Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

Pszczelarnia 15:04, 19 lip 2017

W jakiej odległości od siebie posadzić świdośliwę w odmianie 'Ballerina', żeby 3 sztuki wielopniowe razem się spotkały, utworzyły luźny zagon?

Kto wie i powie?
nawigatorka 00:32, 20 lip 2017

eee_taam napisał(a)

a ty masz taka seslerie chyba ?

to ta co kwitnie pierwsza ...pokaz jej dzisiejszy stan

mam sadleriane. Obe kwitnie bardzo wczesna wiosna teraz odrasta pi ścięciu ale pokazac niestety nie mam jak
nawigatorka 00:33, 20 lip 2017

AgataP napisał(a)

Trzcinnik niski istnieje to Cheju-do, obecnie jest mocno zielony i zaczyna kwitnąć... szybko przyrasta
ale wydaje mi się ze on zbyt dekoracyjny kwiatem jest. Bo o tym brachy.... piszesz?
nawigatorka 00:33, 20 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)
W jakiej odległości od siebie posadzić świdośliwę w odmianie 'Ballerina', żeby 3 sztuki wielopniowe razem się spotkały, utworzyły luźny zagon?

Kto wie i powie?
nie wiem niestety. Wiem jedynie ze one kolumnowe są ale dorosłych nigdy nie widziałam
Pszczelarnia 10:13, 20 lip 2017

nawigatorka napisał(a)
nie są zupełnie szczelne wszystkie ale wewnątrz jest jeszcze plastikowa donica i ona wisi trochę w powietrzu. Poza tym ma jeszcze drenaż na dnie.
Skoro już jesteś to napisze Ci ze odwiedzialm ostatnio nasze koleżanki na "P" i było całkiem spoko

Staną się niedługo Przyjaciółkami.
Pszczelarnia 10:21, 20 lip 2017

nawigatorka napisał(a)
ja druga lipę dokupiłem dwa lata temu i tez jeszcze daleko jej wyglądem do starszej koleżanki. Pewnie potrzega jej czasu.
Nienwiwm czy stelaż jest łatwiejszym rozwiązaniem. Masz mniej miejsc do przywiązywania gałązek, śluby będą pochylały się do środka jeśli nie zrobisz solidnych odciągów. Mam grusze na stelażu i choc wyglada spoko to trochę pracy z taka konstrukcja jest. Chocnpewnow ciąg drzew bedzie latwiej wyrównać do stalowych linek niż do kilku niezależnych bambusowych stelazy

Ale faktycznie, jak drzewka mają dużo bambusów, to wiatr bardzo tarmosi pień. Trzeba by chyba na początku każde drzewko oddzielnie prowadzić (ale równać wysokością) i nie łączyć razem, żeby podczas wiatru nie było takiego ciężaru.

Moje jabłonki w bambusach wyglądają pokracznie.

Przy linkach i stelażach stałych odciągi konieczne, Kokoszka ma pospawaną jakby bramę, w kątach ciężar jest odciągnięty.

Ale co innego jest jedno drzewko, nawet 2 na przegrodzie, a co innego taki cały szpaler (chodzi o efekt żywopłotu na pniach, jak myślę), nie mający ściany.

AgataP 10:34, 20 lip 2017

nawigatorka napisał(a)
ale wydaje mi się ze on zbyt dekoracyjny kwiatem jest. Bo o tym brachy.... piszesz?

Nie, napisałam nazwę trzcinnik Cheju-do
Jak będziesz chciała wstawię zdjęcia u siebie
nawigatorka 13:25, 20 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Staną się niedługo Przyjaciółkami.
nawigatorka 13:26, 20 lip 2017

AgataP napisał(a)

Nie, napisałam nazwę trzcinnik Cheju-do
Jak będziesz chciała wstawię zdjęcia u siebie
nie znam takiego chetnie zobacze
nawigatorka 13:27, 20 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Ale faktycznie, jak drzewka mają dużo bambusów, to wiatr bardzo tarmosi pień. Trzeba by chyba na początku każde drzewko oddzielnie prowadzić (ale równać wysokością) i nie łączyć razem, żeby podczas wiatru nie było takiego ciężaru.

Moje jabłonki w bambusach wyglądają pokracznie.

Przy linkach i stelażach stałych odciągi konieczne, Kokoszka ma pospawaną jakby bramę, w kątach ciężar jest odciągnięty.

Ale co innego jest jedno drzewko, nawet 2 na przegrodzie, a co innego taki cały szpaler (chodzi o efekt żywopłotu na pniach, jak myślę), nie mający ściany.

Początku prowadzenia takich drzew zawsze są trudne i trudno stwierdzić co poeta (czytaj ogrodnik) miał na mysli