Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 19:30, 03 mar 2016

Asiuniaa napisał(a)

Ja też wysiałam te zerwane teraz , sprawdzałam coś tam było w tych kłoskach czarnego ale też nic mi nie wschodzi.

To dziwna sprawa z tą rozplenicą... Już myślałam, że warunkiem będzie przemrożenie, ale chyba nie do końca...
Asia, ja jednak mam jeszcze cichą nadzieję, że coś tam się wreszcie pokaże
Asiuniaa 20:29, 03 mar 2016

szemusia napisał(a)

To dziwna sprawa z tą rozplenicą... Już myślałam, że warunkiem będzie przemrożenie, ale chyba nie do końca...
Asia, ja jednak mam jeszcze cichą nadzieję, że coś tam się wreszcie pokaże

Ja też. Siałam 24 lutego ale to był czysty eksperyment. Poczytałam, że trzeba stratyfikować więc pomyślałam, że jak teraz zbiorę kłoski to będzie ok. Zobaczymy , poczekamy jeszcze.
ag_zie 20:29, 03 mar 2016

szemusia napisał(a)

O, i następna szczęściara
Aga, jaką masz rozplenicę? Czy źdźbła są podobne do stipy może? Bo mi 3 sztuki się pokazały ale podejrzewam, ze to stipa...

Siałam Hameln. Źdźbła różnią się. Stipa to cieniutka i delikatna. Rozplenica bardziej sztywna i płaskie źdźbła. Różnią się bardzo zobacz u mnie ostatnio wstawiałam zdjęcia.

A i jeszcze ja przykryłam pojemniczek z wysiewem folią nie wiem czy też tak robiłaś? I ziemia do siewu...
szemusia 20:34, 03 mar 2016

Asiuniaa napisał(a)

Ja też. Siałam 24 lutego ale to był czysty eksperyment. Poczytałam, że trzeba stratyfikować więc pomyślałam, że jak teraz zbiorę kłoski to będzie ok. Zobaczymy , poczekamy jeszcze.

Taaaak, świat do cierpliwych należy
szemusia 20:36, 03 mar 2016

ag_zie napisał(a)

Siałam Hameln. Źdźbła różnią się. Stipa to cieniutka i delikatna. Rozplenica bardziej sztywna i płaskie źdźbła. Różnią się bardzo zobacz u mnie ostatnio wstawiałam zdjęcia.

A i jeszcze ja przykryłam pojemniczek z wysiewem folią nie wiem czy też tak robiłaś? I ziemia do siewu...

Kochana Agnieszko, już pozwoliłam sobie u Ciebie troszkę pomyszkować i znalazłem tę rozplenicę. Faktycznie jest zupełnie inna niż stipa. Więc moje 3 ździebełka, to stipa
Ziemię kupiłam do siewu, ale nie przykryłam. Lecę poprawić
Dzięki za rady
MirellaB 20:38, 03 mar 2016

szemusia napisał(a)

Z prymulkami - prawda w 100%. Przetestowałam, ze w domu, nawet w chłodniejszym pomieszczeniu, szybko przekwitały i brzydły. Natomiast na dworze długo się trzymają, moje mają teraz, mimo tak niskiej temperatury, mnóstwo nowych pąków.

Stipę, Mirelko, możesz spokojnie przycinać. Z moich obserwacji wynika, że nie lubi przesadzania i dzielenia, ale przycięcie jej nie szkodzi Wiosną tnę suche kłosy kilka cm nad ziemią (pod warunkiem, ze przetrwały zimę), a później, gdzieś koło jesieni obcinałam ponownie, bo pod wpływem deszczu ciężkie kłosy się pokładały. Wszystkie ładnie odbiły

Pamiętam jesienne przycięcie Twojej stipy, ale wolałam się upewnić

Beatka, a czy stipę do donicy można dać?

Oj mam wiele planów z nią związanych. Między róże też bym ją chciała

Myślę że stipa to chyba taka uniwersalna jest i wszędzie pasuje. Mam nadzieję, że na stałe zagości w moim ogrodzie
szemusia 20:43, 03 mar 2016

Mirelka - do donicy stipa nadaje się jak najbardziej Na schodach do tej pory u mnie stoją Wyrosły pięknie, zimą pewnie zmarzły, ale za dekoracje robią do tej pory
Już ciemno, ale jutro jak mi się uda, to CI cykne fotkę jak teraz wyglądają

Posiałaś takie ilości, ze z pewnoscią będziesz miała co sadzić Też myślę, że to taka uniwersalna roślinka. A w dodatku, jak tanio można ją pozyskać Wyobraź sobie, ile musiałabyś zapłacić za tylko część Twojej plantacji...
Asiuniaa 20:45, 03 mar 2016

szemusia napisał(a)

Kochana Agnieszko, już pozwoliłam sobie u Ciebie troszkę pomyszkować i znalazłem tę rozplenicę. Faktycznie jest zupełnie inna niż stipa. Więc moje 3 ździebełka, to stipa
Ziemię kupiłam do siewu, ale nie przykryłam. Lecę poprawić
Dzięki za rady

Ja miałam przykrytą a teraz odkryłam
MirellaB 20:48, 03 mar 2016

szemusia napisał(a)
Mirelka - do donicy stipa nadaje się jak najbardziej Na schodach do tej pory u mnie stoją Wyrosły pięknie, zimą pewnie zmarzły, ale za dekoracje robią do tej pory
Już ciemno, ale jutro jak mi się uda, to CI cykne fotkę jak teraz wyglądają

Posiałaś takie ilości, ze z pewnoscią będziesz miała co sadzić Też myślę, że to taka uniwersalna roślinka. A w dodatku, jak tanio można ją pozyskać Wyobraź sobie, ile musiałabyś zapłacić za tylko część Twojej plantacji...

To jak znajdziesz jutro chwilkę to zrób fotkę

Stipy już trochę mam tej co rośnie, jeszcze mam trzy opakowania do wysiania i myślę, żeby jeszcze z trzy kupić

Nie mam rozeznania i ciągle mi się wydaje, że mam jej mało
szemusia 20:49, 03 mar 2016

Asiuniaa napisał(a)

Ja miałam przykrytą a teraz odkryłam

CZyli kolejny warunek konieczny nam odpadł
Asia, coś czuję, że my za chwilę doktorat z uprawy rozplenicy z nasion napiszemy