Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

MirellaB 09:17, 25 maj 2017

Beatka piękne masz widoki za płotem na drzewa, aż się zdziwiłam, że chcesz je u siebie pod płotem sadzić.
Podobnie jak Iwonka pomyślałam o posadzeniu po jednym na środku każdego przęsła
Agania 09:56, 25 maj 2017

Beatko widzę, że myślisz nad poszerzeniem rabat, super, masz już prześlicznie, Iwonka fajnie doradza, Toszka nigdy sie nie myli

powodzenia
szemusia 17:49, 25 maj 2017

Iwonko - właśnie potrzebowałam potwierdzenia (lub wykluczenia) moich przemyśleń. Te drzewa chodzą już za mną od zeszłego roku i chyba dojrzałam do nich właśnie. We wszystkich ogrodach, którymi zachwycam się na O. ogrodzenia są obsadzone... U Ciebie, Iwonko też
Inspiracje świetne i widzę ze też nie ma na nich dużo przestrzeni, bo bałam się zbytnio ograniczać trawnik.
Co do obsadzeń nowej rabaty - założyłam rozplenice, bo już je mam - wiosną podzieliłam Hameln. Mam tez duże ilości ID, kostrzewę, stipę - coś tam wybiorę. Id zimozielona - zapełniałaby zimą rabatę Molini nie mam - u mnie niestety niedostępna, ale będę się rozglądać, moze gdzieś upoluję.

szemusia 17:57, 25 maj 2017

Toszko kochana - witam w moich skromnych progach
Podczytuję Cię na bieżąco od czasu ja wpadłam gdzieś w projektowaniu na Twoje rozważania - jesteś ogromną skarbnicą wiedzy i super, ze jeszcze masz siłę i chęc się tą wiedzą dzielić
Skoro twierdzisz, że wszystko sie zmieści - to tak będzie Rozplenice i jeżówki - świetny duet, tym bardziej, ze tam do godzin popołudniowych słońce Ja z tych, co raczej bardziej minimalistcznie gatunkowo - przynajmniej baaardzo się staram Więc takie zestawienie jak dla mnie - super.
Pisałam o efekcie pudełka, bo ten żywopłot mam dość wysoko prowadzony i od strony wjazdu szczelnie zasłania całą działkę, więc tu wolałbym coś niezbyt przesłaniającego stąd pomysł na drzewa szczepione.
Za chwilę jeszcze jakieś zdjęcia poglądowe wrzucę.
szemusia 18:01, 25 maj 2017

MirellaB napisał(a)
Beatka piękne masz widoki za płotem na drzewa, aż się zdziwiłam, że chcesz je u siebie pod płotem sadzić.
Podobnie jak Iwonka pomyślałam o posadzeniu po jednym na środku każdego przęsła

Mirelka - no właśnie nie bardzo chcę zasłaniać. Zaczyna mnie denerować ten pusty płot i tak pomyślałam o drzewach dość wysoko szczepionych, by korony były ponad głową przechodzących. Miałabym wtedy najwyższe piętro i mogłabym nizej pokombinować z trawami.
szemusia 18:02, 25 maj 2017

Agania napisał(a)
Beatko widzę, że myślisz nad poszerzeniem rabat, super, masz już prześlicznie, Iwonka fajnie doradza, Toszka nigdy sie nie myli

powodzenia

Aganiu, nadszedł czas na ograniczanie trawnika
Dziewczyny, jak zawsze niezawodne
szemusia 18:06, 25 maj 2017

Przy furtce rośnie już miłorząb, chwilowo patyczak, bo zmarzło mu się wiosną, ale powoli odbija. Chciałaby by został, bo to już dość duże drzeo i raczej nie przesadzę, no i podoba mi się
Zdjęcie z jesieni.

Stąd moje obawy, czy wszystko razem jakoś zagra.
Wzdłuż całej działki ciągnie się żywopłot z prawj strony (jak widać na zdjęciu) i lewej wzdłuż wjazdu na podwórko, ten jest gęściejszy.
szemusia 18:19, 25 maj 2017

Jeszcze coś pomierzyłam

Więc jakby dać rabaty1,5 przy ogrodzeniu, to w najwęższym punkcie miałabym 3,5metra trawnika. Chyba starczy?

Od rabaty przy tujach zostaje 9 metrów, więc te 3 drzewka się zmieszczą, więcej raczej nie...

Tam, gdzie widać białe tulipany pod tujami latem królują hortensje magical moonlight, planuję dosadzić jeszcze dwie, by łukiem kończyły się przy ogrodzeniu, wchodziły na nową rabatę. I później byłyby tylko trawy i jeżówki.
szemusia 18:25, 25 maj 2017

Tak wygląda rabata przy domu latem -

Przed bukszpanami evergoldy, dalej ID, pas rododendronów, przed nimi żurawki lime marmalade.
szemusia 18:25, 25 maj 2017

A teraz zmykam do kościoła - biały tydzień