Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

magnolia 10:45, 25 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

i chyba to mi pozostanie. dobrze, żę wionsna blisko.
dziękuję Ci Magnolio za poświęcony czas i uwagę

na zdrowie!
Pszczelarnia 11:05, 25 sty 2016

Tak, ś. Lamarcka daje dużo odrostów.

A te klony nie wydają się być takie wielkie .... jak myślałam.
malkul 11:22, 25 sty 2016

moje kolony jak kupowałam teraz latem 9po pomyłce tamtych ze szkółki lesnej-pamiętasz?) to facet mówił że z 10 lat mają a jakoś ogromne to nie są? zobacze jaki przyrost nastąpi w tym roku
nawigatorka 12:31, 25 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Tak, ś. Lamarcka daje dużo odrostów.

A te klony nie wydają się być takie wielkie .... jak myślałam.

A ty masz Pszczolko te swidosliwy? Tych odrostow myslusz nie da sie opanowac?
nawigatorka 12:32, 25 sty 2016

malkul napisał(a)
moje kolony jak kupowałam teraz latem 9po pomyłce tamtych ze szkółki lesnej-pamiętasz?) to facet mówił że z 10 lat mają a jakoś ogromne to nie są? zobacze jaki przyrost nastąpi w tym roku

Pamietam jak wymienialas.Twoje sa chyba wysokie ale takie rosochate jeszcze prawda? I Ty masz jednopniowe dobrze pamietam?
Pszczelarnia 13:30, 25 sty 2016

Navigatorko,

pisłam, że magnolia kobus nie nadaje się na sawannę.
Moje świdośliwy to odmiana 'Ballerina' (ta ponoć nie daje odrostów aż takich).
Pisząc o szkółce Szmit miałam na myśli, żebyś tam obejrzała odmiany i poszukała potem informacjo o ew. odrostach (najlepiej na stronach innych niż polskie).

Klony tatarskie nie są takie wielkie (wynika ze zdjęć Magnolii) więc mogą być idealne.

Trzeba szukać informacji o wybranych odmianach głęboko - oglądanie realizacji CHFS to tylko show na początek.

Viva o swoich świdośliwach Lamarcka mówi, że dają odrosty - ona ma je w żywopłocie. Nie wiem, na ile te odrosty da się prowadzić. Ale wiem, że te świdośliwy dają wielopniowość.

malkul 13:47, 25 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

Pamietam jak wymienialas.Twoje sa chyba wysokie ale takie rosochate jeszcze prawda? I Ty masz jednopniowe dobrze pamietam?

jednego tego większego przy małym gabionku mam jednopniowego a tamte dwa na kłosownicowej wielo i jeszcze tam pusciły nowe odgałęzienia na dole więc je zostawię by zmężniały i dały jeszcze efekt wielopniowosci bardziej

tu było widac cosik https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=786
nawigatorka 13:56, 25 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Navigatorko,

pisłam, że magnolia kobus nie nadaje się na sawannę.
Moje świdośliwy to odmiana 'Ballerina' (ta ponoć nie daje odrostów aż takich).
Pisząc o szkółce Szmit miałam na myśli, żebyś tam obejrzała odmiany i poszukała potem informacjo o ew. odrostach (najlepiej na stronach innych niż polskie).

Klony tatarskie nie są takie wielkie (wynika ze zdjęć Magnolii) więc mogą być idealne.

Trzeba szukać informacji o wybranych odmianach głęboko - oglądanie realizacji CHFS to tylko show na początek.

Viva o swoich świdośliwach Lamarcka mówi, że dają odrosty - ona ma je w żywopłocie. Nie wiem, na ile te odrosty da się prowadzić. Ale wiem, że te świdośliwy dają wielopniowość.

Pszczółko

sawanna jako taka jest swoista metaforą, która ma symbolizować większa przestrzeń trawiasta i pojedyńcze, karłowe, wielopniowe drzewa. Magnolia tak jak i świdowiśnia mają tę zaletę, że gdy zetnę trawy one kwitną. jednak pokrojem świdośliwa przewyższa jak dla mnie magnolie.

klon od początku wydawal mi się idealny, jedyne jego minusy to brak kwiatnienia w relacji do swiadosliwy i to, że osoby które go mają nie sa zachwycone jego przyrastaniem.

co do inspiracji to ja ten układ wymysliłam sobie sama. nie z CHFS. dopiero gdy zaczęłam zastanawiac się nad gatunkiem okazało się, że to "modne" drzewa, na co wczesniej nie zwróciłam wogóle uwagi i co w zasadzie jest mi obojętne. wręcz przeciwnie - zazwyczaj lubie wybierać rosliny dziwne, inne, nie przez wszystkih uważane za ładne.

i jeszcze wracając do odrostów - chciaąłm tylko zapytać, czy to jest kwestia kilku sztuk - bo to jestem w stanie chyba wycinać, czy solidnego zachwaszania drzewa? Twoja odmiana piękna, ale nawet schmit podaje że jej wysokość to 3-5, 5-10???

nawigatorka 13:57, 25 sty 2016

malkul napisał(a)

jednego tego większego przy małym gabionku mam jednopniowego a tamte dwa na kłosownicowej wielo i jeszcze tam pusciły nowe odgałęzienia na dole więc je zostawię by zmężniały i dały jeszcze efekt wielopniowosci bardziej

tu było widac cosik https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=786

dzięki Gośka. powiem ci, ze te drzewa za młodu chyba tak dziwnie wyglądają, bo mają gołe pnie co na starośc jest ich wielkim walorem. prawda? one takie lysawe początkowo się zdają. a napiszesz mi gdzie i za ile je kupiłaś. Nie wiem czy byłabym w stanie dostać je u siebie.
nawigatorka 13:59, 25 sty 2016

Gosiu a posadziłabyś je jeszcze raz czy nie jesteś do nich przekonana?i masz z nuimi jakieś kłopoty?