Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

mamtu 15:06, 12 lip 2016

Najwidoczniej. W takim razie kupię przez stronę.
Gardenarium 17:16, 12 lip 2016

Trawnik wygląda dobrze, za krótki czas minął, nie wszystkie gat. wzeszły. np. wiechlina nie wzeszła zapewne jeszcze. a więc poczekaj cierpliwie i podlewaj aby kiełkujące nasiona nie zamarły.

Instagram Ogrodowiska
mamtu 17:28, 12 lip 2016

Danusiu, a czy mogłabyś jeszcze wyjaśnić dlaczego w mieszance powinno być więcej wiechliny? I ile to znaczy więcej - np. 30% będzie okej?
Gardenarium 17:45, 12 lip 2016

Tak, 30% będzie ok. Wiechlina to najbardziej cenny gat, w mieszance.

Instagram Ogrodowiska
mamtu 17:45, 12 lip 2016

Dziękuję ślicznie. Teraz już nie mam wątpliwości.
mamtu 22:03, 12 lip 2016

Zielony, siałeś trawę siewnikiem czy z ręki?
Zielony 22:41, 12 lip 2016

@mamtu

Sianie było z ręki, ale starałem się robić to dokładnie - bez pośpiechu. Potem leciutkie zagrabienie nasion, a następnie walcowanie. Na tym nie zakończyłem, gdyż całość przykryłem niewielką ilością torfu odkwaszonego (upierdliwa robota - 25 worków 80 litrowych prószyłem ręcznie metr po metrze) i finalnie zwalcowałem. Całość zajęła mi pełną sobotę od samego rana po wieczór. Później to już tylko podlewanie - rano i wieczorem - no chyba, że deszcz mnie wyręczał. Generalnie trafiłem chyba idealnie z pogodą, bo sianie było w ostatni mocno upalny dzień, po którym przyszło ochłodzenie (do około 20 stopni) i nieco deszczowa aura. Pierwsze wschody miałem już po ... niecałych 4 dniach, wyglądało to tak jak na poniższym zdjęciu.

Teraz czekam na dalszy rozwój sytuacji
mamtu 07:34, 13 lip 2016

Dziękuję za wyczerpujący opis. Napracowałeś się i widać efekty. Wszystko wygląda świetnie.
Ja właśnie chciałam siać ręcznie, ale obawiałam się tego czy dam radę zrobić to równomiernie. Teraz już widzę, że się da, także będę próbować. Po sianiu też będę przysypywać nasiona i walcować, mam nadzieję, że efekt będzie podobny do Twojego.
laurka1990 14:28, 13 lip 2016

Kochani, potrzebuję pomocy. Niestety trawa którą posiałam nie przyjęła się. Potrzebuję porady jaką trawę mogę posiać. Miejsce jest bardzo nasłonecznione i suche. Wydaje mi się że najlepiej wyglądają trawy gazonowe, tylko nie wiem czy taki rodzaj nadaje się do mojego ogrodu. Nie wiem również czy mogę o tej prze roku posiać nową trawę. Nie chcę wydawać pieniędzy bez sensu. Proszę o radę.
Gardenarium 15:06, 13 lip 2016

Nie można tak się wyrazić, że siana trawa nie przyjęła się. Po prostu zasuszyłaś ją i nie wzeszła.

Jeśli miejsce suche, załóż automatyczne nawadnianie a wtedy każda trawa wyrośnie i trawnik będzie idealny. Bez tego będzie pustynia albo chwastowisko, albo masz czas stać i podlewać po 3 godz dziennie. Bez podlewania nie ma trawnika, a koszone chwasty. Chwasty przetrwają każdą suszę, trawnik nie.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies