Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Asi ogródek pod świerkami

Asi ogródek pod świerkami

szemusia 16:15, 30 mar 2016

Widzę, ze projekt powoli się klaruje
Asiu, jeśli nie chcesz zasłonić widoku, to faktycznie posadź te drzewka rzadko. Ale myslę, ze taki szpaler, nawet z kilku drzewek ładnie by wyglądał wzdłuż Twojego wiazdu. Już z daleka byłby widoczny i miałabyś elegancką wizytówkę swojej posiadłości

A może pozostać tylko przy miskantach? Tę lawendę dałabys w innym miejscu. Nie wiem jak kończy Ci się podjazd, ale np. na jego początku lub końcu zrobić lawendowy placyk/pas?
Asiuniaa 17:30, 30 mar 2016

szemusia napisał(a)
Widzę, ze projekt powoli się klaruje
Asiu, jeśli nie chcesz zasłonić widoku, to faktycznie posadź te drzewka rzadko. Ale myslę, ze taki szpaler, nawet z kilku drzewek ładnie by wyglądał wzdłuż Twojego wiazdu. Już z daleka byłby widoczny i miałabyś elegancką wizytówkę swojej posiadłości

A może pozostać tylko przy miskantach? Tę lawendę dałabys w innym miejscu. Nie wiem jak kończy Ci się podjazd, ale np. na jego początku lub końcu zrobić lawendowy placyk/pas?

Tak Beatko chyba już zdecydowane , że będą Nigry u mnie . Iwonka mnie przekonała.Myślę, że dam łącznie 6 drzewek. Fajny pomysł Beata żeby lawendę dać na początku. Mam właśnie miejsce do zagospodarowania przed bramą po obu stronach podjazdu a nie chcę dać tam nic wysokiego aby nie utrudniać widoczności z auta na główną drogę. Myślę , że tam będzie miejsce dla lawendy. Pod Nigrami zostaną trawy ale nie miskanty. Myślę raczej o Stipie lub rozplenicy a może połączyć je? Korci mnie też aby dać z trawą coś kwitnącego ale nic mi kolorystycznie do głowy nie przychodzi.
Asiuniaa 17:53, 30 mar 2016

A oto moja przerobiona kulkowa rabata. Pomiędzy bukszpanem Hakonechloa

A w narożniku Ice Dance. Na całości wetknięte cebule zawilców japońskich .

Ice dance słabo wygląda po podzieleniu i przesadzeniu. Nie wiem czy nie ostrzyc jej. Hakone też już powinnam ściąć?

Iwk4 18:59, 30 mar 2016

Bardzo ładnie wyszło. Ja muszę też w tym sezonie kupić sobie hakone.

Czy ją się podcina po zimie? Myślałam, ze nie
Iwk4 19:18, 30 mar 2016

Asiuniaa napisał(a)

Korci mnie też aby dać z trawą coś kwitnącego ale nic mi kolorystycznie do głowy nie przychodzi.

szemusia 20:05, 30 mar 2016

To CI Iwonka kolorów podesłała
Ja jeszcze widziałam w trawach, chyba właśnie w rozplenicach, jeżówki. Mają całą gamę kolorów i na Twoim słonecznym stanowisku na pewno dobrze by im było Ale to wersja taka bardziej minimalistyczna A nie wiem, w którym kierunku bardziej Cię ciągnie...
Asiuniaa 22:00, 30 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Bardzo ładnie wyszło. Ja muszę też w tym sezonie kupić sobie hakone.

Czy ją się podcina po zimie? Myślałam, ze nie

U Any art czytałam , że podcina hakone. Ja mam ją pierwszy sezozn. Ładne zestawieni na Twojej rabacie pod Nigrą. Dziękuję za inspiracje iwonka
Asiuniaa 22:05, 30 mar 2016

szemusia napisał(a)
To CI Iwonka kolorów podesłała
Ja jeszcze widziałam w trawach, chyba właśnie w rozplenicach, jeżówki. Mają całą gamę kolorów i na Twoim słonecznym stanowisku na pewno dobrze by im było Ale to wersja taka bardziej minimalistyczna A nie wiem, w którym kierunku bardziej Cię ciągnie...

No Iwonka jest niezawodna. Myślę, że chciałabym skromniej na tej rabacie mimo wszystko.Między tymi bowling balls narazie widzę trawy. reszta wyjdzie w praniu. Mam na parapecie krwawnika sporo. Nie wiem na którą rabatę go wrzucę. Może liatry ze stipą pod te nigry?
szemusia 11:21, 03 kwi 2016

Nigry zakupione?
Asiuniaa 15:18, 03 kwi 2016

szemusia napisał(a)
Nigry zakupione?

Niestety nie. Nie jest to takie proste zakupić wszystkie sztuki szczepione na jednej wysokości. Nie wiem gdzie je znajdę i kiedy. Narazie przygotowałam rabatę przy sadzie i robiłam porządki w sadzie. Dosadzone drzewa owowcowe a malinowy chruśniak przeniesiony na tyły sadu . Już nie będzie straszył przy tej rabacie. A propos tej rabaty stanęm w miejscu bo nie wiem co posadzić na najwyższe piętro.