Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

magnolia 10:39, 13 mar 2017

hej, dzieli ludzie!
Akcja grabowa niesamowita!
mnie się bardzo podobają. One z czasem zgrubieją jeszcze, więc optycznie zbliżą się do siebie.

Co do nasadzeń pod nimi- tez uważam że raczej zostańcie przy gatunkach które juz są.
Czy lawenda teraz nie będzie w cieniu, ta za grabami?- jeśli tak to wg mnie priorytetem jest wysadzenie jej na słońce- po co mieć paskudne, wyciągnięte sadzonki, nawet jeśli tam pasują.
tak samo z szałwią za samymi grabami- lepiej zniesie zacienienie niż lawenda, ale tez tego nie lubi.
Kasya 10:46, 13 mar 2017

Magnolia, a jak przezimowala u ciebie lawenda ? jeśli moge tu zapytac
magnolia 11:06, 13 mar 2017

Kasya napisał(a)
Magnolia, a jak przezimowala u ciebie lawenda ? jeśli moge tu zapytac

W tym roku dobrze . Kilka krzaków które przesadzałam jesienią widzę że jest słabe, ale reszta bardzo ładna.
A co, martwisz się swoją?
nawigatorka 12:59, 13 mar 2017

magnolia napisał(a)
hej, dzieli ludzie!
Akcja grabowa niesamowita!
mnie się bardzo podobają. One z czasem zgrubieją jeszcze, więc optycznie zbliżą się do siebie.

Co do nasadzeń pod nimi- tez uważam że raczej zostańcie przy gatunkach które juz są.
Czy lawenda teraz nie będzie w cieniu, ta za grabami?- jeśli tak to wg mnie priorytetem jest wysadzenie jej na słońce- po co mieć paskudne, wyciągnięte sadzonki, nawet jeśli tam pasują.
tak samo z szałwią za samymi grabami- lepiej zniesie zacienienie niż lawenda, ale tez tego nie lubi.

Marto wróć jeszcze plisss
Tez myślałam o tym ze gdy zgrubienia to się zbliża. Nie było opcji bliżej. Myślałam cały czas o Teoich radach sadzać je ale mogłabym zrobić im sora krzywdę odcinając im więcej korzeni. O trudnościach w wyłonili tego nie mówię
I cieniu myślałam i lawenda nie będzie go raczej miała. Bez obaw. Już podcięłam gałęzie bo jak się okazało płakała tylko jedna ale jeszcze będę to dopracowywać.
Szałwia to raczej cienia tez nieba będzie miała. No może trochę mniej zachodzącego słońca.

Myślałam Marto by ma dolnym pietrze zrobić sama lawendę. Ale zastanawiam się czy maleńkie sadzonki dogonią kiedyś te giganty?
Co myślisz nad zrobieniem tam lawendzie dywanu z irgi major? Może trochę zieleni dało by trochę życia? Slywalaby sobie?
Kasya 13:16, 13 mar 2017

magnolia napisał(a)

W tym roku dobrze . Kilka krzaków które przesadzałam jesienią widzę że jest słabe, ale reszta bardzo ładna.
A co, martwisz się swoją?

Tak....po jednej stronie ścieżki w miarę ok a po drugiej suchotniki
W innym miejscu podobnie
Pszczelarnia 13:28, 13 mar 2017

Asia, co robią Wasze dziewczynki (dobrze pamiętam, dziewczynki?) jak pracujecie w ogrodzie?

nawigatorka 13:49, 13 mar 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Asia, co robią Wasze dziewczynki (dobrze pamiętam, dziewczynki?) jak pracujecie w ogrodzie?

sa w ogrodzie najczęściej.no chyba, ze to dopołudnia to sa w przedszkolu. czasem uciekną do domu i tam rządzą puki rodzica się nie znudzi zgadza sie dziewczynki.
nawigatorka 13:56, 13 mar 2017

chce Wam się jeszcze?
mam trzy wersje na razie podobne ale rozny nakład pracy i ryzyka przesadzania

bladozielone - bukszpany
ostra zieleń sesleria
granat - szałwia
niebieski - lawenda

tak bylo teraz

wersja 1
(rozbijam "nudny układ kul na rogu dosadzając inne kule szałwie i seslerię, na dole sama lawenda)

wersja 2
(bukszpany daje na sam dół z szałwią i seslerią, na róg daje stara i wielką lawendę)

wersja 3
(bukszpanu z dolnego pietra przenosze na góre - bo największy bukszpan chyba wypadnie, a seslerię z dołu u szałwię daję na róg, na dole lawenda)

piętra z grabem nie ruszam bo chyba chę tam dac tylko kamień i głaz
magnolia 14:03, 13 mar 2017

nawigatorka napisał(a)

Marto wróć jeszcze plisss
Tez myślałam o tym ze gdy zgrubienia to się zbliża. Nie było opcji bliżej. Myślałam cały czas o Teoich radach sadzać je ale mogłabym zrobić im sora krzywdę odcinając im więcej korzeni. O trudnościach w wyłonili tego nie mówię
I cieniu myślałam i lawenda nie będzie go raczej miała. Bez obaw. Już podcięłam gałęzie bo jak się okazało płakała tylko jedna ale jeszcze będę to dopracowywać.
Szałwia to raczej cienia tez nieba będzie miała. No może trochę mniej zachodzącego słońca.

Myślałam Marto by ma dolnym pietrze zrobić sama lawendę. Ale zastanawiam się czy maleńkie sadzonki dogonią kiedyś te giganty?
Co myślisz nad zrobieniem tam lawendzie dywanu z irgi major? Może trochę zieleni dało by trochę życia? Slywalaby sobie?

czekaj, gubię się- lawenda tam gdzie jest i na najniższym piętrze?
nawigatorka 14:05, 13 mar 2017

magnolia napisał(a)

czekaj, gubię się- lawenda tam gdzie jest i na najniższym piętrze?
dokladnie