Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

lojalna_ 06:50, 09 maj 2017

Tulipanki różowe pełne są cudne . Ja w zeszłym roku kupowałam podobne ale okazało się ze savpomaranczowe wiec szukam nadal.

Zimowych podrygow niestety to chyba nie koniec.... I tak Ci wszystko pięknie rośnie. Moje amanogawyy mają kilka kwiatów a miłorząby juz zmarzly .

Pielnie wszystko Ci idzie w siłę a tulipanki masz urocze ))
olga80 07:29, 09 maj 2017

Jak pięknie tulipanowo Ogród pięknie zadbany
szemusia 20:12, 09 maj 2017

MirellaB napisał(a)
Beatka tulipanowo pięknie. Exotic są faktycznie niesamowite w swoim kwitnieniu.
Melrose takiej odmiany nie znam, a są piękne takie pełne
Queen nie wykopywałam i kwitną tylko chyba ciut mniejsze, natomiast Claudia dużo mniejsze.

Podpowiedz do jakiej ziemi sadzić bukszpany?

Pogoda wstrętna

Mirelka, tak to jest z tymi tulipkami - trzeba szukać sprawdzonych jednak odmian. O exotikach czytałam same plusy, wiec zakupiłam i jesienią jeszcze dokupię
Melrose strasznie się połamały, mimo że ładne, to jednak deszcz im dał radę

Z bukszpanami to u mnie raczej bezproblemowo. W ogóle się nimi nie przejmuję. Sadzę w to, co mam, czyli u mnie raczej piaskowo... Te z przedogródka długo rosły pod ścianą i zadaszeniem, więc deszczu dostawały mało, a podlewane sporadycznie - to był jeszcze czas przedogrodowiskowy
Takk sobie myślę, ze wiele też moze zależeć od samych roślinek - moje zostały wyhodowane z sadzonek pobranych od sąsiadki. I raczej przyzwyczajone do takich spartańskich warunków. Zasilam też sporadycznie, nie pryskam. Więc chyba nie wpisuję się w ogólny trend
szemusia 20:16, 09 maj 2017

lojalna_ napisał(a)
Tulipanki różowe pełne są cudne . Ja w zeszłym roku kupowałam podobne ale okazało się ze savpomaranczowe wiec szukam nadal.

Zimowych podrygow niestety to chyba nie koniec.... I tak Ci wszystko pięknie rośnie. Moje amanogawyy mają kilka kwiatów a miłorząby juz zmarzly .

Pielnie wszystko Ci idzie w siłę a tulipanki masz urocze ))

Joluś, już tej pogody mam dość. Roślinki nie rosną, znów przykrywać trzeba My do tego komunijne niedługo, więc znów zmarzłam w kościele na próbie... Jeszcze jak się okaże, że w komunię będzie taka pogoda...

Miłorzęby odbiją, na szczęście. W zeszłym roku też mi zmarzły, a później się pięknie odbudował
szemusia 20:16, 09 maj 2017

olga80 napisał(a)
Jak pięknie tulipanowo Ogród pięknie zadbany

Dziękuję, Teresko w imieniu ogrodu
szemusia 21:12, 24 maj 2017

Korzystając z nieogrodowej pogody, znalazłam chwilę, by zajrzeć w ogrody wirtualne

Nauczona już doświadczeniem poprzedniego roku staram się choć czasami uwiecznić coś na fotkach. A więc zaległe obrazki sprzed kilku dni...

Wśród przedogródkowych buksów wymieniły się tulipany - rozkwitły wreszcie quiny

i rododendrony - te przy ścianie kwitną cudnie, niestety CW w całości zmroziło pączki

szemusia 21:19, 24 maj 2017

Kostrzewy - giganty, zaraz zaczną kwitnąć. I znów będę miała dylemat - wyrywać kłosy, czy nie?

Przed kostrzewą przesadzone/rozmnożone sadzonki red barona. mam nadzieję, że jesienia już pokażą czerwone języczki

Lawenda też ruszyła, już widać pączki kwiatowe
szemusia 21:32, 24 maj 2017

I prośba do Was - od jakiegoś czasu myślę nad posadzeniem szczepionych drzew przy płocie w przedogródku. Myślę o Pissardi lub Nigrze - w zależnosci od tego, co dostanę.
Myślę o tym miejscu - długość płotu 12 m, odległość do domu - 7 m.

Zastanawiam się nad tym:
- czy dobrze to będzie wyglądać, gdy zmniejszę trawnik?
- jak szeroką zrobić nową rabatę? metr? planowałam pod drzewami posadzić rozplenice
- ile tych drzew? 3?
- przy furtce rośnie już miłorząb - nie zrobię zbyt dużego chaosu dodając inne drzewa? (kolor, faktura, szczepione???)
lojalna_ 21:45, 24 maj 2017

Widoczki masz śliczne )) Masz rację zimnica robi swoje wszystko rusza strasznie powoli.

Co do drzew to trochę trudno podpowiadac. Ale naeewno są wskazane przecież to ogrod ))) nigry pięknie czerwone ożywia ogrod )))
szemusia 21:51, 24 maj 2017

Joluś, na szczęście od jutra ponoć już poprawa pogody

Tak to sobie wyrysowałam z tymi drzewami