Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zielony 07:12, 17 lip 2016

@czarnywzg

Skład podaję poprawny, tylko Ty pewnie patrzysz na inną trawkę - precyzując, to co wysiałem to trawa sportowa Barenbrug Trawnik Polski Sport.

@Gardenarium

Dziękuję za spojrzenie praktyczne, bo o takie mi właśnie chodziło. Ja tam jestem cierpliwy, zatem nie spieszy mi się z bieganiem po tym 2 tygodniowym trawniku i dosiewaniem - szkoda mi zadeptywać tak młodą trawkę.

Dla pełniejszego obrazu spójrzcie jak trawa prezentuje się z góry.

Rzut z góry na część, która nie ma widocznych prześwitów przy podziwianiu jej z dołu:

Rzut z góry na część, która ma widoczne prześwity przy podziwianiu jej z dołu:

Generalnie podejrzewam co jest tego przyczyną - tak jak pisałem w jednym z poprzednich postów, na pewnym etapie siania pojawił się na chwilę niespodziewany wiatr, który poprzemieszczał mi część nasion, nim zdążyłem je zwałować. Dodatkowo dosiałem w puste miejsca jeszcze nasiona, ale wychodzi chyba na to, że nie była to wystarczająca ilość.

Jak widać trawa ma się jeszcze gdzie zagęszczać i krzewić, mam tylko obawy czy da sobie radę z taką ilością miejsca do zagospodarowania.

Dam znać za jakiś czas.

czarnywzg 08:21, 17 lip 2016

Witam,
właśnie otrzymałem analizę swojej gleby pod trawnik.
Ziemia nawieziona z dwóch różnych miejsc i nieco się od siebie różni.
Jeśli chodzi o próbkę nr 3 to nie rozplantowana hałda nie brana przeze mnie pod uwagę. Dostałem również zalecenia jak postąpić z ziemią przed sianiem. Chciałbym poznać też wasze opinie i porady. Dzięki.
czarnywzg 08:24, 17 lip 2016

czarnywzg 08:30, 17 lip 2016

A tutaj zdjecia ziemi.

mamtu 19:21, 17 lip 2016

czarnywzg napisał(a)
Witam,
Na stronie producenta mieszanka sportowa barenburg to
40%Życica trwała 30%Wiechlina łąkowa 10%Kostrzewa czerwona 20%Kostrzewa czerwona kępowa.
Dlaczego w twojej jest inaczej?

Dla porównania podaję skład kupionej w zeszłym tygodniu trawy Barenbrug Super Sport:

BARRAGE 30% Lolium perenne LV
BARMINTON 10% Lolium perenne DK
BARGREEN II 20% Festuca rubra commutata DK
BARDUKE 30% Poa pratensis US
BOSSANOVA 10% Festuca rubra rubra SE

Zgadza się z tym, co producent podaje na stronie.
Cwieku 11:40, 18 lip 2016

Z nowo nawiezionej ziemi zaczynają się wydostawać pierwsze chwasty. Doradźcie proszę jak mam je usunąć zanim zacznę wysiewać trawę. Jeśli pryskanie to czym? Roundupem? Chwastox? Zapewne po oprysku muszę odczekać, tylko ile (Roundup podobno 21 dni)? Powiem szczerze, że jestem niecierpliwy i czas od usunięcia chwastów do siewu chciałbym skrócić jak najbardziej .
Gardenarium 12:26, 18 lip 2016

"Ogrodnictwo jest jak życie, nie da się iść na skróty" - trzeba znaczy się odczekać co się należy

W tym akurat przypadku nie o cierpliwośc chodzi, a o to żebyś chwastów nie miał. Jak chcesz przechodzić przez takie sytuacje to poczytaj wątek chwasty w trawniku i zaoszczędź sobie takich kłopotów.

Chwastox jest herbicydem selektywnym do zwalczania chwatsów na trawnikach już istniejących, nie zakładanych. W twoim przypadku na niewiele się zda, bo nie zniszczy chwastów jednoliściennych, a o to chodzi, że wszystko ma zniszczyć, nie tylko dwuliścienne. Zanim posiejesz trawę opryskaj herbicydem nieselektywnym czyli na wszystko

Nie będę reklamować jednego konkretnego, poszukaj w sklepach internetowych. Musi być i na jednoliścienne i na dwuliścienne.

Instagram Ogrodowiska
Cwieku 14:56, 18 lip 2016

Dziękuję Danusia za poradę. Zastanawia mnie tylko czy nie mozna zastapic oprysku herbicydem poprzez przejechanie glebogryzarką lub grabiami i wygrabieniu młodych chwastów z korzeniami.
misiek80 15:00, 18 lip 2016

Moim zdaniem glebogryzarka wszystkiego nie załatwi, a wygrabić i tak wszystkiego nie wygrabisz. Moim zdaniem oprysk, brona/glebobryzarka, grabienie/wyrywanie...
czarnywzg 16:45, 18 lip 2016

Witam,
Czy jest szansa na jakąś poradę do mojego posta powyżej?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies