Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

magnolia 15:43, 13 mar 2017

nawigatorka napisał(a)

Na samym dolej esy jakieś 1,3 metra samej ziemi wiec niemało miejsca. Czyli sam żwir tam gdzie grab czy niżej?

to za mało i tak na lawendę i irgę.
ren133 15:47, 13 mar 2017

magnolia napisał(a)
a że z przodu lawenda będzie mała... nic to. W pierwszym sezonie będzie taka 'inna' potem taka sama tylko mniejsza- to nawet fajne

popieram
nawigatorka 16:06, 13 mar 2017

magnolia napisał(a)

to za mało i tak na lawendę i irgę.
nawet jakby irga rosła na skraju donicy? czyli dać samą lawende w kamieniach? i wyżej tam gdzie grab tez?
a co myslisz o tej irdze pod brzozami?
nawigatorka 16:06, 13 mar 2017

ren133 napisał(a)

popieram
magnolia 16:23, 13 mar 2017

no może i by się zmieściła na skraju donicy i w sporej części by się zwieszała.
Tylko jakoś wydaje mi się że taki pas irgi zwieszający się po całości byłby ciężki.
Może jak z irgą to dać jej trochę na części. wtedy 1 pas lawendy na całości tego pietra i drugi pas na części, tam gdzie nie ma irgi.
Jeszcze jedna watpliwość- trzeba szukać irgi w małej odmianie- np Queen od carpet, czy mooncreeper, ale one są dośc wrażliwe na mrozy.
Co prawda u Ciebie nie marznie w donicy ani lawenda, ani buksy, więc może będzie dobrze. jednak piszę, bo u mnie by wymarzały w donicy
magnolia 16:26, 13 mar 2017

irga pod brzozami- tu mam wątpliwośc czy nie bedzie jej za sucho. Może nie, bo Ty masz mokrą ziemię.
Tu mocniej rosnąca- np irga Major.
Ale zobacz jeszcze śnieguliczkę hancock w masie- ona by się nadawała, migiem urośnie ( dużo szybciej niż irga)i da takie ok 50 cm wys, chmury. Dla mnie świetne. Chyba nie ma wiele dobrych fotek jej, z bliska wydaje sie zupełnie paskudna, bo ma mało wyraźnych cech, ale w masie jest piekna
nawigatorka 17:00, 13 mar 2017

leon60 napisał(a)

Dałabym w pasie tak samo jak na półce z grabem.
Jeśli w połączeniu z irgą to ciut pod mur by irga zrobiła dywanik a nadmiar wylał się z donicy.
a jak bez irgi to na środku? czy pod mur?
nawigatorka 17:03, 13 mar 2017

magnolia napisał(a)
no może i by się zmieściła na skraju donicy i w sporej części by się zwieszała.
Tylko jakoś wydaje mi się że taki pas irgi zwieszający się po całości byłby ciężki.
Może jak z irgą to dać jej trochę na części. wtedy 1 pas lawendy na całości tego pietra i drugi pas na części, tam gdzie nie ma irgi.
Jeszcze jedna watpliwość- trzeba szukać irgi w małej odmianie- np Queen od carpet, czy mooncreeper, ale one są dośc wrażliwe na mrozy.
Co prawda u Ciebie nie marznie w donicy ani lawenda, ani buksy, więc może będzie dobrze. jednak piszę, bo u mnie by wymarzały w donicy
rozumiem, ze te odmiany nie mają aż tak dlugich galezi? bo major mam juz na skarpie i się lubimy fakt nic nie marznie i to bez ocieplenia
irga przyszła mi stad
http://mugoogrody.pl/realizacje/nggallery/realizacje/005
ale czuje że mówisz irdze nie
nawigatorka 17:08, 13 mar 2017

magnolia napisał(a)
irga pod brzozami- tu mam wątpliwośc czy nie bedzie jej za sucho. Może nie, bo Ty masz mokrą ziemię.
Tu mocniej rosnąca- np irga Major.
Ale zobacz jeszcze śnieguliczkę hancock w masie- ona by się nadawała, migiem urośnie ( dużo szybciej niż irga)i da takie ok 50 cm wys, chmury. Dla mnie świetne. Chyba nie ma wiele dobrych fotek jej, z bliska wydaje sie zupełnie paskudna, bo ma mało wyraźnych cech, ale w masie jest piekna
polecalaś mi ja kiedyś.przypomniało mi się. i wstawiałś wtedy fajną fotkę. z tym,że po irdze mozna chodzić i nie byłoby kłopotu z cięciem cisów wtedy. a tak bedzie do nich słaby dostęp. a co lepiej poradzi sobie w cieniu bo tam z czasem będzie na ziemi cień?
a ona gubi liście?
jankosia 19:49, 13 mar 2017

Mi tą śnieguliczkę hancock nawet pod orzecha włoskiego proponowano- ponoć nie do zdarcia

Magnolio, a ta fotka to pamiętasz skąd była? Bo kurczę mam irgi major od groma i ciut ciut, lawendy też trochę... tylko ta irga jest płaska jak blacha, jak ma zwisnąć to zwiśnie ale u mnie jak doszła do azalii japońskich to stworzyła na nich kopce- wpełzła na nie i zakryła nie wiadomo kiedy Teraz azalie mają iść out i chciałabym coś silniejszego. Będę zatem zaglądać co tu kombinujecie a jakbyś sobie przypomniała gdzie to było to krzycz