Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

popcorn 09:18, 25 sty 2016

W krainie pomidorów zamówiłam - wszystko przez Mirę

Chryzantema jadalna
Rukiew Ziemna (rukiew wodną może mi kupi Renia
Szpinak letni pnący Malabar
Mizuna purpurowa
Pomidor Gardener's Delight
Pomidor Indigo Rose
Pomidor Tumbling Tom Yellow
Biała cebula łodygowa Feast
Karłowata kapusta Chin-Chiang
BONUS 2016 Pomidor Hippie Zebra

i wczoraj w marketach kupiłam:

sałata lodowa regina dei ghiacci
sałata łodygowa Karola
groch łuskowy boogie (samowzpierający)
portulaka warzywna
Perilla - mięta japońska lub Shiso
burak liściowy mieszanka odmian
burak ćwikłowy mieszanka odmian otoczkowane nasiona
fasolka szparagowa karłowa mix 4 odmian
i wielokwiatowa piękny jas / tyczna na suche ziarno

ups
kolejną działkę potrzebuję
Kasya 09:24, 25 sty 2016

a otwieralas juz upakowanie ? bo chcialam wiedziec jakiej jakosci jest ta ziemia

mi sie zle sialo w zwyklej ziemi, wiec od ub roku kupowalam juz tylko taka do wysiewow

ale jakies 2 rodzaje byly kiepskiej jakosci bo z wielkimi grudami i twardymi kawalkami, nie pamietam niestety producentow
natomiast firmy kronen byla super, bardzo ladna, drobniutka, jednolita
i taka bym chciala kupic ale poki co nie udalo mi sie tej firmy znalezc wiec jestem ciekawa jak inne
popcorn 09:26, 25 sty 2016

Już prawie nic mi nie zostało bardzo sypka, ale zle sie podlewa bo slabo wsiaka. Nie wiem czy jest sens placic 3x wiecej niz za zwykla..

Kronen widzialam wczoraj w auchan, ale zwykla w 3 pojemnosciach worki, brak tej do wysiewow specjalnie.

pozdro
k.
rozark 09:27, 25 sty 2016

kupię, kupię zamawiam dzisiaj
Kasya 09:27, 25 sty 2016

popcorn napisał(a)
W krainie pomidorów zamówiłam - wszystko przez Mirę

Szpinak letni pnący Malabar
Mizuna purpurowa

Pomidor Indigo Rose

tez kupilam Indigo

poza tym polecam bo sama napewno wysieje Jokato, poza tym ze miesiste sa bardzo trwale i moga dlugo lezec

a co wiesz o szpinaku ?

bo ja kupilam jakis zimowy, nie wiem jaka to roznica i jaki jest dobry
Kasya 09:29, 25 sty 2016

popcorn napisał(a)
Już prawie nic mi nie zostało bardzo sypka, ale zle sie podlewa bo slabo wsiaka. Nie wiem czy jest sens placic 3x wiecej niz za zwykla..

Kronen widzialam wczoraj w auchan, ale zwykla w 3 pojemnosciach worki, brak tej do wysiewow specjalnie.

pozdro
k.

oj za kronen warto poza tym przeciez malo sie zuzywa to juz nie patrze na cene
rozark 09:29, 25 sty 2016

niektóre rośliny w ogóle mi nie znane, aż posprawdzałam co nabyłaś
popcorn 09:33, 25 sty 2016

Renia, super, dzięki

Kasia
Więcej pomidorów nie kupuję, jakbym chciała wysiać po 5 nasion wszystkich odmian które mam to mi ogródka nie starczy - 80 krzaczków??? no i wczesniej parapetów

no pewnie że same dziwolągi pozamawiałam, zwykłe nasiona można w biedrze kupić i za wysyłkę się nie płaci

Szpinak zimowy to standard, siejesz jesienią, zimuje i wiosną masz co jeść, ew. wczesną wiosną można wysiać ale uda się wtedy jak wiosna będzie chłodna i deszczowa, jak się od razu zrobi gorąco szpinak zakwitnie i na kompost...
Kasya 09:47, 25 sty 2016

popcorn napisał(a)
Renia, super, dzięki

Kasia
Więcej pomidorów nie kupuję, jakbym chciała wysiać po 5 nasion wszystkich odmian które mam to mi ogródka nie starczy - 80 krzaczków??? no i wczesniej parapetów

no pewnie że same dziwolągi pozamawiałam, zwykłe nasiona można w biedrze kupić i za wysyłkę się nie płaci

Szpinak zimowy to standard, siejesz jesienią, zimuje i wiosną masz co jeść, ew. wczesną wiosną można wysiać ale uda się wtedy jak wiosna będzie chłodna i deszczowa, jak się od razu zrobi gorąco szpinak zakwitnie i na kompost...

to kiedy mam wysiac taki zimowy ?
popcorn 09:50, 25 sty 2016

na jesień serio, to pewniejsze. Jak chcesz spróbować to w marcu/połowa-koniec w zależności od pogody/ do ziemi i potem pilnować żeby miał stale wilgotno. Rzadko mi się udaje, bo u mnie raczej sucho, a jak podlewam to nie codziennie...
Już wolę taki nowozelandzki, na 100% się uda, tyle że to nie ten sam smak.