Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

wilana 11:25, 24 sty 2016

Szklarnia piękna, ja kiedyś chorowałam na taką:
http://archiwum.allegro.pl/oferta/acm-angielska-szklarnia-diana-11-5-m2-wysylka-24h-i5251735370.html
Wydaje mi się, że w takie lato jak mieliśmy ostatnio trzeba byłoby zacieniać bo popaliłoby krzaczki przez te szyby
malkul 11:26, 24 sty 2016

wilana - ta jest piękna co pokazałaś
popcorn 12:13, 24 sty 2016

Renatko, dzięki, ale będę polowała na foliak w netto. 200 zł
Mira, nie wiem co masz na myśli Porządną szklarnię bym kupiła gdyby ten kawałek za płotem był nasz.. ech. Może za 20 lat
Gosia, akurat Wy nie macie nic co nie jest idealne
Wilana - no piękna i cena już bardziej znośna Kupiłaś czy Ci przeszło?
Trzeba szyby malować wapnem albo cieniować w inny sposób. Trochę zabawy z tym jest.

Byłam w Auchan, castoramie, praktikerze i LM Nigdzienie ma ciemierników ani kwitnących ani kłączy.
Auchan - tylko nasiona i kwiatki domowe, doniczek, skrzynek, mnożarek, szklarenek itp brak. ZERO.
Casto - tylko nasiona, reszta j/w, no może jakieś duże drogie donice na zewnątrz są.
Praktiker - już lepiej, kupiłam tam tacki-podstawki (poustawiam na nich normalne czarne doniczki produkcyjne) akurat na rozsadę pomidorów i papryki. Mini szklarenki po 18 zl, doniczki z podstawkami po 6 szt (wieksze) i po 12 szt (mniejsze) po 6 zł z groszami.
LM - duży wybór donic stoi cały rok ale skrzynek balkonowych itp brak. Z nasionami chyba najsłabiej z w/w, tylko Vilmorin i jakiś ślad po Legutko. No i są podstawki i wielodoniczki.

Niemniej kupiłam z 15 paczek nasion, jakbym mało miała ups
ale ominęłam biedrę więc ciemiernika nie mam, za to dwa hiacynty kwitnące kupiłam
Krys 12:41, 24 sty 2016

Karolina ja sieje nasionka w jednorazowych formach do pieczenia takich alumniowych
popcorn 12:53, 24 sty 2016

noo, fajny pomysł! dzięki
zostawiam opakowania po litrowych lodach, ale już wszystkie zużyłam na paprykę, bo lody je tylko M
13:26, 24 sty 2016
aleś sklepów obleciała w niedzielne przedpołudnie

ren133 13:35, 24 sty 2016

popcorn napisał(a)
No właśnie, trzebaby mieć jakiś spory nieprzewidywany dopływ gotówki i zero innych potrzeb żeby sobie kupić tę śliczną... albo M spawacza-magika który by w wolnym czasie się pobawił..
Malkulku jestem przekonana że Twój by sobie poradził, tyle że do Was to nowoczesna raczej pasuje (czy ta Wasza jest hand made?)

Ta z linka od Renatki pikna, w rzeczy samej! Ale mi hand made nie grozi

Kupię jak najtańszą i raczej brzydką, bo inwestować na nieswojej działce nie będę :/ w sumie szybko może się okazać że muszę się stamtąd wynosić i kicha będzie...

na razie niedziela i mróz! pojadę do LM może+ oni mają już szklarenki na parapet i kuwety do wysiewu, to bym już stipę i werbenę wysiała.

Renatko jak kupisz teraz ciemiernika to go do kwietnia przetrzymaj w domu lub w miejscu minimum 10-15*C i jasnym, a wiosną po przymrozkach dopiero wysadzaj. One są z Holandii, pędzone, miałam raz taki pomysł i od razu wystawiłam do ogródka, zamarzł i zgnił zanim wiosna się zrobiła

Jak jeszcze będą to kupię i wstawię do spiżarni Dzięki
popcorn 14:05, 24 sty 2016

Justynko, wszystkie na jednej ulicy, a do auchan musiałam skoczyć bo obiecałam jednej dziewczynie wysyłkę wczoraj, a u nas na poczcie była awaria. A tam najbliższa agencja pocztowa czynna też w niedzielę. Więc po drodze załatwiłam wszystko, całość zajęła niecałe 2h.

Renia, jak jeszcze nie masz, to kup, koniecznie na parapecie też mogą być, ale marnieją - niemniej moje 90% ciemierników z biedry jest właśnie

Posiałam cebulę (dzisiejsze nasiona, mix odmian), okrę (połowę nasion), stipę i werbenę. Czas zabrać się za obiadek
Kasya 21:35, 24 sty 2016

Karola a jaka ty ziemie do siewow kupilas ?
popcorn 08:21, 25 sty 2016

Kasiu, pisałam, Grow Sure, gotowe podłoże do siewu i pikowania. Zobaczymy. Zwykle siałam w "zwykłej" ziemi kwiatowej, w tym roku zaszalałam