Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 11:22, 26 sty 2016

Kasya napisał(a)
i jeszcze pytanie mam, moze masz albo moze ktos mogłby sie podzielic opinią na temat Deschampsia cespitosa - smiałek darniowy

niestety nie pomogę, ale może ktos
nawigatorka 11:27, 26 sty 2016

viva napisał(a)
Asiu, dopiero dzisiaj zobaczyłam u mnie Twoje pytanie o świdośliwę. Widzę, że już odpowiedzi i podpowiedzi masz mnóstwo
Tak jak już tu było powiedziane odrosty świdośliwy są do opanowania. Należy tylko robić to systematycznie każdego roku. W pierwszych latach nie było ich wcale, dopiero wtedy kiedy się dobrze zakorzeniły. Dlatego pan pisze, że w szkółce nic nie zauważył.
Z doświadczenia powiem, że przy wycinaniu odrostów ważne jest żeby wyciąć nie tylko odrost wystający nad ziemią ale też korzeń odchodzący od głównej rośliny. One rosną bardzo płytko, wystarczy mocniej pociągnąć i podnosi się. Ucinam odrost razem z korzeniem.
Świdośliwa rośnie dość szybko. Kiedy nasz żywopłot był młody i silnie cięłam go to przyrosty były ok. pół metra.
Pewnie czytałaś jak bardzo wartościowe są jej owoce. Same nie są może zachwycające, takie mdławe bez wyrazu ale z dodatkiem owoców kwaśniejszych bardzo dobre. Są ogromnym przysmakiem ptaków. U nas najwięcej żeruje na niej kosów.
Jesienny kolor liści piękny, niespotykany często pomarańcz ale niestety bardzo szybko opadają.
Czytałam w jakiej cenie jest w sprzedaży. Szkoda, że swoich odrostów nie sadzonkowałam. Przez te wszystkie lata wyhodowałabym bardzo "wartościowy" lasek
Kto wie może jeszcze teraz zacznę, moda na świdośliwę dopiero się zaczyna

bardzo cieszy mnie Twoja odpowiedz. bardzo dziękuję Ci, żę zechaiałać zajrzeć. Wiesz ta szkółka w któej pytałam sprzedaje wieloletnie okazy i to z gruntu więc odrosty powinni zauwazyć
owoce mogę zostawić dla ptaków - ucieszą się mi samej na nich jakoś ogromnie nie zależy. to maja byc ozdobne drzewa.
znalazłamu siebie rosliny 220 cm w dobrej cenie - jak szybko one u ciebie rosną? zastanawiam się kiedy będą z nich drzewa. a może masz jakieś zdjęcia?
sadzonkuj sadzonkuj będziesz bogata buziaki
magnolia 11:34, 26 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

Fajnie Marto że na to spojrzałaś. wiesz ja takich miękkich linie strasznie się boje i bardzo nie lubie u siebie. poza tym M by mnie z koszeniem przegnał, może jakiś lekki łuk to jeszcze ale sama nie wiem. a co wogóle myslisz o pomysle taj ściezki? i czy pasy molini powinny być na całą rerokość czy zrobić gdzieś w nich przejścia? Ja myślałam by dać im wzdłuz takie "przecinki" jak tutaj - dla urozmaicenia. jak tutaj
https://pl.pinterest.com/pin/490259109407287357/

Co do wielkości trawnika to może masz rację,ale co do zwizualizowania jaki to duzy teren zrobiłam fotkę -czarna linia zaznacza gdzie miałby kończyć się trawnik. żółta to oś traktu. domku ogrodnika nawet nie widac bo obiektyw az takiego szerokiego kata nie ma zdjęcie robione z balkonu, podemną dokładnie jest taras.wstawiam też trochę dokładniejszy plan - kropki to już rosnące drzewa.

ten łuk na tej długości jest lekki, nie komplikowałby koszenia. Mnie się wydaje że byłoby lżej i mniej oczywiste z taka ścieżką, bardziej finezyjnie. Rozumiem że boisz się, że będzie mało nowocześnie- wg mnie nie ma się o co obawiać w tej kwestii

żółta linia to oś do domku ogrodnika?- a nie do zagajnika brzozowego?

z inspirką nie 'czaję' o co chodzi- dobra dałaś?
kasia_w 11:40, 26 sty 2016

popieram Magnolię, to świetny pomysł.Taki lekki łuk urozmaici ogród, a nie da specjalnie wrażenia "falującego". Ogród nie będzie nudny i jak najbardziej nowoczesny
magnolia 11:43, 26 sty 2016

on by dała wrażenie trochę jak w łąkach moliniowych Oudolfa, tylko tu jest odwrotnie- nie łąki falują, a przejście pomiędzy dośc szerokie
leon60 11:45, 26 sty 2016

podoba mi się pomysł
Kasya 11:52, 26 sty 2016

magnolia napisał(a)

a co bys chciała wiedzieć? Dobry na trudne miejsca, kwitnie wcześnie, ale wg mnie nie nadaje sie na duże grupy, bo po kwitnieniu lubi się pokładać- im lepsza ziemia, tym bardziej i wtedy wygląda jak 'sfilcowane' poletko.
Sam gatunek sieje się sporo, co bywa uciązliwe. Po kilka, między kwiatami, np rudbekiami i ścinac latem

no chcialabym wiedziec przede wszystkim czy warto kupic czy nie
a co to sa trudne miejsca ? czy bardziej slonce czy polcien
i czy miedzy roze sie sprawdzi
nawigatorka 11:54, 26 sty 2016

Luk marto musze przemyslec...nigdy nie bralam pod uwage takiej lini.kiedys zastanawialam sie nad falujaca linia molini wlasnie. Ale moze masz racje...pewnie masz alebja jeszcze o tym nie wiem
A jak to polaczyc z prosta linia rabat po prawej od traktu?
Zulta linia to linia traktu zaznaczona (oczywiscie on mialby z 3 m szerokosci).
Czarna linia to koniec trawnika wg mojego planu-myslisz ze bylby za maly?
Inspirke dalam dobra-to znaczy myslalam czy kazdego pasa molinie,ktory mialby ok 4 m szerokosci,nie poprzedzielac jeszcze w srodku takia sciezka wąską jak na pinie.oczywiscie z pominieciem drzewa
nawigatorka 11:54, 26 sty 2016

kasia_w napisał(a)
popieram Magnolię, to świetny pomysł.Taki lekki łuk urozmaici ogród, a nie da specjalnie wrażenia "falującego". Ogród nie będzie nudny i jak najbardziej nowoczesny

Hmm serio?
Kasya 11:54, 26 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

wcale

szkoda...

a takie jednopniowe drzewo przy domku ogrodnika tez nie ?