziak ...
Ewkakonewka 00:02, 16 lip 2015

Madzenka napisał(a)

Najskuteczniejsze jest po prostu wycięcie wszystkiego sekatorem na krótko, ale trawa wyglada wtedy starsznie brzydko... Ja wycinam kłosy. Łapiąc jedna reka wszystkie, drugą obcinam. Jesli oszczędzisz te kłosy, przytniesza za wysoko (ja tak zrobiłam) to potem przez miesiac bedziesz wyskubywać uschnięte łodygi do kłosów....

Nie mam magicznego sposobu, ale na razie wybaczam to kostrzewie....

No to właśnie wyskubuję przez miesiąc, jest ciut lepiej, ale do Twoich to im jednak daaaaleko daleko. Generalnie po wiosennym dzieleniu ta co była najbiedniejsza teraz wygląda dobrze, a te co były całkiem całkiem szałowe nie są. Chyba nie trzeba ich po prostu oszczędzać zbytnio, a potem dać czas na pozbieranie się po podziałach.
Madzenka 06:59, 16 lip 2015

Ewo mysle, ze opinia ze kostrzewa starzeje sie szybko i jest brzydka nie jest gołosłowne.... Bedziemy najwyzej za rok wymieńiać

Iza o "szykownej" słyszałam i też planuje pochłonąć. Co do Aski musiałam sobie po pierwszej przerwę zrobic coby sie emocjonalnie zregonerować na przeczytanie kolejnej....

Ale na razie tom II musze zgłębić Foleta, bo mi Ensata zapewniła lekturę po 1000 stron kazdy tom trylogii...... Ale po" Upadku gigantów" mam powtorkę z histroię rewolucji pażdzienikowej i I wojny światowej.... Ale nazisci w Berlinie mnie lekko zmęczyli na urlopie i dlatego chwilowo odłożyłam tom II. Weekend zapowiada sie gorący więc zamierzam lezeć i czytac pytanie czy w tej temperaturze bede pachnieć?
Kindzia 08:42, 16 lip 2015

Moje kostrzewy sine skończyły w kompoście po przywiezieniu z Pęchcina atramentowych ostróżek i żółtego krwawnika...jakoś zupełnie nie żałuję

Macham, gorąco się robi na świecie