Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 11:40, 05 lis 2015

polinka napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=24

Znalazłam jeszcze obiedkę u Magnolii

to znam też. tu duża sie wydaje
polinka 11:40, 05 lis 2015

nawigatorka napisał(a)
Dzisiejsze wykopaliska fundamentowe pod zachodnia sciane.ma ona za soba schowac obecne betonowe okropne plyty i ma siegac do cokolu domu.na gorze bedzie opaska z kamieni (jak teraz) i pas runianki a pod murem bedzie rabata z kulami,grackami,jarzmiankami i beatelsami. Jutro musze poglebic jeszcze wykop o 15-20cm a tuz przed zalaniem skopac fragmenty trzymajace slupki.

Aż wróciłam sobie do murków wyobrazić proso...
nawigatorka 11:42, 05 lis 2015

kasia_w napisał(a)
tutaj jest w lipcu obiedka. Małe kłosy pojawiają się tak w drugiej połowie czerwca. Teraz ma duże, brązowawe. Najpiękniejsze we wrześniu była- kłosy były lekko różowe. Mogę Ci cyknąć, jak wygląda teraz, ale pewnie dopiero jutro. w pracy jestem
Ale obiedka to nie jest delikatna zwiewna trawa. Raczej z tych masywniejszych w moim mniemaniu.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4510-maly-ogrod-kasi?page=163

Proso- mam dwie odmiany, red cloud mnie zachwyca. Ale to prawda- po deszczu lekko się pokłada. U mnie to nie przeszkadza, bo i tak pod spodem są inne rośliny

ta Twoja fajna i super gra z tymi malyki kwiatkami zurawek i dlatego też ona pasuje mi do jarzmianek - wlaśnie tem kontrast masywności do delikatności. tylko nie chce by jarzmianki tam zginęły.

fajne jest też to, że gdy jarzmianki w sezosnie już wygasają to obiedka kwiatnie i zaczyna grac pierwsze skrzypce
nawigatorka 11:42, 05 lis 2015

siakowa napisał(a)
ale tez jest strzeliste proso heavy metal w kolorze jak dla mnie niestety niebieskawym sinym

tak oglądałam je ostatnio w szkółce
nawigatorka 11:43, 05 lis 2015

kasia_w napisał(a)

ale to rośnie jak wściekłe, wszystko zjada, ostre jest, można się pokaleczyć. Ja przynajmniej nie lubię

Nie będę się produkować więcej, do pracy spadam. Powodzenia

dzięki Kasiu
nawigatorka 11:46, 05 lis 2015

polinka napisał(a)

Aż wróciłam sobie do murków wyobrazić proso...

lepiej tego nie cytować za często... możę coś podpowie to, zę na przeciw tej rabaty jest ta długa rabata grabowa z limkami i ID i białymi tulipanami. tam zatem raczej limonkowe kolory i do tego wpisywałaby się obiedka chyba co?

a jak widzisz wysokośc obiedki i jarzniamki na tle tego muru?

i jeszcze coś za obiedką: jej zielona masa tworzyłaby ładne tło dla białych kwiatów jarzmianki - bo ściana też biała
polinka 12:04, 05 lis 2015

Zacytowałam bo jak ktoś wejdzie to nawet nie będzie wiedział o którą rabatkę chodzi A Ty już szykuj streszczenie tych 30 stron na jutrzejszy wieczór dla Magnolii

Coś mi ta obiedka nie leży w tym miejscu. Wydaje się być taką mocną, dominującą trawą i u Kokoszki ładnie to gra z jeżówkami i jarzmiankami ale tam nic więcej nie ma, no smaragdy. U Ciebie będą jeszcze kulki, niskie trawki i runianka do góry...

Jak zrobisz głosowanie to jestem za molinią, która będzie tam delikatnym akcentem i również da zielone tło.

nawigatorka 12:24, 05 lis 2015

polinka napisał(a)
Zacytowałam bo jak ktoś wejdzie to nawet nie będzie wiedział o którą rabatkę chodzi A Ty już szykuj streszczenie tych 30 stron na jutrzejszy wieczór dla Magnolii

Coś mi ta obiedka nie leży w tym miejscu. Wydaje się być taką mocną, dominującą trawą i u Kokoszki ładnie to gra z jeżówkami i jarzmiankami ale tam nic więcej nie ma, no smaragdy. U Ciebie będą jeszcze kulki, niskie trawki i runianka do góry...

Jak zrobisz głosowanie to jestem za molinią, która będzie tam delikatnym akcentem i również da zielone tło.

Streszczenie koniecznie juz o tym myslalam
Jesli mialaby byc obiedka to tylko z jarzmianka i kulami. Nic wiecej.
Runianka to inne pietro wiec o ile nic do niej nie bedzie siegalo (jan np za wysoka molinia) to raczej nie bedzie sie to łączyło zanadto.
Martwi mnie czy molinia nie jest za "bogata" dla jarzmianki.klosy ma.delikatne ale jak by nie bylo dekoracyjne,dominujace.
siakowa 12:46, 05 lis 2015

popatrz na to zdjecie tam w oddali jest chyba jakis trzcinik czy molinia i jarzmianki
polinka 12:55, 05 lis 2015

nawigatorka napisał(a)

Jesli mialaby byc obiedka to tylko z jarzmianka i kulami. Nic wiecej.
.

O to zmienia się dużo

Jedna i druga propozycja dobra

Tylko czy ta obiedka nie zleje się za bardzo kolorystycznie z bukszpanem?

Jarzmianki też liście zielone...ale z drugiej strony będzie biała ściana, która da jasne tło...ale burzę mózgów robisz