Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Asi ogródek pod świerkami

Asi ogródek pod świerkami

ana_art 14:41, 30 mar 2015

Ja sie nie znam ale czytałam, ze roślin nie powinno sie nawozić zaraz po posadzeniu, ze musza odbudować to co pod ziemią nie nad... Zobacz na przykładzie tego zdjęcia jak wyglądają przesadzanej bukszpany, wyraźnie widać które były przesadzone
leon60 18:23, 30 mar 2015

widzę, że już Sebek doradził właśnie o to mi wcześniej chodziło
Bogdzia 19:45, 30 mar 2015

Patrzac na zdjecia trudno mi ocenic odległości na które trzeba zwracac uwagę bo rh rosna duże.Pod świerkiem to nie jest wymarzone miejsce dla rh bo on ma płytko rozłożone korzenie i bedzie zabierał roslinom wode ale jeśli udało Ci sie je posadzic to myśle że korzeni nie ma tak dużo. Gatunki wybrałas dobre ale jest pytanie czy te z przodu nie zasłonią tych z tyłu za kilka lat. Jak już pisałam nie ocenię dobrze tego po zdjeciach , musisz sama na nie pod tym katem popatrzec. Nie dawaj w tym roku im nawozów doglebowych , niech się dobrze ukorzenią.No i kora. Ogród jest Twój i zrobisz jak uważasz ale ja kory nie daję , moim zdaniem to główna przyczyna chorób rh.
ana_art 21:09, 30 mar 2015

Bogdzia napisał(a)
Patrzac na zdjecia trudno mi ocenic odległości na które trzeba zwracac uwagę bo rh rosna duże.Pod świerkiem to nie jest wymarzone miejsce dla rh bo on ma płytko rozłożone korzenie i bedzie zabierał roslinom wode ale jeśli udało Ci sie je posadzic to myśle że korzeni nie ma tak dużo. Gatunki wybrałas dobre ale jest pytanie czy te z przodu nie zasłonią tych z tyłu za kilka lat. Jak już pisałam nie ocenię dobrze tego po zdjeciach , musisz sama na nie pod tym katem popatrzec. Nie dawaj w tym roku im nawozów doglebowych , niech się dobrze ukorzenią.No i kora. Ogród jest Twój i zrobisz jak uważasz ale ja kory nie daję , moim zdaniem to główna przyczyna chorób rh.

oooo Bożenka też mi ta kora w oczy wlazła... w uiegłym roku sadziłam rh według zaleceń Bożenki i też nie nawoziłam. W tym roku dopiero nawóz dostaną
Asiuniaa 22:33, 30 mar 2015

leon60 napisał(a)
widzę, że już Sebek doradził właśnie o to mi wcześniej chodziło

Wiem wiem Olu, że Ty pierwsza radziłaś Dziękuję
Asiuniaa 22:42, 30 mar 2015

Bogdzia napisał(a)

Dziękuję Bogdziu za twoje rady. Odległości starałam się zachować wg Twoich wskazówek. Sadziłam naprzemiennie może na zdjęciu tego nie ujęłam właściwie ale może powinnam była dać jeden szpaler Rh? Wiem, że pod tymi świerkami to nie jest idealne miejsce. Rabata jest uniesiona cała co nieco - korzenie świerka były. Wiem ,że są tu na forum 2 szkoły jeśli chodzi o korę - ja narazie nie mam swojego zdania - muszę się przekonać na swojej skórze. Bez kory jakoś narazie nie mogę sobie tej rabaty wyobrazić - wygląda całkiem ponuro.
Asiuniaa 22:45, 30 mar 2015

ana_art napisał(a)

oooo Bożenka też mi ta kora w oczy wlazła... w uiegłym roku sadziłam rh według zaleceń Bożenki i też nie nawoziłam. W tym roku dopiero nawóz dostaną

Nawozić nie będę Rh wg rad Bożenki
Kuba 08:03, 31 mar 2015

ana_art napisał(a)
Ja sie nie znam

He he he Kto jak nie Ty?

Przy okazji dopytam- co radzicie zamiast kory pod różaneczniki, jaką miksturą traktujesz rh- pamiętasz gdzie to było napisane?
Asiuniaa 08:15, 31 mar 2015

Kuba napisał(a)

He he he Kto jak nie Ty?

Przy okazji dopytam- co radzicie zamiast kory pod różaneczniki, jaką miksturą traktujesz rh- pamiętasz gdzie to było napisane?

O rh oczywiście wszystko u Bożenki , strony nie pamiętam, mikstura z florovitu uni, florovit żelazo i pinivit Zamiast kory - nic
Kuba 08:27, 31 mar 2015

Asiuniaa napisał(a)

O rh oczywiście wszystko u Bożenki , strony nie pamiętam, mikstura z florovitu uni, florovit żelazo i pinivit Zamiast kory - nic

Dzięki poszukam. Korę ściągnę. Jakie masz rh- w sensie odmiany?