Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015 » Edycja postu

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Kindzia 14:24, 07 maj 2015

Kawał się naczytałam, to kara za przerwę na forum Nie prawda...nie kara, przyjemność u Ciebie myszkować

Matko i córko takie uzębienie ma wąż??? Nie chcę widzieć osobiście!

Wieloma rzeczami mnie zaraziłaś...teraz jabłonki mnie kuszą!!!

Pozdrówka Aniu

Nie daj się robocie...i ślimorom! (za każdym razem, jak je widzę, rozprawiam się z nimi zupełnie niehumanitarnie, to Twój apel działa)
ZbigniewG 14:34, 07 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)
W trawniku mam komarnice czyli koziułki..

moje pędraki to diabelski pomiot chrabąszczy zżarły mi trawnik tak z 90%, a człowiek żył do tej pory w błogiej niewiedzy

ana_art napisał(a)
Zbyszek, a to nie Ty walczyłes z pędrakami w trawniku ze dwa lata temu?

walczyłem w ubiegłym roku, trawnik przeorałem osobiście glebogryzarką, wysiana nowa trawa ale miejscami wiatr wywiał razem z piachem - do poprawki
Olili 14:37, 07 maj 2015

Kindzia napisał(a)

Wieloma rzeczami mnie zaraziłaś...teraz jabłonki mnie kuszą!!!

Kacha123 14:52, 07 maj 2015

Aniu, mój klon Crimson zwinął się w sobie dzisiaj na słońcu i nie wiem czy go za mało podlewam, czy przelany po wczorajszych ulewach. Coś podpowiesz? Sorki, że zawracam głowę, bo wiem, że niedoczas masz.
Malgosik 14:58, 07 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)

Hmmm... a kto obierze tyle czosnku na wywar??? Mam się z pracy zwolnić???

Wywar z czosnku
Jak przygotować: 200g ząbków roztartego czosnku zemleć, zalać 10 L wody na 24 godziny, gotować 20 min., nie rozcieńczać,
Kiedy stosować: wiosną i letem zapobiegawczo oraz przy porażeniu,
Miejsce zastosowania: nma rośliny,
Działanie: wywar z czosnku działa na mszyce, połyśnicę marchwiankę, wielkopąkowca porzeczkowego, przędziorki oraz choroby bakteryjne i grzybowe,

10 litrów (konewka) do podlania wystarczy na ok 3m2. Na jedno podlanie skuteczne muszę obrać 70 000 g czosnku to 70 kg. Podleję tylko rabaty i grządki ... a te cholery są i w trawniku i w kostce i kamieniach koło oczka.. chcąc wszytko gdzie są ślimaki podlać to muszę obrać 210kg. Pomijam że cholery masowo przełażą z sąsiednich nieużytków i łąk.

Dziękuję ale nie skorzystam z porady.

Nie obraź się ale jak czytam takie porady to mi ręce opadają. To dobre zastosować na ogródek działkowy lub malutki ogródeczek i tam gdzie ślimaków jest troszkę..

Nie wiem jaką masz wielką działkę.
A czosnku bym nie obierała.
Oglądałam program o ogrodzie pełnym niepogryzionych host i padło pytanie jak walczą ze ślimakami.
Już w lutym rozsypywali granulki, a potem cały sezon spryskują liście wywarem z czosnku i podlewają grunt.

Ja się zastanawiam czy nie zamontować miedzianego drutu na podmurówce, bo mi przełażą od sąsiada na obiad. Tam mają cień i się u niego kryją.

Zbieranie, zabijanie, lanie nicieni też wymaga pracy, a przecież nadal z nieużytków będą przychodzić ci nieproszeni goście.
Mala_Mi 15:41, 07 maj 2015

Małgosik... gdyby jadły tylko hosty to można robić wywar z czosnku. Natomiast by opryskać to w czym się lubują i gdzie siedzą to nawet plan minimum to 50kg czosnku na raz. Wiesz ile to jest 50 kg??? Kto to rozgniecie i gdzie trzymać ten wywar??
Polanie punktowo sprawy nie załatwia.

Taśma nawet wąziutki na 4,4 cm kosztuje 8 zł za metr.. jakbym była pewna że pomoże to bym może zainstalowała, ale jak zmienię pracę i będzie mnie stać na wydatek. Drut miedziany nic nie da..
Testowo założę kawałek miedzi i zobaczę czy to pomaga. Poinformuję.
Na mój ogród po 8 zł za metr to 2000zł

Czosnek na giełdzie najtaniej, ale i tak 7 zł za kg... 50kg x7zł = 350zł... pryskać co tydzień...tyle by trzeba na raz i po każdym deszczu..

Małgosiu, wiem że w dobrej wierze podajesz sposoby, ale ja każdy sposób przeliczam na finanse i możliwości swoje i swojego ogrodu i kieszeni. I po prostu czasami śmiać mi się chce z dobrych rad.. a że jestem kpiarz..to czasami zdarza mi się również na forum pokpić .. stąd przeliczam na liczby rady.

Zbierać codziennie po 3 godziny nie będę .. nie ma takiej opcji czasowej.
Kacha123 16:15, 07 maj 2015

Dzięki Aniu - kochana jesteś
Sebek 16:40, 07 maj 2015

Aniu - dziś przed 6 rano idąc niemal przez centrum Katowic mijałem tyle ślimaków, że po prostu blee - ciekawe co w takim razie zastanę w ogrodzie? Kupiłem im cukierki na giełdzie, bo do ręki tego nie wezmę...
Milka 16:52, 07 maj 2015

Nowa rabata się tworzy, ciekawa jestem końcowego efektu, bo kulka zakupiona juz siedzi; co do oprysków i walki, jest tak, jak piszesz, w małym można zrobic, a u nas, tez chyba musiałąbym z pracy out zrobic, łączę się w bólu i walce, ze 100 ponad lilii, zostało może trochę, zżarte, hakone zżarte, hosty zaczynają i tak wkoło mozna..
Krys 18:10, 07 maj 2015

Aniu wspolczuje horroru,pozdrawiam